Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 1 Temmuz'a kadar Kıbrıs'ta kapsamlı ve adil bir çözüme ulaşılamaması durumunda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Dönem Başkanlığı ile hiçbir temasta bulunulmayacağını yineleyen Davutoğlu, "Rum Yönetimi Dönem Başkanlığı'nda 2 değil 20 fasıl açılsa da Rumlarla masaya oturmayız" dedi. Hollanda'ya önceki gün gerçekleştirdiği ziyaret öncesinde uçakta sorularımızı yanıtlan Davutoğlu şu mesajları verdi:
Kıbrıs'ta temmuz ayında ne olacak?
Türkiye'nin Kıbrıs politikası bazı ilkelere ve yöntemlere bağlıdır. İlkemiz, Kıbrıs Türklerinin temel haklarına kavuşması ve Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki ulusal çıkarlarının gözetilmesidir.
Yeni sürecin yol haritası belli mi?
BM Genel Sekreteri müzakerelerin sürmesi için yeni bir çaba gösterme kararı aldı. Uluslararası bir toplantının Bürgenstock tarzında gerçekleşmesini istiyoruz. Bu, bizim talep ettiğimiz Rumların kaçındığı bir konu. Önceliğimiz bu görüşmelere yoğunlaşmak.
Kıbrıs'ta alternatifler neler?
1- Statükonun devamı. Rum Yönetimi statükonun devamı ile devlet olarak varlığını sürdürmeye çalışıyor. Ama bu, NATO ve AB ilişkilerinden Doğu Akdeniz'deki istikrara kadar birçok kırılgan sorun üretiyor. Bu statüko her an kriz üretebilecek bir statüko. Rumların son dönemde doğalgaz arama çalışmalarının doğurduğu gerginlik ortada. 2- 1 Temmuz'a kadar herkesin kabul edebileceği kapsamlı bir çözüme ulaşılması. Bu çok zor değil. Tartışılan konuların çerçevesi son 35 yıldır biliniyor. Biz, müzakerelerin hızlandırılarak ve yoğunlaştırılarak bir an önce uluslar arası toplantının açılması ve o toplantı sonrasında bir referanduma gidilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Stratejimiz bu. 3- Çözüm olmaması durumunda BM Genel Sekreteri'nin yayınlayacağı bir rapor olacak. O raporun olumlu olması önemli.
Çözüm olmazsa...
Çözüm olmaz ve 1 Temmuz'da Kıbrıslı Rumlar AB Dönem Başkanlığı'nı üstlenirse takınacağımız tutumu açıklamıştık. Bunun ötesinde bizden herhangi bir tavır sergilememiz beklenmemeli. Şimdi yeni bir fırsat penceresi var. AB'nin, Rum yönetimine dönüp, '1 Temmuz'a kadar bu meseleyi her ne surette çözersen çöz. Sınır problemlerini çözmemiş bir ülke olarak seni üye kabul ettik ama dönem başkanı kabul etmeyiz' demesi lazım. 1 Temmuz geldiğinde biz AB Dönem Başkanlığı ile hiçbir temas kurmayacağız.
1 Temmuz nihai bir tarih mi?
1 Temmuz bizim için Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ni AB Dönem Başkanı olarak görmemek için bir kriter.
Rum Dönem Başkanlığı'nda iki fasıl (23 ve 24.) açılması gündemde...
Fasılların açılması bir ülkenin bir başka ülkeye yaptığı lütuf değil. Ülkelerin kriterleri yerine getirmesi durumunda fasılların açılması doğal ve olması gereken bir süreç. Rumların bunu bir jest gibi gösterme çabası kabul edilemez. Rumlarla zaten Ortaklık Konseyi yapmayacağımız için Rum Dönem Başkanlığı'nda 2 değil 20 fasıl açılsa da Rumlarla masaya oturmayız.