CHP'nin dün yapılan 16. Olağanüstü Kurultay'ının ardından bugün de 17. Olağanüstü Kurultayı toplandı. İşte dakika dakika kurultayda yaşananlar:
13:00 Kurultay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının ardından sona erdi.
Oylama sonrası CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yaptığı konuşmada; Biz geçmişi değil, geçmişten ders alarak yolumuza bakacağız. Hedefimiz gelecek, hedefimiz CHP'nin iktidar olması için çalışmak. Her CHP'liye görev düşüyor, her CHP'ye sempati düşen yurttaşımıza da görev düşüyor, beraber çalışacağız aydınlık gelecek için, gençlerimiz, kadınlarımız, çağdaş bir Türkiye için çalışacağız, bu yolda herkese başarılar diliyorum. Geleceğimiz Türkiye Cumhuriyeti'nin geleceği için çalışan CHP olsun' dedi.
12:50 MUHALİFLERİN ÖNERİLERİNE RED
CHP'nin 17. Olağanüstü Kurultayı'nda, konuşmaların ardından değişikliği istenen 9 maddenin oylamasına geçildi.
Maddelerle ilgili Divan Başkanlığı tarafından önce 4 aleyhte ve lehte konuşma yapılmasına izin verildi. Daha sonra değişikliği istenen maddeler tek tek okunmaya başlandı. Okunan her maddenin ardından oylama yapılıyor. Maddelerle ilgili görüş ifade edilmesine izin verilmedi. Yapılan oylama sonucu, tüzükte değişikliği istenen 9 maddenin hepsi reddedildi. Sonra bütün maddeler toplu olarak oylamaya sunuldu ancak yine reddedildi.
12:38 Muhalif delegeler kurultay salonunu terk ediyor.
12:10 Kurultaya katılan delege sayısının 1031'e yükseldiği açıklandı.
12:00 SAVCI SAYAN'IN SALONA GELİŞİNDE ARBEDE YAŞANDI
CHP'nin eski Parti Meclisi (PM) ve Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyesi Savcı Sayan'ın, CHP'nin 17. Olağanüstü Kurultayı'nın yapıldığı salona gelişinde arbede yaşandı.
Savcı Sayan, kurultayın yapıldığı Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'na, koruması olduğunu söylediği bazı kişilerle birlikte girmek istedi. Polis ve bazı partililerin engeliyle karşılaşan Sayan, ''İsa Gök'ün akıbetini yaşamak istemiyorum. Bunlar benim arkadaşlarım'' diyerek koruması olduğunu söylediği kişilerle salona girmekte ısrar edince arbede yaşandı.
Bunun üzerine parti görevlileri salona sadece delegelerin girebileceğini belirterek, Sayan'ın koruması olduğunu söylediği kişilere engel oldu. Daha sonra Sayan, tek başına salona girdi. Bazı delegeler, Sayan'a ''provokatör'' diye bağırarak tepki gösterdi.
Arbede sırasında Sayan'ın koruması olduğu söylenenlerden biri, tartaklandı. Sayan'ın salona girişinin ardından polis, söz konusu kişileri salonun bahçesinin dışarısına çıkardı.
Bu arada arbedeyi görüntülemeye çalışan basın mensuplarına da bazı partililerin tepki gösterdiği görüldü.
CHP 17. Olağanüstü Kurultay'ın yapıldığı salona, delegeler haricinde partililer alınmıyor. Salona girmek isteyen bazı partililer de salonun bahçe giriş kapılarında güvenlik görevlileriyle tartıştı.
11:50 DELEGE SAYISI AÇIKLANDI
Kurultay'a katılan delege sayısının 975 olduğu açıklandı.
11:35 CHP'Lİ GÖK: ''ÇİFTE KURULTAY ŞIK OLMAMIŞTIR''
Kurultay toplanması için imza verenler arasında yer alan CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, ''çifte kurultayın şık olmadığını'' söyledi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun partisinin 17. Olağanüstü Kurultayı'nda yaklaşık 10 dakikalık konuşmasının ardından olağanüstü kurultay çağrısı yapan delegeler adına CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, kürsüye çıktı.
Salonda bulunanların ''yuh'' çekmesi üzerine Divan Başkanı Adnan Keskin, partilileri, ''O arkadaşımız da CHP'lidir. Onun da hak ve özgürlüklerine sahip çıkmak her CHP'nin görevidir'' diyerek uyardı.
Daha sonra kürsüye çıkan Gök, Mustafa Kemal Atatürk'ün, Türkiye'nin devrimcisi, CHP'nin, Cumhuriyetin kurucusu olduğunu, ona saygıda en ufak bir kusuru dahil kabul edemeyeceğini söyledi. Mustafa Kemal Atatürk'ten konuşmalarda sürekli, sadece ilk adıyla ''Mustafa Kemal'' diye bahsedildiğini ifade eden Gök, ''Ben Sayın Genel Başkanıma Kemal, eski genel başkanlara Altan, Deniz dersem saygısızlık olur. Genel Başkanımızdan ricam Mustafa Kemal Atatürk denilmesi'' dedi.
Gök, 362 delegenin, demokratik tüzüğe kavuşmak için tüzük kurultayı imzası verdiğini anımsatarak, ''Bu imzalar verilince ilanlar başladı, şu salon, bu salonda, şu gündemde dört beş ayrı ilan... Parti tarihimizde bir kurultay ilanını becerememe ilk kez yaşandı. Sonuçta başarılı oldu, şükür'' diye konuştu.
Çifte kurultayın şık olmadığını ifade eden Gök, kurultaylarda davul zurna çalınabileceğini ancak teorinin, ideolojinin paylaşıldığı, ülke sorunlarının tartışıldığı fikir fırtınası olması gerektiğini belirtti.
İsa Gök, dünyadaki tüm sol partilerinde böyle olduğunu dile getirerek ancak ideolojik tartışmalara, sorunların tespitine giremediklerini, Meclisi eleştirdiklerini, buna karşın farklı bir şey getiremediklerini, bunları aşmaları gerektiğini savundu.
''Kimse, huzuru bozmaya gitmedi''
Gök, dünkü kurultaya hiç kimsenin, huzuru bozmaya gitmediğini dile getirerek, Siyasi Partiler Kanunu, Medeni Kanun'u, tüzüğü hatırlattığını söyledi. CHP'nin hukuki hata yaşamaması için uyarı önergesi verdiğini dile getiren Gök, kanuna göre tüzük kurultayı ve fesih kararının, delegelerin üçte ikisinin hazirunda imzasıyla olduğunu, tüzüğün değişecek her maddesinde, delege sayısının üçte ikisinin kabul oyu gerektiğini belirtti. Gök, tüzüğün yarıdan bir fazla oyla değiştirilemeyeceğini, bu sayının 840 olması gerektiğini savundu.
İsa Gök, aksi halde 626'yı bulan herkesin tüzük değiştirebileceğini kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Ben partinin neferiyim, hastaneye düşme pahasına verilen her görevi yaptım. Tüzük değişikliği önemliyken bunu kavgaya, gürültüye getirmemek, kanunları sağlamak zorunluğu vardır. Aksi halde partiyi hukuk karmaşasına itersiniz. Talebim hukuku dolanmayalım, 'ben yaptım oldu' demeyelim. Önergemi dakikalarca vermeyi başaramadım, saldırı başladı, ben asla Sayın Genel Başkanımız konuşma yaparken konuşmasını kesmek üzere bir şey demedim. Yapılan saldırıyı göstermeye çalıştım, ceketim yırtılıyor, dosyam, evraklar parçalanıyor. Ben 'saldırıya bakın' diyorum ama bakılmadı. Arkadaşlarımdan destek de göremedim, linç girişimi var.''
Gök'ün bu sözleri, ''Halkın umudu Kılıçdaroğlu'' sloganlarıyla kesildi. Divan Başkanı Adnan Keskin de ''Konuşsun. Gök'ün söylediği tanrı buyruğu değil. Bizim de içimizde hukukçular var, cevabını verir'' diyerek salondakileri
uyardı.
''Sağa kaydı''
Olağanüstü kurultay toplanması için imza veren 362 delegeyi, kurultayın toplanmasını sağladıkları için tebrik eden Gök, dün tüzükte yapılan değişikliklerde de onların girişimlerinin etkili olduğunu söyledi.
CHP'yi ''sağa kaydığı'' gerekçesiyle eleştiren Gök, ''Bizim tabanımız soldur, devrimcidir. CHP, geçmişin hatırlamak zorundadır. Kuvayımilliyeyi, Halk Fırkası'nı hatırlamak zorundadır. Yeni bir yol çizilmesinden bahsediliyor. Bu yol mutlaka CHP'nin DNA'sına uygun olmalıdır. Bunun aksi CHP'yi sağcılaştırır. Sağın alternatifi sağ olamaz'' diye konuştu.
Kılıçdaroğlu, salondan ayrılmayarak konuşmasını sonuna kadar dinlediği İsa Gök'ü alkışladı.
11:30 PARTİ ÜYELERİNİN SALONA ALINMAMASI NEDENİYLE ARBEDE ÇIKTI
Kurultay'ın yapıldığı salonun girişinde, delegeler dışındaki parti üyelerinin salona alınmaması nedeniyle arbede yaşanıyor.
CHP'li delegeler, CHP'nin 17. Olağanüstü Kurultayı'na girmek isterken izdiham yaşanmasına sebep oldu.
Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda düzenlenen '17. Olağanüstü Kurultayı'na girmek isterken yoğun izdihama sebep oldu. Salon kapısında yaşanan yoğunluk, delegelerin birbirini itip kakmasına sebep oldu. Delegeler zor anlar yaşadı.
11:15 CHP LİDERİ PARTİLİLERE SESLENDİ
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu düzenlenen kurultayda partililere seslendi. Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satırbaşları;
"Dün çok önemli bir sınav verdik, Türk demokrasi tarihi açısından önemli bir sınav verdik, madem ki siz demokrasi, özgürlük istiyorsunuz bu tüzükle mi yapacaksınız? Diyeceklerdi, önce demokrasiyi, tüzük değişikliği yaparak kendi partimizde yaptık. Bu toplumun yarısı kadın, yarısı erkek, erkek egemen toplumdan bir çıkarıp artık kadınların da bu ülkede siyaset yapmalarının önünü açıyoruz. Hiç bir siyasi partinin yapmaya cesaret edemeyeceği şeyleri CHP yapacaktır bu zaten tarihi vizyonu ve görüşlerine de uyuyor. Bize düşen büyük görevler var, umutsuzluk bizim kitabımızda yok, halkın umudu CHP olmak zorundadır, böyle çıkacağız halkın karşısına, demokrasini geliştirmiş, tüzüğünü değiştirmiş bir partidir CHP, Suriye'de karışıklıklar yaşandıktan sonra oraya komşu olan illerde durum nedir? Diye AK Parti merak etmez, merak eden bir parti var oda CHP'dir. Biz ülkemizi, insanımızı seviyoruz kim olursa olsun, rengi ne olursa olsun, kıyafeti ne olursa olsun, herkesin mutlaka ama mutlaka çatısında yer alacağı tek bir parti var oda CHP'dir. Halktan yana politika üretmek, halk için çalışmak, CHP'li olmak halka adanmışlık demektir. Siyaset bana ne verecek? Değildir, siyasete ben ne vereceğimdir CHP, kendimizi toplumumuza adadık biz. Bizim artık özel lükslerimiz yok, her CHP'nin çalışacağı, çaba harcayacağı ciddi sorunlar olduğunu unutamaması gerekir.
CHP'nin kurultayları artık demokrasi, barış ve özgürlüğün dile getirildiği kurultaylardır. Dün tüzüğümüz kabul edildi, buradan CHP'nin delegelerine bir kez daha, bir kez daha ve bir kez daha teşekkür ediyorum. CHP'de değişim ve dönüşümün altına imza attıkları için teşekkür ediyorum. Hiç kimseye telefon açıp, şöyle oyunu kullan, böyle kullan' demedim. Onları özgür iradesiyle başbaşa bıraktım, hiç bir delegenin iradesine de ipotek koymadım. Çünkü ben CHP'nin delegelerinin sağduyusuna güveniyorum, onların yurtsever olmalarına güveniyorum, üyelerimiz onları boşuna delege seçmedi. Onlara bir kez daha teşekkür ediyorum, demokrasi kolay kazanılan birşey değildir, özgürlük kolay kazanılan birşey değildir. Demokrasi ve özgürlüğü kendi ülkelerine getirmek isteyen yurtseverler ağır bedeller ödemişlerdir. Ağır bedelleri hep demokrasi ve özgürlük isteyenler ödemiştir, bizlerde hertürlü bedeli önce genel başkan olarak ben ödemeye hazırız. "
10:55 KILIÇDAROĞLU, PARTİSİNİN 17. OLAĞANÜSTÜ KURULTAYINI AÇTI
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'nin Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda gerçekleştirilen 17. Olağanüstü Kurultayı'nı açtı.
Kılıçdaroğlu, kurultay salonuna saat 10:55'te geldi. Kılıçdaroğlu daha sonra, tribünlerde delegelerin arasında kendisi için ayrılan bölüme, eski genel başkanlar Altan Öymen ile Hikmet Çetin'in yanına oturdu.
Daha sonra kurultayın açılışını yapmak üzere kürsüye gelen Kılıçdaroğlu, 17. Olağanüstü Kurultayı için delege çoğunluğunun olduğunu ifade ederek, kurultayı açtı. Kılıçdaroğlu, "Dün görkemli bir şeklide 16. Olağanüstü Kurultayımızı yaptık. Bugün de bu mütevazi salonda yine inançla, dirençle, güzellikle kurultayımızı gerçekleştireceğiz" dedi. Ardından Kılıçdaroğlu, "Ülkesi için mücadele eden, yaşamını feda eden şehitler, Mustafa Kemal ve devrimci arkadaşları için" diyerek, salonu Saygı Duruşuna ve İstiklal Marşı'nı okumaya davet etti.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından, Kılıçdaroğlu divan başkanlığına verilen dilekçe ile Adnan Keskin'in önerildiğini belirterek, oylamaya sundu. Adnan Keskin, dün olduğu gibi delegelerin oy birliği ile Divan Başkanlığı'na seçildi.
10: 47 GÖK: ''DÜN OLAN TAM BİR GARABETTİ''
CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, partisinin dünkü 16. Olağanüstü Kurultayı'nda kendisine yönelik tavra ilişkin, ''Dün olan tam bir garabetti. Verdiğim dilekçe partimizin bir hukuk dışı yapılanmaya, bir hukuk dışı ortama gitmesini engellemeye dönüktü'' dedi.
Gök, 17. Olağanüstü Kurultay'ın yapıldığı Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'na gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Tüzük kurultayının bir hukuk kurultayı olduğunu belirten Gök, kurultaylarda hukukun egemen olması gerektiğini söyledi.
Dün Ankara Spor Salonu'nda yapılan 16. Olağanüstü Kurultay'da kendisinin en demokratik hakkını kullanmak istediğini anımsatan Gök, şöyle konuştu:
''Parti Meclisi üyesi milletvekili olarak dilekçe verme hakkımı kullanmak istedim. Dosyam parçalandı, üstüm başım yırtıldı. Linç edilmeye çalışıldım. Bir hukuk kurultayında hukuksuzluk ancak bu kadar olur. Bu kabul edilemez. Bunun adı da demokrasi kurultayı oldu. Şimdi bunun, AKP'nin ileri demokrasisinden parti içi hukukumuzun ne farkı kaldı. Biz kimi nasıl eleştireceğiz. Dün olan tam bir garabetti. Verdiğim dilekçe partimizin bir hukuk dışı yapılanmaya, bir hukuk dışı ortama gitmesini engellemeye dönüktü. Kanun dışında bir şey yapılmasın diye uyarı önergesi vermeye çalıştım. Çünkü sayı toplanmamış. Genel Başkana verilen bilgi de yanlış, uyarmaya çalışıyorum. Dilekçe vermenin karşılığı dayak, linç etme, dilekçeleri kabul etmeme olamaz.''
İsa Gök, dün kendisine yapılanlar karşısında salonda bulunan CHP milletvekillerinin hiçbir şey söylememesine de kırıldığını kaydetti.
Kendisine Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun önünde linç girişiminde bulunulduğunu ifade eden Gök, Genel Başkanın da bu duruma müdahale etmek yerine 'kimse huzuru bozamaz' diyerek adeta onayladığını savundu.
Gök, ''Olayı hukuki zemine taşıyacak mısınız?'' sorusu üzerine de değerlendirdiklerini, önümüzdeki günlerde karar vereceklerini söyledi. İsa Gök, Divan'a verdiği dilekçedeki gerekçeler hakkında da gazetecilere bilgi verdi.
Kendisine yapılanları ''CHP'lilerin değil, bir saldırı timinin gerçekleştirdiğini'' iddia eden Gök, konunun mutlaka irdelenmesi gerektiğini belirtti.
Açıklamalarının ardından yanındaki bir grupla salona giren Gök, tribünde delegeler için ayrılan bölümün arka sırasına oturdu.
10:20 AHMET TANER KIŞLALI'YA KAMERA ALINMIYOR
CHP'nin 17. Olağanüstü Kurultayı Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda yapılıyor.
Salonda yavaş yavaş heyecan artarken, alınan güvenlik önlemleri de dikkat çekti. "Salonun kurultayı izlemek için başvuran 956 basın mensubunun çalışmasına izin verecek büyüklükte olmaması nedeniyle" kurultay salonuna muhabir ve foto muhabiri alınırken, kamera alınmıyor.
Dün, Ankara Arena Spor Salonu'nda yapılan 16. Olağanüstü Kurultayı'nda, CHP Mersin Milletvekili İsa Gök'ün itirazları gündeme gelmiş ve salonda arbede yaşanmıştı.
Bugün, Ahmet Taner Kışlalı'da basının yer aldığı salonun orta kısmının etrafı güvenlik bariyerleriyle çevrildi. Dünden farklı olarak bugün, bariyerlerin yalnızca bir tarafına çıkış verildi.
Salonda, CHP'li milletvekilleri, grup başkanvekilleri ile parti yönetimi de yerleri aldı. Eski Genel Başkanlardan Altan Öymen, eski bakanlardan Hikmet Çetin ise konuklar arasında yer alıyor.
Öte yandan, salondaki delegelere hazirun cetveline imza atmaları yönünde, zaman zaman uyarı anonsları yapılıyor.
09:48 GÖZLER AHMET TANER KIŞLALI'DA
CHP'de dün gerçekleştirilen 16. Olağanüstü Kurultayın ardından gözler, bugün yapılan ikinci kurultaya çevrildi.
CHP'de bugün 362 delegenin çağrısıyla Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda 17. Olağanüstü Kurultay yapılıyor. Kurultay salonunda, henüz hareketlilik yaşanmazken, tribünler de yavaş yavaş doluyor.
Salon kırmızı, beyaz CHP bayraklarıyla donatılırken, salonda "Demokratik Tüzük ile Tam Demokrasi", "Önce Parti İçi Demokrasi, Önce Örgütün Sesi" yazılı afişler dikkat çekiyor. Yine platformda, Mustafa Kemal Atatürk'ün CHP rozeti takmış fotoğrafı ile Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun fotoğrafı yan yana asılmış durumda. Platformun yanına dev ekranlar kurulurken, platformun tam karşınında ise; ortasında Kılıçdaroğlu'nun fotoğrafının yer aldığı, bir yanında "Özgürlük Herkesin Hakkı, Demokrasi Bu ülkenin Şartı", diğer yanında "Demokrasi, Özgürlükler, Hukukun Üstünlüğü Bizimle Gelecek" yazılı dev afiş yer alıyor.
Salonda, Zülfü Livaneli'nin şarkıları çalınırken, salonun dışında hareketlilik yaşanıyor. Kurultaya gelenleri, binaya asılmış "CHP'nin 17. Olağanüstü Kurultayı'na Hoş Geldiniz" afişi karşılıyor.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun salonda delegelere yönelik bir açılış konuşması yapması bekleniyor. Eski Genel Sekreter Önder Sav'ın da salona gelerek, bir konuşma yapabileceği ifade edildi.
Öte yandan CHP Genel Merkezi, sürekli delegeleri kurultaya katılmaları yönünde uyarıyor. Sabah saatlerinden itibaren delegelerin cep telefonlarına atılan mesajlarda, "kurultaya katılın" çağrısı yapılıyor.