SABAH, Tunus, Mısır, Libya ve son olarak Suriye'de başlayan Arap isyanlarına ilişkin devletin zirvesinde hazırlanan senaryoların ayrıntılarına ulaştı.
Her ülke ve isyan gelişiminin ayrıntılı değerlendirildiği senaryolarda "askeri" ve "insani yardım" başlıkları öne çıktı. Libya'daki Türklerin çokluğu ve Suriye'nin komşu ülke statüsü nedeniyle bu iki ülkeye ilişkin çok kritik değerlendirmeler yapıldı. Libya senaryosu yönetimin devrilebileceği, Suriye senaryosu ise rejim değişikliğinin beklenmediği üzerine yapıldı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında 28 Nisan'da yapılacak Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) detaylı bir şekilde masaya yatırılacak olan Arap isyanlarına ilişkin "Türkiye Senaryoları" olayların başlaması ile birlikte oluşturuldu. Dışişleri Bakanlığı koordinatörlüğünde yürütülen çalışmalara Genelkurmay Başkanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) aktif katkı sağladı. Devletin zirvesinde "Gizli kod" verilen senaryolar hazırlanırken dikkate alınan kriterleri ise şöyle sıralandı:
Ülkelerdeki liderlerin durumu, gücü, askeri desteği,
İsyanın ülke içindeki dağılımı, katılım oranı,
İsyan çıkan ülkedeki Türklerin varlığı,
"Tahliye", "askeri operasyon" ve "insani yardım" gerekliliği durumu.
3 KRİTİK DOSYA
Devletin zirvesi, bölgedeki gelişmeleri 28 Nisan Perşembe günü yapılacak olağan MGK toplantısında ele alacak. Kapsamlı olarak gerçekleşmesi beklenen toplantıda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu başta olmak üzere MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel tarafından ayrıntılı sunumlar yapılacak. Bu arada MİT Müsteşarı Fidan'ın MGK toplantısına kadar bölge ülkelerinde bazı görüşmelerini sürdürmesi bekleniyor.
Krizlerin başladığı günden bu yana da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan arasında "açık hat" oluşturuldu.