İnternet andıcı davasında 7'si muvazzaf 8 general hakkında yakalama kararı çıkartıldı. Toplam 22 kişi hakkında açılan "İnternet Andıcı" davasında savcının talebini değerlendiren İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi darbe teşebbüsüyle suçlanan sanıklardan 14'ü hakkında yakalama kararı çıkarttı. Ege Ordu Komutanlığı'ndan YAŞ kararıyla Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı'na (EDOK) atanan Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler'in de aralarında bulunduğu sanıklar hakkındaki yakalama emri, kaçma ve delilleri karartma şüphesine dayanıyor.
GEREKÇE, KAÇMA ŞÜPHESİ
Ergenekon soruşturmasını yürüten Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız tarafından hazırlanan iddianameyi 29 Temmuz'da kabul eden 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, savcının yakalama ve birleştirme taleplerini dün karara bağladı. Mahkeme, savcının istediği 22 kişiden örgüt yöneticiliği ile suçlanan 13 subay ve bir sivil memur hakkında yakalama kararı verdi. Diğer 8 kişinin ise yakalanmasına gerek görülmedi. Mahkeme, Orgeneral Taşdeler, Eski 1'inci Ordu Komutanı Emekli Orgeneral Hasan Iğsız, Balyoz davasında da tutuklu yargılanan Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, korgeneraller Mehmet Eröz, İsmail Hakkı Pekin, tümgeneraller Hıfzı Çubuklu, Mustafa Bakıcı, Tuğamiral Alaettin Sevim, albaylar Ziya İlker Göktaş, Sedat Özüer, Hulusi Gülbahar, Cemal Gökçeoğlu, emekli Albay Fuat Selvi ve sivil memur Mehmet Bülent Sarıkahya hakkında yakalama emri çıkarttı. Karar suçun vasfı, dosya kapsamı, delil durumu, kaçma ve delilleri karartma şüphesiyle ile alındı.
12 EYLÜL'DE BAŞLAYACAK
Davayı aynı mahkemede görülen Dursun Çiçek ve Bedrettin Dalan'ın aralarında bulunduğu 7 sanıklı "İrticayla Mücadele Eylem Planı" davasıyla birleştiren mahkeme heyeti, 1980 darbesinin yıldönümü olan 12 Eylül gününe duruşma tarihi verdi. "İrticayla Mücadele Eylem Planı" davasında tutuklu yargılanan Çiçek "İnternet Andıcı" belgesinin gerçek bir belge olduğunu söyleyerek, internet sitelerinden kendisi kadar sıralı amirlerinin de sorumlu olduğunu ifade etmişti.
2'NCİ MUVAZZAF ORGENERAL
Mahkemenin bu kararıyla ikinci kez görev başındaki bir orgeneral için yakalama kararı çıkarıldı. Daha önce Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı, YAŞ'ta Hava Kuvvetleri Komutanı olması beklenirken, İkinci Balyoz Davası kapsamında 30 Mayıs'ta tutuklanmış ve görevi başındayker tutuklanan ilk orgeneral olmuştu. Genelkurmay'da görevli 22 personel hakkında ağılaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle açılan "İnternet Andıcı" iddianamesinde, sanıkların Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 312/1. maddesinde belirtilen "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs ettikleri" öne sürülüyor. Sanıkların, darbeye zemin hazırlamak amacıyla kaos ve kargaşa ortamı yaratmaya çalıştırdıkları ifade ediliyor. İddianamede Ergenekon örgütünün bütün hücrelerinin henüz deşifre edilemediği de belirtilerek, Türk milletine ve Türkiye Cumhuriyeti'nin anayasal organlarına karşı Ergenekon örgütünün psikolojik harekat yöntemlerini kullanan sanıkların, Ergenekon'un TSK'ya sızmış uzantıları olduğu söyleniyor. "İrticayla Mücadele Eylem Planı" davasında tutuklu yargılanan Dursun Çiçek de "İnternet Andıcı" belgesinin gerçek bir belge olduğunu söyleyerek, internet sitelerinden kendisi kadar sıralı amirlerinin de sorumlu olduğunu ifade etmişti.
"ANDIÇ'TA 12 İMZA VAR"
'İrticayla
Mücadele Eylem Planı' adlı belgeyi bir ihbar mektubuyla özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na gönderen 'meçhul subay', kasım 2009'da elektronik posta yoluyla ikinci bir mektup yollamış ve Genelkurmay'ın psikolojik harekât faaliyetleri çerçevesinde 42 internet sitesi kurarak, 'kara propaganda' yaptığını ihbar etmişti. Sitelerin deşifre olması üzerine Genelkurmay Karargahındaki bilgisayarların hardisklerinde silme işlemleri yapıldığı, delillerin karartıldığı ileri sürülmüştü. Daha sonra bu siteler kapatılmıştı. Sitelerle ilgili ifade veren şüpheliler, silme işlemini doğrularken, Hıfzı Çubuklu, bir şeylerden çekinildiği için sitelerin kapatılmış olabileceğini söylemişti. Sitelerin yayınlanması emrini içeren Nisan 2009 tarihli "İnternet Andıcı" belgesinin, Genelkurmay Bilgi Destek Daire Başkanlığı Destek Şubesi'nce hazırlandığı iddia ediliyor. Altında da Albay Dursun Çiçek, Org. Iğsız, Korg. Eröz'ün de aralarında bulunduğu 12 komutanın imzasının yer aldığı öne sürülüyor.
14 SANIK VE 2009'DAKİ GÖREVLERİ
Emekli Org. Hasan Iğsız (Genelkurmay İkinci Başkanı)
Org. Hüseyin Nusret Taşdeler (Genelkurmay Genel Plan ve Prensipler Başkanlığı)
Korgeneral Mehmet Eröz (Genelkurmay Harekat Başkanı)
Korgeneral İsmail Hakkı Pekin (Genelkurmay İstihbarat Başkanı)
Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu (Genelkurmay Muhabere ve Elektronik Bilgi Sistemler -MEBS- Başkanı)
Tümgeneral Hıfzı Çubuklu (Genelkurmay Adli Müşaviri)
Tümgeneral Mustafa Bakıcı (Genelkurmay Bilgi Destek Daire Başkanı)
Tuğamiral Alaeddin Sevim (Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı Analiz Daire Başkanı)
Albay Ziya İlker Göktaş (2.Bilgi Destek Şube Müdürü)
Albay Hulusi Gülbahar (4.Bilgi Destek Şube Müdürü)
Albay Cemal Gökçeoğlu (Bilgi Destek Şube Müdürü)
Albay Sedat Özüer (1.Bilgi Destek Şube müdürü)
Emekli Hava Albay Fuat Selvi (Cari İşlem Şube Müdürü)
Sivil Memur Mehmet Bülent Sarıkahya
ORG. ÖZEL YENİ ÜNİFORMASIYLA
1 Ağustos'ta yapılan Askeri Şûra ile Genelkurmay Başkanlığı görevine getirilen Org. Necdet Özel, yeni rütbesiyle ilk kez medyanın karşısına çıktı. İnternet Andıcı soruşturmasında yakalama kararı çıktığı saatlerde Org. Özel, Başbakanlık'ta yapılan toplantıya geldi. Özel, Başbakanlık girişinde şapkasını düzeltirken ellerindeki vilitigo (ciltte beyaz lekeler) rahatsızlığı görüldü.
TAŞDELER KİMDİR?
60
yaşındaki Org. Nusret Taşdeler, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanlığı, Napoli'deki Müttefik Kuvvetler Güney Bölge Komutanlığı Karargahı'nda İstihbarat Başkanlığı, Genelkurmay Harekat Başkanlığı, Genelkurmay Genel Plan ve Prensipler Başkanlığı, Harp Akademileri Komutanlığı yaptı. Taşdeler, Ege Ordusu Komutanlığı'ndan son YAŞ kararıyla EDOK komutanlığına atandı.