AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış İsviçre'de kendisi hakkında açılan ön soruşturma ile ilgili olarak "İsviçre'de işgüzar bir savcının açma gafletinde bulunduğu ön soruşturmayı ben de medyadan öğrendim. Olayları takip ediyoruz. Belki de bu vesile ile İsviçre makamlarının da bazı tarihi gerçekleri görmelerine vesile oluruz" dedi. Geçtiğimiz günlerde İsviçre'de sözde Ermeni soykırımı iddialarını reddeden açıklamalarından sonra hakkında İsviçre savcılığı tarafından ön soruşturma başlatılan Bağış, Belçika'nın başkenti Brüksel'e hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. İsviçre Büyükelçisi'nin Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak izahat istendiğini belirten Bağış şöyle konuştu: "Şu aşamada olayı yakından takip ediyoruz. Belki bu vesile ile İsviçre makamlarının da bazı tarihi gerçekleri görmelerine vesile olmuş oluruz diye seviniyoruz. Tabii ki bu olay, minareyi çalan kılıfını hazırlar anlayışıyla tezgahlanmış bir olaysa başka ülkelerin oynayacağı komedyalarda bizim rolümüz olmaz. Türkiye'nin tarihi, Türkiye'yi sorgulama cüreti gösteren ülkelerin tarihi ile kıyaslandığı zaman tertemizdir. Kimse bize tutup insan haklarıyla ilgili, ifade özgürlüğü ile ilgili yahut da geçmişte yaşanılan acılarla ilgili ders vermeye kalmasın. Tencere dibin kara senin ki benden kara derler." Hakkında ön soruşturma açan İsviçreli savcıya bir çağrıda bulunan Bağış, "Zürih'teki sayın savcı boşuna vakit harcayıp araştırmakla uğraşmasın. Ben o gün orada '1915'te yaşanan olaylar soykırım değildir' dedim. Bugün bunu burada tekrar ediyorum. Bana her sorulduğunda da aynı cevabı vereceğimden kimsenin şüphesi olmasın. Ben Türkiye Cumhuriyeti'nin herhangi bir bakanını tutuklayabilecek bir güç tanımıyorum. Bu konuda çok müsterihim" dedi. İsviçre'nin "Az düşünen çok konuşurmuş" atasözünü hatırlatan Bağış "Maalesef sadece İsviçre'de değil bazı başka AB üyesi ülkelerde de bugünlerde az düşünüp çok konuşan ve maalesef insanların arasında fitne sokmaya kalkışan, özgürlüklere tehdit oluşturan arayışlar var. Biz bunlardan etkilenmeyeceğiz" ifadesini kullandı. Bağış "Gerekirse Davos'a bir daha gider bir daha söyleriz. Bu konuda herkes müsterih olsun. Bizim çekincemiz yoktur" şeklinde konuştu.
SİYASETİN İŞİ DEĞİL
Siyasetçilerin görevinin geçmişi, tarihi belirlemek olmadığını tekrarlayan Bağış şunları söyledi: "Siyasetçilerin görevi geleceği belirlemektir. Atacakları adımlarla, geçirecekleri kanunlarla, tasarılarla geleceğe yön verebilirler ama geçmişi belirleyemezler. Geçmişin tartışmalarını yapması gerekenler tarihçilerdir. Onun için bizim bu konularda muhatap kabul edeceğimiz kesim akademik çalışmalardır. Hodri meydan biz arşivleri açtık. Almanya'daki Amerika'daki, Fransa'daki, Ermenistan'daki, Rusya'daki, İngiltere'deki arşivler de açılsın. Tarihçiler hep birlikte tartışınlar. Ondan sonra biz siyasetçiler geçmişle ilgili raporları alıp geleceğe yönelik bir takım tasarruflar bulanabiliriz ama yargısız bir infazı kabul etmedik etmeyeceğiz."
Brüksel'de AP'den tam destek
Türkiye'nin
Avrupa Birliği'ne üyelik sürecine yönelik temaslarda bulunmak üzere dün sabah Brüksel'e giden AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'a, İsviçre'de açılan ön soruşturma konusunda destek geldi. Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten Bağış'la görüşmesinin ardından İsviçre ve Fransa'nın ifade özgürlüğünü mahkemeler yoluyla kısıtlamaya yönelik çabalarını eleştirerek "Herkes düşüncelerini özgürce ifade edebilmelidir" dedi. Oomen-Ruijten, "İsviçre'de olsun, Fransa'da olsun Avrupa'da ve Türkiye'de herkes düşündüğünü hiçbir kısıtlama olmadan söyleyebilmelidir" şeklinde konuştu. Oomen-Ruijten, bazı AP üyelerinin kaleme aldığı Türkiye raporu taslağına 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını dahil etme girişimlerini onaylamadığını belirterek, "sonucu oylamada göreceğiz" dedi. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ise Türkiye'ye Ermeni iddialarıyla ilgili bağımsız bir araştırma yaptırmasını tavsiye etti. Schulz, "Bu araştırma sonucunda, bunun soykırım olduğu belirlenirse, Türkiye bunu tanımalıdır" ifadelerini kullandı. Bağış Brüksel'de, Avrupa Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu Komiseri Stefan Füle, Avrupa Parlamentosu Sosyal Demokrat Grup Başkanı Hannes Swoboda ve Avrupa Parlamentosu Üyesi Emine Bozkurt ile de bir araya geldi. Bağış ve Füle'nin görüşmesinden sonra yapılan açıklamada, AB ile ilgili pozitif gündemin yakalanmasında iyi ilerleme sağlandığı belirtilerek "Bazı konularda 2012 yılı içinde somut sonuçlara ulaşabilmek için birlikte çalışıyoruz"denildi.