Bakanlık, sözleşmeliye uzman erbaşlık ve astsubaylık yolunu açan teklifi inceliyor.
Orduda profesyonelleşme kapsamında kilit önem taşıyan sözleşmeli er'liğe talebin düşük kalması, hükümeti çözüm arayışına iterken, EMUZDER, hem uzman erbaşların sorunlarını çözecek hem de sözleşmeli er'liği teşvik edecek bir öneri getirdi. Öneri, sözleşmeli er'lerin uzman erbaşlık ve astsubaylığa kadar terfi edebilmelerini öngörüyor. Komando tugaylarının tamamen profesyonelleşmesi hedefi doğrultusunda hayata geçirilen sözleşmeli erlik modeli, ilk mezunlarını verdi. İlk grup sözleşmeli erler,10 haftalık eğitimlerini tamamlayarak birliklerine dağıtıldı.
Sadece 520 kişi eğitilebildi
Star gazetesinin haberine göre; Doğu ve Güneydoğu'da, hudut birliklerinde terörle mücadelede görev alacak erler, 29 yaşına kadar yaklaşık 2 bin lira maaşla görev yapacak, 29 yaşına geldikten sonra da tazminatlarını alarak ordudan ayrılacak. Ancak sözleşmeli er projesi beklenen sonucu vermedi. Tehlikeli görev şartlarına karşın maaş düzeyinin düşük olması ve 29 yaşından sonraki istihdam belirsizliği, sözleşmeli erliğe talebin hayli düşük kalmasına yol açtı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın 5 bin 103 kişilik alım için ilana çıkmasına karşın sadece 520 sözleşmeli er eğitimlerini tamamlayarak TSK kadrolarına katılabildi. Hükümet, profesyonelleşmenin önünde önemli bir engel olarak görülen bu ilgisizliği çözmek üzere çalışma yürütüyor. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'a bu konuda bir çözüm önerisi de uzman erbaşlardan geldi. Emekli Uzmanlar Derneği (EMUZDER), Bakan Yılmaz'a, talebi arttıracak bir formül önerdi. Yılmaz'ın da hayli beğendiği formül şöyle: Sözleşmeli er adayları, 470 bin zorunlu-yükümlü er kaynağından, ilk 6 aylık hizmetleri içerisinde, birlik komutanı kanaati ile ve gönüllülük esasına göre belirlenecek. Adaylardan koşulları sağlayanlar, 1 yıllık eğitim görecek.
Uzman erbaş ve astsubaylık yolu
1 yıllık eğitimin ardından da 27 yaşına kadar sözleşmeli er olarak görev yapacaklar. Formülün teşvik getiren bölümü ise 27 yaşından sonra devreye giriyor. Üstün performans gösterdiği taktirde yükselebileceği kademe ve rütbe olduğu ve bunun kendi başarısına bağlı olduğunu bilecek olan personelin verimliliği ve motivasyonunun yüksek olacağına işaret edilen öneriye göre, 27 yaşına gelen sözleşmeliler terfi sınavına girecek. Sınavda başarılı olanlar uzman erbaş olarak 35 yaşına kadar daha TSK'da göreve devam edecek. Sınavda başarısız olanlara ise, 29 yaşına kadar sözleşmeli erlik görevini sürdürdükten sonra bir sınav hakkı daha tanınacak. Öneriye göre, 35 yaşına kadar da uzman erbaş olarak görevlerini sürdürecek olan profesyonel personel, bu yaşta bir sınava daha alınacak ve bu sınavda başarılı olurlarsa astsubaylığa terfi yolu açılacak. Sınavı kazanan personel 6 aylık Astsubay Nosyon Kursu gördükten sonra astsubay olarak TSK'da hizmet vermeye devam edecek. Böylelikle halen 45 yaşında zorunlu terhis edilen uzman erbaşların erken emeklilik sorunu da temelden çözülecek ve profesyonel personelin 52 yaşında emekli oluncaya kadar TSK'da görev yapmaları sağlanacak. Sınavda başarısız olan uzman erbaşlar da 35 yaşında tazminatlı olarak ayrılacak ve TSK'da sivil kadrolarda görevlendirilecekler.
KINALI KUZULAR HUDUTTA
Isparta Dağ ve Komando Okulu'nda 10 haftalık eğitimlerini tamamlayan 520 sözleşmeli er, 2 Şubat'ta İç Güvenlik Eğitim ve Tatbikat Merkezi'nde yapılan törenle birliklerine uğurlandı. Genelkurmay'ın internet sitesinde yayınlanan fotoğraflarda, ilk kez komando erlerin ellerine kına yakıldığı görüldü. Askere gönderilirken "şehit olmak da var" denilerek anaların oğullarının serçe parmağına kına yapması geleneği böylelikle karargaha da taşınmış oldu. Kursu tamamlayanlara bir Türk Bayrağı ve Kur'an hediye edildiği öğrenilirken, törende dualar eşliğinde kurban kesildiği de gözlendi.