Hükümet, 9 milyon özürlüyü sevindirecek önemli bir gelişmeyi gündemine aldı. Hali hazırda evde bakım hizmeti alan 301 bin özürlüyü sağlık sigortası ve evde bakım yardımı gibi hizmetleri içeren "Bakım Sigortası" kapsamına alma kararı alan Hükümet, bu uygulamayı genişletmeye hazırlanıyor. Yeni çalışmaya göre Bakım Sigortası 9 milyon özürlüyü kapsayacak ve özürlüye bakan yoksul ailenin Bakım Sigortası primini de devlet karşılayavar olan ağır özürlü olma ve hane halkı toplam gelirinin kişi başına düşen kısmının asgari ücretin üçte ikisinin altında olması şartı da kalkacak.
KAPSAM GENİŞLİYOR
SABAH'a konuşan Özürlüler İdaresi Başkanı Bekir Köksal, "Bakım Sigortası" adı altında üç yıl içerisinde faaliyete geçecek uygulamanın kapsamının genişletileceğini söyledi. Köksal, evde bakım yardımında esas olan ağır özürlü olma ve hane halkı toplam gelirinin kişi başına düşen kısmının asgari ücretin üçte ikisinin altında olması şartının kaldırılacağını bildirdi. Hali hazırda 301 bin kişiye he ay asgari ücret tuturında evde bakım parası verildiğini aktaran Köksal, "Yeni çalışmaya göre sayıları 9 milyonu bulan özürlüler ve aileleri için de sağlık sigortası, evde bakım parası gibi hizmetleri kapsayan bakım sigortası kapsamına alınmış olacak" dedi. "Herkes Farklı, Herkes Eşittir" sloganıyla ilerleyecek çalışmalarda, özürlü bireylere fırsat eşitliği sağlayacak ve ayrımcılığın önüne geçecek politikalara öncelik verilecek. Başbakanlık bünyesinde Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı'nın koordinasyonunda, Özürlüler İdaresi Başkanlığı ve ilgili kuruluşların işbirliğiyle önümüzdeki dönemde özürlü vatandaşlar için gerçekleştirilecek düzenlemeler şöyle olacak: Eğitim, sağlık, rehabilitasyon, istihdam gibi alanlarda özürlü ve ailesine destek ve rehberlik hizmeti verecek "yaşam koçları" sahaya inecek. Özürlü bir çocuğun doğumuyla başlayan süreçte aileler için psikologlar görevlendirilecekken, çocuğa ömür boyu yaşam koçu hizmeti verilecek. Önümüzdeki yıl başlaması planlanan uygulamayla, ilk etapta bin aileye ulaşılması hedefleniyor.
EN GEÇ 3 YIL SONRA DEVREDE
Sağlık sigortası, evde bakım yardımı gibi hizmetleri kapsayan "Bakım Sigortası" uygulamasına geçilecek. Var olan uygulamada ağır özürlü olma ve hane halkı toplam gelirinin kişi başına düşen kısmının asgari ücretin üçte ikisinin altında olması şartı kaldırılacak, tüm özürlüler ve ailelerinin hizmetten faydalanması sağlanacak. Uygulamada maddi durumu iyi olan vatandaşlar primini kendi ödeyecekken, yoksul vatandaşların primi devlet tarafından karşılanacak. "Bakım Sigortası" uygulaması en geç üç yıl içersinde yürürlüğe girecek.
TÜRKİYE'DE 9 MİLYON ÖZÜRLÜ VATANDAŞ YAŞIYOR
Son
verilere göre Türkiye'deki özürlü vatandaşların sayısı 9 milyonu buluyor. Özürlüler İdaresi Başkanlığı'nın veri tabanına kayıtlı özürlü sayısı ise 1 milyon 250 bin kişi. Nüfusun yüzde 12,29'unu oluşturan vatandaşların sadece 301 bini evde bakım parası alabiliyor. Özürlü vatandaşlar arasında en büyük bölümü yüzde 9,70 ile kronik rahatsızlığı olanlar oluşturuyor. Zihinsel, ortopedik, görme ve konuşma bozukluğu olanların oranları ise yüzde 2,58.
ÜCRETSİZ TAŞIMA SİSTEMİ
ÖZÜRLÜ HAKLARI KURULU OLUŞTURULACAK: İçişleri Bakanlığı ile ortak gerçekleştirilen bir çalışmayla özürlülüğe dayalı ayrımcılıkla mücadele ve eşitliğin sağlanmasını sağlayacak Özürlü Hakları Takip ve İzleme Kurulu oluşturulacak.
SPOR ALETLERİ DE Sİ- GORTA KAPSAMINA ALINIYOR: Spor yapmak isteyen tüm özürlülerin spor malzemeleri sosyal güvenlik sigortası kapsamına alınacak. İşitme özürlüler için ulusal işaret dili oluşturulacak. Bilinen en gelişmiş teknolojik vasıflardaki ortez, protez, işitme cihazı gibi araçların tamamı sigorta kapsamında karşılanacak.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM FIRSATI: Her özürlü çocuğun okul öncesi eğitimi alması sağlanacak. Ücretsiz taşıma sisteminden tüm özürlü öğrenciler faydalanacak.
KAMUDAKİ KADROLAR ARTTIRILACAK: Engelsiz kariyer ve girişim merkezleri kurulacak. Kamuda özürlü memur ve işçi kadroları arttırılacak ve açık olan tüm özürlü kadroları doldurulacak, özel sektöre özürlü istihdamı için teşvik sağlanacak.