Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, siber saldırının tehdit haline geldiğini ve tehlike büyümeden kurumların önlem almasını istedi. Yıldırım, "Bilişime bağımlı yaşama gittikçe artıyor. Burada bir çökme olursa ülkede faaliyet durur" dedi. Kahvaltıda SABAH'ın konuğu olan Bakan Yıldırım, siber güvenlikten tablet üretimine, yasadışı dinleme cezalarını artıran düzenlemeden Genelkurmay'ın elindeki dinleme cihazlarına, İstanbul'a yapılacak Üçüncü Havaalanı'ndan hızlı trene, bölünmüş yoldan Marmaray'a kadar çeşitli konularda soruları cevapladı. İşte Yıldırım'ın mesajları:
SİBER GÜVENLİK: Böyle bir tehdit var, tehlike büyümeden kurumlar tedbirini alsın. Siber güvenliğin önemli olduğunu göstermek için, tatbikat yapıyoruz. Bunların amacı farkındalık oluşturmak. Siber tehdide karşı ordu kuracak kurum Ulaştırma Bakanlığı değil. Biz durumdan vazife çıkarıyoruz. Bilişime bağımlı yaşama gittikçe artıyor. Burada bir çökme olursa ülkede faaliyet durur. Bunun için tedbirleri herkes kendisi almalı. Bir kurumun yapacağı iş değil. Bu konuda kimse ben güvenliyim diyemez. Herkes risk altında. Saldırı yapılırsa ne olacak, ne yapılacak? Tedbirini alacaksın. Taarruz olursa ne yapılacak? Hangi adımlar atılacak? Bunların önlemlerinin alınması gerekiyor.
YASA DIŞI TELEFON DİNLEMELERİYLE İLGİLİ YASA HAZIRLIĞI: Bütün çalışmalar yapıldı. Oradaki iş tamamen Adalet Bakanlığı'nın yapacağı düzenlemeyle ilgili. Cezalarda, uygulamasında yaşanan sorunlar var. Uygulamalar bazen mevzuatta yazdığı gibi olmuyor. Onu düzeltecek, daha etkin hale getirecek çalışma büyük oranda yapıldı.
GENEL KURMAY'IN ELİNDEKİ DİNLEME CİHAZLARI: MİT'e devredildi. Zaten uygun bir yapı da değildi. Yasal boşluk vardı ve onlar da fark edip devrettiler.
TÜRKİYE'DE TABLET ÜRETİMİ: Tablet ve akıllı tahtaların Türkiye'de üretilmesi, yazılım ve donanımın yerli olması konusunda ciddi ısrarımız var. Bunda 3'üne, 5'ine bakmadan kararı verip yürü demek gerekiyor.
İSTANBUL'A DEV HAVALİMANI
ATATÜRK HAVALİMANI TIKANDI : Kısa pisti uzattık ama buna rağmen tıkanıklık oluyor. Daha fazla trafiği kaldıramaz. Atatürk Havalimanı'nın 2021'e kadar işletme hakkı var. Yeni havaalanı için 2021'i beklememiz söz konusu değil. Şartlar zamanı öne almamız için bizi zorluyor. Üçüncü havaalanı Türkiye'nin en büyük havaalanı olacak. En az 60 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak.
2013'TE HIZLI TREN İSTANBUL'DA: Ankara-Eskişehir arasındaki seyahatin yüzde 72'si hızlı trenle yapılıyor. Trenin yolcu sayısı artarken, karayolunda da yolcu sayısı artıyor. Seyahat etme sayısı artıyor. Ankara-Eskişehir hattı iki şehri birleştirdi. Eskişehir'de oturup Ankara'da çalışan insanlar var. Konya için de bu geçerli. İstanbul hattının yapımını 2013 sonunda açmayı planlıyoruz. Böylece Ankaraİstanbul arası 3 saate inecek. Eşzamanlı olarak Marmaray'ı da bitirmeyi hedefliyoruz. Çok iddialı, zorlanıyoruz ama yapmak zorundayız.