TBMM Dışişleri ve Savunma Komisyonları ile NATO Parlamenterler Asamblesi üyesi milletvekilleriyle Meclis'te bir araya gelen NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen "Suriye'ye müdahale gündemde yok" dedi. Rasmussen Meclis'teki toplantıda, NATO ailesi içinde beraberce düşünen üye ülkelerin bulunduğunu söyledi. Toplantının basına kapalı bölümünde milletvekilleri Rasmussen'e Libya gibi Suriye'ye müdahale ihtimali olup olmadığını sordu. Genel Sekreter, "NATO olarak müdahale söz konusu değil. Müdahale yönünde bir talep, plan, çalışma yoktur. Suriye sivillere yapılan saldırılardan dolayı insan hakları açısından ve müttefikimiz Türkiye'nin komşusu olması nedeniyle bizi ilgilendiriyor" diye konuştu. İzmir'deki NATO üssündeki hava unsurlarının yerini kara birliklerine bırakmasının nedeninin sorulması üzerine Rasmussen, "Hava, deniz ve kara unsurlarını tek bir üsse almak istiyoruz. Bu nedenle hava unsurları Almanya'ya gitti. Türkiye'de ABD'den sonra en büyük kara birliğine sahip NATO üyesi bir ülke. Bu nedenle İzmir'i kara üssü yapıyoruz. Türkiye, NATO'nun 3 üssünden biri olan kara unsurlarının ana üssü oluyor" dedi.
'ANAHTAR BİZDE'
Toplantının basına kapalı bölümünde milletvekillerinin sorularını cevaplayan Rasmussen, Malatya Kürecik'te kurulan NATO füze savunma radarıyla ilgili soru üzerine, "Sistem tamamen savunma amaçlıdır. Herhangi bir ülkeye yönelik değil. Bölgede 30 ülkenin uzun menzilli balistik füze çalışması yapıyor. Sistem bunların tamamına yönelik erken uyarı sisteminin bir parçasıdır" dedi. CHP'li milletvekillerinin "Füze sisteminin kurulması Türkiye'nin isteği mi, NATO'nun talebi mi?" şeklindeki soruya Rasmussen, "Türkiye buna gönüllü olmadı. Tamamen stratejik nedenlerle NATO talep etti, Türkiye de onayladı" karşılığını verdi.
'VETO' İDİASI
Toplantıda, sistemin Türkiye dışındaki en yakın ülke olan Bulgaristan'a kurulması durumunda füze ateşlendikten 3 dakika yerine 15 dakika daha geç haberdar olunacağı bilgisi verildi. MHP milletvekilleri ise füze sisteminin İsrail ile bilgi paylaşımı olup olmadığını sordu. Rasmussen, "İsrail'in füze savunma radarları ile Türkiye'de kurulan sistem Amerikan üretimi. Ancak aralarında bir bağ yok. Biz bölgesel işbirliği açısından çeşitli ülkelerin sistemlerinden yararlanmak istiyoruz. Türkiye'de kurulan sistemin anahtarı bizdedir. 28 NATO üyesi ülkeyi kapsayan bir savunma sistemi. Bu ülkeler dışında hiçbir bağı yok" ifadesini kullandı. İsrail'in NATO'ya üye olmak istediği ancak Türkiye'nin buna karşı çıktığı yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Rasmussen, "Ben de bunları basından okuyorum. Böyle bir talep ve karşı çıkma söz konusu değil" dedi.
Kalkanda 'İsrail' güvencesi
TO Genel Sekreteri Rasmussen dün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bir araya geldi. İkili daha sonra basın toplantısı düzenledi. Bir bölümü Türkiye'de de yer alan NATO füze savunma sisteminden sağlanacak istihbaratın İsrail'e verilip verilmeyeceği yönündeki soru üzerine Rasmussen, "Füze savunma sistemi içerisindeki veriler, istihbarat üçüncü ülkelerle paylaşılmayacak. Kendi ittifakımız içerisinde müttefiklerimizle paylaşacağız" dedi. Davutoğlu ise NATO'da İsrail'e kapıyı birkez daha kapatarak şunları söyledi: "NATO imkânları ve tesisleri sadece ve sadece NATO üyeleri arasında ve NATO dayanışması çerçevesinde kullanılır. Biz hiçbir zaman herhangi bir NATO tesisisinin herhangi bir üçüncü taraf tarafından kullanılmasına izin vermeyiz. Hele bu İsrail olursa tutumuz daha da net ve açıktır." Rasmussen, Türkiye'nin ittifakın güvenliğini şekillendirdiğini belirterek "Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki deneyimleriniz ve uzmanlığınız özellikle bugünlerde çok önemli çünkü bölgede artık insanlar seslerini duyurup, hak talep etmeye başladı. NATO vatandaşları olarak bizim uzun süredir sahip olduğumuz hakları bölgedeki insanlar da istiyor artık. Arap Baharı devam ettikçe Türkiye'nin liderliği de daha önem kazanacaktır" şeklinde konuştu. Öte yandan Dışişleri'nde yapılan heyetlerarası görüşmenin başında Türk heyeti Rasmussen'e dün basında yer alan "Türkiye'de ameliyat olduğu" iddialarını aktardı. Rasmussen ve ekibi de habere kahkahalarla gülerek yanıt verirken "İnanın ameliyat olmaya bile zamanım yok. Her günüm dolu" dedi. Davutoğlu ve Rasmussen, ayrıca Türk Atlantik Konseyi'nin Rixos Otel'de düzenlenen "60.Yıldır Barış ve Güvenlik için Birlikte "panelinde konuştu. Rasmussen, Suriye ile ilgili olarak "Türkiye'nin bu krizi ortadan kaldırmak için yaptıklarını memnuniyetle karşılıyoruz"dedi.
ANKARA