Türkiye son olarak 100 yıl önce ayin yapılan bir Ermeni kilisesini daha ibadete açtı. İstanbul'un Kumkapı semtindeki Vortvots Vorodman Kilisesi, 2010 İstanbul Kültür Başkenti Projesi kapsamında dün kapılarını açtı. İstanbul'da yeni bir kiliseye daha kavuştuklarını belirten çok sayıda Ermeni vatandaş, kiliseye akın ederek mumlar yaktı, dualar etti.
CUMHURİYET TARİHİNDE İLK
İstanbul'un Kumkapı semtinde dün farklı bir heyecan vardı. 1911'de son kez ayin yapılan ve I. Dünya Savaşı sırasında halat fabrikası olarak kullanılan bir Ermeni kilisesi, yeniden ibadete açıldı. Kiliseyi ibadete Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Ermeni Patrikliği Başvekili Aram Ateşyan ile birlikte açtı.
FRANSA YASAK KOYAR
Kilisenin açılışında konuşan Bakan Yazıcı, "Fransa geçen hafta ifade özgürlüğünü yasaklayan bir karar aldı. Bizim ise bu topraklarda Ermenilerle kardeşliğimiz bin yıldır sürüyor. Onlar yasak koyar, biz Ermeniler'i bağrımıza basarız. Fransa öyle yapar biz ise böyle yapıyoruz. Bu kilisenin açılması hesaplanmış bir proje değildi. Bu topraklarda yaşayan herkesin inançlarına ve sosyal yaşamlarına hassasiyetin gösterildiği bir projedir. İnanç hürriyeti bizim mayamızda var" dedi. Bakan Yazıcı, "Fatih İstanbul'u fethettiğinde ibadete saygı ile ilgili fermanlar yayınladı. Bu toplumumuzun zenginliğinin bir ifadesidir" diye konuştu.
TÜM RENKLERİ GÖRÜYORUZ
1998-2002 yılları arasında Türkiye genelinde 46 restorasyonun gerçekleştiğini belirten Bakan Yazıcı, "2003'ten bugüne 6 bine ulaştık. Bu büyük bir fark. Bu topraklarda bütün renkleri görüyoruz" dedi. Bakan Yazıcı kilise restorasyonunun önemini ise şu ifadelerle dile getirdi: "Cumhuriyet tarihinde ilk kez kamu kaynağıyla vakfa ait bir mülkiyet restore edilmiştir. Akdamar Kilisesi ise cemaate aittir. Onarım için gereken kaynağın yüzde 70'i İstanbul Kültür Ajansı, yüzde 30'u ise vakıf tarafından karşılanmıştır."
ZENGİNLEŞTİREN KÜLTÜR
Cemaat Vakıfları Başkanı Laki Vingas ise kilisenin açılmasının, cemaatlerin kültürlerinin bilinmesi bakımından çok önemli olduğunu dile getirdi. Vaningas, "Bu binaların İstanbul'a kazandırılması gelecek açısından çok önemlidir" derken, Ermeni cemaatinin siyaset dışında da gündeme gelmesi gerektiğinin altını çizdi. Vaningas, "Biraz irdelense, Ermeni kültürünün bu topraklara uzun yıllardan beri zenginleştirici bir özellik kazandırdığını görürüz. Gençlerin Ermeni kültürünü siyaset dışında da tanıması faydalı olur" diye konuştu.
1828'DE İNŞA EDİLDİ
Kilisenin açılışına katılan Ermeni vatandaşlar büyük bir mutluluk duyduklarını dile getirdiler. Kilisenin mimari restorasyonunu gerçekleştiren Kevork Özkaragöz'ün annesi Kadriye Özgkaragöz, "Oğlumla gurur duyuyorum. Bir harabeyi yepyeni hale getirdi. Çok mutluyum" ifadelerini kulandı. Kilisenin içinde bulunduğu Meryem Ana Kilisesi Vakfi Başkanı Hrant Maskafyan, restorasyonla birlikte yüzyıl sonra ilk kez kilisede ayin yapıldığını dile getirdi. 1828'de inşa edilen Vortvots Vorodman Kilisesi'nin I. Dünya Savaşı döneminde halat fabrikası olarak kullanıldığını söyleyen Vakıf Başkanı Maskafyan, "O günden bugüne burada hiçbir ayin düzenlenmemişti. Bugün ilk olacak. Yılda 6-7 kez özel günlerde ayinler için kiliseyi açacağız. Ancak aslen bir kültür merkezi olarak görevini yerine getirecektir" dedi. Kilise yüzyıl sonraki yapılan ayine "kutsanarak" açıldı. Ermeni rahipler kilisenin duvarlarını "yenilenmesi ve temizlenmesi için" okunmuş şarap ve suyla yıkadı. Kilisenin açılışına Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de katıldı. Kilise bugün sabah yeni bir ayine hazırlanırken, akşam da ilk konserine ev sahipliği yapacak.