Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Libya'da her şeyden önce kanın durması ve Libya'nın tarumar olmaması, altyapısının yıkılmaması gerektiğini söyledi. Gül "Şu da bir gerçektir ki Akdeniz kıyısında kapalı rejimlere artık yer yoktur. Dolayısıyla demokrasi bütün bu bölgede gerçekleşecektir" dedi. Endonezya temaslarına başlayan Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono tarafından resmi törenle karşılandı. İki Cumhurbaşkanı baş başa ve heyetler arası görüşmelerden sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Gül, basın toplantısında sorulara verdiği yanıtta ateşkesin sağlanması için Libya'dan Türkiye'ye ziyaretler yapıldığını ve yoğun diplomasi yürütüldüğünü söyledi. Libya'ya yönelik ''İslam Barış Gücü'' fikrini nasıl değerlendirdiğine ilişkin soruyu yanıtlayan Gül şunları ifade etti : ''Bu konuyu geniş bir şekilde konuştuk. Libya'da her şeyden önce kanın durması ve Libya'nın tarumar olmaması, altyapısının yıkılmaması gerekmektedir. Şu da bir gerçektir ki Akdeniz kıyısında kapalı rejimlere artık yer yoktur. Dolayısıyla demokrasi bütün bu bölgede gerçekleşecektir."
İKİ TARAFTAN ZİYARETLER
Libya halkının daha fazla zarar görmemesi için NATO çatısı altında harekat yürütüldüğünü belirten Gül, Türkiye ve Endonezya'nın ateşkes için her türlü katkıyı vermeye hazır olduğunu söyledi. Türkiye'nin bu konuda inisiyatif aldığını belirten Gül, "Ankara'ya Libya'dan hem muhalefet hem eski iktidar olmak üzere her iki tarafın ziyaretleri söz konusudur" diye konuştu. Endonezya Cumhurbaşkanı Yudhoyono da Libya'daki gelişmeleri yakından izlediklerini belirterek ''Libya'da ateşkes sağlanırsa ve barışı koruma çabasına girilirse, Endonezya böyle bir çabaya katılabilir'' dedi. Cumhurbaşkanı Gül ve Endonezya Cumhurbaşkanı Yudhoyono, Libya ile ilgili yayımladıkları ortak bildiride ise, acil ve etkin bir ateşkese, ateşkesin ülkede bulunacak BM varlığı tarafından gözlenmesine ihtiyaç olduğunu belirtti. Gül, ortak basın toplantısında iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine yönelik sorular üzerine de G-20 üyesi iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin yeterli olmadığını söyledi. Endonezya'yı siyasi ve ekonomik yapısıyla yatırım yapılabilecek bir ülke olarak gördüklerini ifade eden Gül, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 1.7 milyar dolar düzeyinde olduğunu, bunun 1.3 milyar dolarını Endonezya'nın Türkiye'ye ihracatının oluşturduğunu anlatan Gül, ''Ticaret hacminde ilk hedefimiz 5 milyar dolar, daha sonra bunu 10 milyar dolara çıkarmak. Potansiyel olduğu için bu hedefin kolaylıkla gerçekleşeceğine inanıyorum'' diye konuştu.
Hayrünnisa Gül sergi gezdi
Cumhurbaşkanı Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül, Endonezya Cumhurbaşkanının eşi Ani Yudhoyono ile el sanatları sergisi gezdi. Özgürlük Sarayı'ndaki sergide Hayrünnisa Gül'e geleneksel müzik aletleri kıyafetler, yerel el sanatları ve geleneksel kukla sanatı tanıtıldı. Gül, sergide yer alan Osmanlı yelkenlisini de yakından inceledi. El işçiliği altın takılar hakkında da bilgi alan Gül, altınların damat tarafından gelinlere takıldığının belirtilmesi üzerine, "Allah yardımcıları olsun'' dedi.