Terörle mücadelede özel harekât timlerini de devreye sokan hükümet, çatışmalarda teröristlerin sınır ötesine kaçması halinde polise sıcak takip yetkisi vermeyi de tartışıyor. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yeni terörle mücadele stratejisi kapsamında polise de asker gibi sınır ötesi harekât yetkisi verilmesi üzerinde duruluyor. Sınır ötesi operasyon ve sıcak takibi İçişleri Bakanlığı bünyesinde sınır güçlerinin bağlı olacağı Sınır Muhafaza Genel Müdürlüğü koordine edecek. Polis güçlerinden oluşacak bu birim terörle mücadele eden diğer güvenlik güçleriyle birlikte ortak operasyon yapılması için rol üstlenebilecek. 50 bin kişinin görev yapması beklenen Sınır Muhafaza Genel Müdürlüğü'nün 1 yıl içinde hayata geçirilmesi planlanıyor.
SINIR KONTROLÜ POLİSE
Çalışmada sınır güvenliğini askerden alarak belli bir takvimde polise devredilecek. Buna göre, Yunanistan ve Bulgaristan sınırları 2015, Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan sınırları 2017, Suriye sınırı 2018'e kadar Sınır Muhafaza Genel Müdürlüğü'ne devredilecek. İran ve Irak sınırlarının devir tarihi ise güvenlik şartları dikkate alınarak daha sonraki bir tarihte belirlenecek. Sınırların güvenliğinden sorumlu olacak personelin rütbeleri "Birinci Sınıf Sınır Muhafaza Müdürü", "Sınır Muhafaza Baş Komiseri", "Sınır Muhafaza Memuru" şeklinde olacak. Sınır muhafızlığında görev yapacak personel Polis Akademileri'ne bağlı okullarda özel bir eğitime tabi tutulacak. Bu okullar mezun verene kadar Kara Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı'ndan istekli personel de bu göreve atanabilecek. Polis, kendi kabiliyetini aşan durumlarda, "Asli sorumluluk İçişleri Bakanlığı'nda kalmak üzere" TSK birliklerinden yardım isteyebilecek. Sınır Muhafaza Genel Müdürlüğü'nde terfi ve atamalar içinde ayrı bir şura düzenlenecek. Her yıl mayıs ayında toplanması planlanan bir kurul oluşturacak. Bu kurul terfi ve atamaları düzenleyecek. Rütbe bekleme sürelerinin 6 ila 10 yıl arasında olabileceği belirtiliyor.
'SEN SINIRI SAĞLAM TUT, İÇERİSİNİ POLİSE BIRAK'
Eski Başbakan yardımcılarından Ekrem Pakdemirli, terörün ancak özel harekât timleriyle bitirilebileceğini söyledi. Özel harekât timlerini 1988 yılında Turgut Özal ile birlikte kurduklarını anlatan Pakdemirli, "PKK sempatizanları 'Bize polisi değil, Mehmetçiği gönderin' dedi. Bundaki amaç üniforma giyen, bindiği tankın ve arabanın güzergahı belli olan askeri avlamaktı. Özel harekât timleriyse teröristler gibi giyinen ve dağda bayırda dolaştıklarından daha verimli" diye konuştu. Dünyada başarılı olunamamış bir mücadeleyi Türk askerinden beklemenin hazsızlık olduğunu belirten Pakdemirli, "Sen sınırı sağlam tut, içerideki olayı polise bırak" dedi.