Türkıye'nin
sivil, demokratik bir anayasaya kavuşması için Meclis mesaiye başladı. Meclis Başkanı Cemil Çiçek, 24 anayasa profesörü ile bir araya gelip, Anayasanın hangi yöntemle yapılacağını masaya yatırdı. Hocalar, "Önce yasalar değiştirilerek düşünce özgürlüğü genişletilsin. Böylece herkes anayasa değişikliği ile ilgili düşüncelerini özgürce söyler" önerisi getirdi. Bazı profesörler, yeni anayasa için "Özel anayasa Meclisi kurulsun" önerisi getirirken, ağırlıklı görüş mevcut Meclis'in toplumun hemen hemen hepsini temsil ettiği için anayasayı da yapabileceği yönünde oldu.
7 SAAT SÜRDÜ
Saat 10.30'da başlayan toplantı 7 saat sürdü. Hocalara ilk turda 10, ikinci turda ise 3 dakika konuşma süresi verildi. Toplantıda öncelikli olarak "Mevcut anayasada değişiklik mi, yoksa yeni anayasa mı yapılsın" sorusunun yanıtı arandı. Yeni bir anayasa yapılması gerektiği görüşü benimsendi. Toplantıda, bazı hocalar "yeni anayasa" yapmak için özel bir "Anayasa Meclis'i" kurulmasını önerdi. Profesörlerden İbrahim Kaboğlu, Atilla Özer, Korkut Kanadoğlu'nun içinde bulunduğu grup bu görüşü dile getirirken, çoğunluk mevcut Meclis'in yeni anayasa yapabileceğini söyledi. Uzlaşma Komisyonu için bir yasa çıkartılması, anayasanın ve anayasa değişikliklerinin nasıl yapılacağını düzenleyen 175'inci maddesinin değiştirilmesi de önerildi. Anayasanın değiştirilmesi teklif edilemeyen ilk üç maddesi için bazı profesörler, yeni bir anayasa yapılacağı için kurucu iradenin bu maddelerine dokunulabileceğini savundu. Çiçek, üç maddenin içeriğine girilmesine ise izin vermedi.
'ZAMANI ÇOKTAN GELMİŞTİ'
Çiçek, toplantının başında yaptığı konuşmada, anayasaların yapımının tüm dünyada zorlu bir süreç olduğuna dikkat çeken Çiçek, "Ancak hiçbir zorluk gelişmiş demokratik toplumları çağın gereklerine uygun, özgürlükleri güvence altına alan anayasalar yapmaktan vazgeçirememiştir, bizi de vazgeçirmemelidir" dedi. Çiçek, şöyle devam etti: "Meclisin bu konuda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirme ve milletin beklentileri doğrultusunda sivil, demokratik bir anayasa yapımını gerçekleştirme zamanı çoktan gelmiştir."
TÜSİAD 'KOLEKSİYONUNU' TESLİM ETTİ
Çiçek,
toplantı öncesinde TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ve beraberindeki heyeti kabul etti. Boyner, TÜSİAD'ın 1992'den bu yana Anayasa çalışmaları olduğunu belirterek "Bütün bu koleksiyonu sizinle tekrar paylaşmak istiyorum" diyerek elindeki çalışmaları Çiçek'e sundu. Boyner, yeni anayasa için "sosyal mutabakat" vurgusu yaparak "Son seçimlerde TBMM'de oyların yüzde 95 gibi bir bölümü Meclis aritmetiğine yansıdı. "Bu Meclisin anayasa yapmasının çok iyi ve doğru olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.
Evrin GÜVENDİK - Ersan ATAR