Cumhurbaşkanı Gül, "Cumhurbaşkanı'na Sorun' uygulaması çerçevesinde, vatandaşlardan gelen ve en çok beğenilen soruları yanıtladı. Uygulama çerçevesinde 10 soru sahibi, Çankaya Köşkü'nde Gül ile tanışıp sohbet etme ve sorularını doğrudan iletme imkânı buldu. 2012'nin ilk gününden 7 Ocak'a kadar alınan yaklaşık 14 bin sorudan 220'si internet üzerinden oylamaya açıldı. 2 milyon kişinin oylaması sonucu en çok oy alan 10 soru sahibi Köşk'e davet edildi. Köşk'te ağırlanan ekipten Diyarbakır'da polis memurluğu yapan Mehmet Emre Onatça, emniyet mensuplarının çok ağır şartlarda çalıştığını belirterek, "Sendikamız yok. Polise sendika hakkı ne zaman verilecek" diye sordu.
'ÇOK ÇEKİNİYORUZ...'
"Bu kritik bir soru" diyen Gül şu yanıtı verdi: "Polisin, diğer güvenlik mensuplarının ne kadar fedakârca çalıştığını hepimiz biliyoruz. Polise olan halkın güveni artıyor. Bu öyle bir meslek ki içine bir ayrımcılık, tarafgirlik girerse Türkiye'yi çok sarsar. Bunu bizler biliriz. 1970'li yıllarda poliste de sendika vardı, Pol-Der, Pol-Bir gibi dernekler vardı. Polis, üniversitelerde olduğu gibi ideolojik olarak bölündü. Ve o dönemler Türkiye'ye bunun çok büyük zararı oldu. Hepimizin korkusu bu. Türkiye'nin böyle bir deneyimi olduğu için çok çekiniyoruz. Şimdilik poliste sendikayı biraz daha ileri bir döneme bırakmak gerektiği kanaatindeyim." Gazi Üniversitesi maliye bölümü öğrencisi Merve Kırca ise Gül'e "Bor madeninin yüzde 80'ine sahip olan Türkiye, bu madeni işleyip satmak yerine neden ham madde olarak ucuza satıyor" diye sordu.
BOR İŞLENİP SATILIYOR
Gül ise Türkiye'nin dünyadaki bor rezervinin yüzde 70-72'sine sahip olduğunu, uluslararası bor piyasasının yüzde 50'sini elinde tuttuğunu ve bilinenin aksine borun Eti tesislerinde işlenerek satıldığını söyledi. Gül, "Türkiye'nin bor ihracatının yüzde 92'si işlenmiş, hem de yüksek katma değer verilmiş ve en yüksek seviyeye getirilip öyle satılıyor" diye konuştu.
EMEKLİLİK YAŞI
Çevre Mühendisi Yunus Koç'un 65 yaşındaki insanlar çalışırken, 20-35 yaş arasında 3 milyonu bulan genç işsiz olduğunu belirtmesi ve gelir adaletsizliğini nasıl çözeceğine ilişkin sorusuna karşı da Gül şu yanıtı verdi? "Türkiye, daha önce bunları denedi. 40-45 yaşında emekli olanlar vardı. Ama uzun dönem içinde gördük ki bu, sosyal güvenlik sistemini çökertti. Bu sağlıklı olmadığı için emeklilik yaşı yükseltildi. İşsizlik için yeni üretim alanlarının seçilmesi, yeni iş imkânları ve istihdam alanları çıkarılması gerek... İşte bütçede para olacak ki o para üretim alanlarına gidebilsin."
'İŞ İMKÂNI ÇOK OLACAK'
Gıda mühendisi Vahit Akyol'un kamudaki gıda mühendislerinin sayısının az olmasını dile getirmesi üzerine de Gül, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı'ndan kadro istemiş. Ama ne kadar artarsa artsın, gıda mühendisleri sadece kamuda çalışacak diye bir şey yok. Gıda sektöründe özel sektör, güçlü bir şekilde gelişiyor. Biraz daha geniş anlamda bakmak gerekir" dedi. Üniversitelilere de mesaj veren Gül, "Bir kişi üniversiteye girip, 'diplomayı alınca karşıma otomatik iş çıkacak' diye bir şey yok. Keşke her üniversite mezununa 'otomatik seni şurada bekleyen iş var' denebilse. Herkes en iyi şekilde mezun olmaya çalışmalı. Türkiye gibi büyüyen, dinamik ülkede iş imkânları çok olacak. Türkiye diğer Avrupa ülkelerindeki doygunluk noktasına gelmiş, büyüme durmuş değil. Yürümemiz gereken çok yol var. Bu yolu yürürken üniversite mezunlarına ihtiyacımız var" dedi.