Yüksek Seçim Kurulu (YSK), milletvekili seçilme yeterliliğini etkileyecek eski mahkûmiyetleri olduğu gerekçesiyle BDP'nin desteklediği Leyla Zana, Hatip Dicle, Gültan Kışanak ve Sabahat Tuncel'in de aralarında bulunduğu yedi, diğer bağımsızlardan da beş olmak üzere 12 bağımsızın milletvekilliği adaylığını veto etti. Böylelikle halen Meclis'te bulunan Gültan Kışanak ve Sabahat Tuncel'in yasaklıyken vekilliklerine devam ettiği ortaya çıktı. YSK, dünkü toplantısında milletvekili adaylarının seçilme yeterlilikleriyle ilgili araştırmasını sonuçlandırdı. Kurul, toplantı sonunda BDP'nin desteklediği adaylardan 7'sinin, diğer bağımsız adaylardan da 5'inin vekil seçilmek için gerekli şartları taşımadıkları sonucuna vardı ve milletvekili adaylıklarının iptaline karar verdi.
MAHKEME KARARI YETMEDİ
Kurul, Leyla Zana ve Hatip Dicle gibi isimlerin adaylık başvurusunda bulunmadan önce kendilerini mahkûm eden mahkemelerden aldıkları "TCK'da yapılan değişikliğe göre, memnu hakların iadesi, cezanın infazı tamamlanmasıyla sağlanır" yazısını dikkate almadı. Kurul bunun yerine kararını, Adli Sicil Kanunu 13/A maddesi olarak 2006'da eklenen ve memnu hakların iadesinin verilebilmesi için 3 yıllık süre geçmiş olması şartını içeren düzenlemeye göre verdi. Bu kriterleri dikkate alan YSK Hatip Dicle, Leyla Zana, İsa Gürbüz, Salih Yıldız ve Ertuğrul Kürkçü'nün vekil adaylığını iptal etti. Kurul, Sabahat Tuncel ile Gültan Kışanak'ın durumlarını değerlendirirken de farklı bir inceleme yaptı. Kışanak'ın kızlık soyadıyla yapılan inceleme sonunda 1993'te bir suçtan ceza aldığı ve ertelenmiş olan bu cezası için memnu hakların iadesi kararını almadığı ortaya çıktı. Kışanak'ı bu nedenle veto eden YSK, Sabahat Tuncel'in de milletvekilliği devam ederken İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'nden "Terör örgütü propagandası yapmak" suçundan aldığı 10 aylık hapis cezasına ilişkin sabıka kaydının, Tuncel, milletvekili seçildikten sonra siciline işlendiğini belirledi. Kurul'un bağımsız adaylıklarını veto ettiği diğer beş isim de şöyle: Abdullah Kızılay, Harun Özcan, Şerafettin Efe, Çiçek Otlu ve Nezir Sincan.
YENİ ADAY BİLDİREMEYECEK
Siyasi partiler, veto edilen adaylarının yerine yeni isim bildirebilecek. Ancak bağımsız adayların yerine yeni isim bildirilemediği için BDP, Diyarbakır'da altı yerine dört bağımsız adayı destekleyebilecek. YSK'nın Gültan Kışanak, Ertuğrul Kürkçü ve Sabahat Tuncel'i de veto etmesi nedeniyle BDP'nin Siirt, Mersin ve İstanbul 1. bölgeden destekleyeceği aday kalmadı. YSK'nın kararları kesin nitelik taşıdığı için itiraz edilemiyor. YSK'nın emsal kararlarına göre ancak hukukta, "tam kanunsuzluk" diye bilinen hallerde kararın yeniden incelenmesi istenebiliyor. Bağımsız adayların yeniden inceleme başvurularından sonuç alma ihtimali ise düşük gösteriliyor. Öte yandan İstanbul'da aralarında BDP'lilerin de olduğu bir grup, Taksim Meydanı'nda toplanarak YSK'nın kararını protesto etti. Galatasaray'a yürüyen grup, yaptıkları açıklamanın ardından dağıldı.
Milletvekili Seçilme Yeterliliği
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası MADDE 76: En az ilkokul mezunu olmayanlar, kısıtlılar, yükümlü olduğu askerlik hizmetini yapmamış olanlar, kamu hizmetinden yasaklılar, taksirli suçlar hariç toplam bir yıl veya daha fazla hapis ile ağır hapis cezasına hüküm giymiş olanlar; zimmet, ihtilâs, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlarla, kaçakçılık, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma, terör eylemlerine katılma ve bu gibi eylemleri tahrik ve teşvik suçlarından biriyle hüküm giymiş olanlar, affa uğramış olsalar bile milletvekili seçilemezler.