Deniz Feneri soruşturması sırasında, Derneğin özellikle Almanya olmak üzere, Avrupa'nın değişik ülkelerinden toplanan yardım paralarını, dağıtmış gibi göstermek için Türkiye'de sahte adreslere ve hiç yaşamayan kişilere makbuz kesildiği belirlendi. Savcı bu durumu, sorguları devam eden şüphelilere de sordu, "Haberimiz yok" yanıtını aldı. İfade alma aşaması devam soruşturma sırasında önemli bir detay ortaya çıktı. Savcılar, Deniz Feneri Derneği'nin Avrupa'da topladığı yardımların Türkiye'de dağıtıldığı bilgisini içeren makbuzlarda isimleri yer alan kişilerin bu yardımları gerçekten alıp almadığının tespiti için önce makbuzların altında yer alan 60 ilin savcılığına talimat gönderdi. Bu illerin savcılıklarından, makbuzda adı geçen kişilerin ifadelerinin alınması istendi.
DURUM ŞÜPHELİLERE SORULDU
Gelen yanıt çarpıcı oldu. 60 ilin çoğunluğundan, "böyle bir adres tespit edilememiştir" ve "belirtilen adreste böyle bir kişi yaşamamaktadır" yanıtı geldi. Adres ve kimlik bilgisi doğru olan kişilerin bir bölümü de ifadelerinde kendilerine herhangi bir yardım yapılmadığını söyledi. Soruşturmada ortaya çıkan bu durum, 3 gündür devam eden sorguda gözaltındaki şüphelilere de soruldu. Şu ana kadar ifadesi alınan üç şüphelinin de bu sorulara, "Makbuzları biz kesmeyiz, bu nedenle bilgimiz yok" yanıtını verdikleri öğrenildi. Savcıların bu tür belgeleri şüphelilere tek tek göstererek sorular yöneltmesi nedeniyle sorguların uzun sürdüğü belirtildi.
AKMAN EMNİYETTE
Ankara Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturmada ifade alma işlemi üçüncü gününü doldurdu. Savcılar dün de, önceki gün adliyeye getirilerek sorgulamaya başladıkları Kanal 7 yöneticisi İsmail Karahan'ın ifadesini aldı. Karahan'ın sorgusuna bugün devam edileceği belirtildi. Kanal 7 Genel Müdür Yardımcısı Zekeriya Karaman'ın sorgusuna da başlandı. İfadesi alınan eski RTÜK Başkanı Zahid Akman ise 8 saat süren sorgusunun ardından Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde bekletildi.