Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ermeni soykırım iddialarının reddedilmesini suç sayan yasanın Fransa Senatosu'nda kabul edilmesine ilişkin konuştu. Gül, bundan sonra Türkiye- Fransa ilişkilerinin eskisi gibi olmayacağını vurguladı. Gül, "Fransa gibi Avrupa'nın önemli bir ülkesi dünden itibaren ifade özgürlüğünü kısıtlayan, özgür bilimsel çalışmaları kısıtlayan ülkeler kategorisine girmiştir, gayet açıktır" dedi. Cumhurbaşkanı Gül, 60 senatörün tasarıyı Anayasa Mahkemesi'ne taşımaları yönünde ki beklentilerini de dile getirdi. Kabul edilen yasayı "seçim yatırımı" olarak değerlendiren Gül "Böyle önemli bir konuda bunu seçime 5 kala yapılması tamamen bir seçim yatırımı şeklinde yapılması, Fransa gibi büyük bir ülkeyi gerçekten çok küçültücü bir davranıştır" diye konuştu. Fransız Hükümeti'ni kınayan Gül, Türk Hükümetinin de "katı önlemler alacağını" belirtti.
BAĞIŞ: AKLI SELİM EKSİĞİ
Cumhurbaşkanı Gül, Fransa'ya karşı tavrının ne olacağı yönündeki sorusuna ise, "Dünden itibaren Türk-Fransız ilişkileri çok farklı mecrada olacaktır bundan sonra. Bu çok derin bir iz bırakacaktır ve derin bir darbe vuracaktır. Ümit ederim ki bunun yanlış olduğunu gören en az 60 senatör çıkar ve bunu Anayasa Mahkemesi'ne götürür" yanıtını verdi. Fransa'nın kararına siyaset dünyasından gelen diğer tepkiler ise şöyle:
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç: Kabul edilemez . Bu kanun Fransa'nın saygınlığını kaldıracağı gibi ilişkilere zarar verecektir.
AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış: Yasanın Fransız senatosunda kabul edilmesi bizim için yok hükmündedir. Fransa'da aklı selim olan insanlar, aklı selim olmayanlardan daha fazla.
HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş: Fransa gerçekten tarihle yüzleşmek istiyorsa kendi "kanlı tarihine" bakması gerekir.
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu: Çifte standat teşkil eden bu kararı reddediyoruz. Bu arada TBMM Türkiye-Fransa Parlamento Dostluk Grubu'nun MHP'li üyeleri de gruptan istifa etti.
ANKARA