İngiltere'de Libya'nın geleceği için toplanan ve Kaddafi sonrasını planlayan 35'ten fazla ülke bir temas grubunun oluşturulmasına karar verdi. Temas grubunda Türkiye'nin de yer alacağı bildirildi. Libya'daki durumun tartışıldığı uluslararası konferansta Libya halkını diktatörlüğün şiddetinden korumak ve kendisinin belirleyeceği bir gelecek için koşullar masaya yatırıldı. Açılışını İngiltere Başbakanı David Cameron'un yaptığı Londra Konferansı'nın başkanlığını İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague yürüttü. Konferansa 40'dan fazla ülkenin dışişleri bakanlarının yanısıra bölgede kilit öneme sahip organizasyonların temsilcileri katıldı. Toplantıda BM'nin kararlarını ve NATO'nun operasyonlarıyla Libya'daki geçiş sürecini koordine edecek insani yardım ile uzun dönemli istikrar için çabalayacak bir temas grubu oluşturulması üzerinde anlaşıldı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bu temas grubunda Türkiye'nin de olacağını söyledi. Konferans sonrasında yayınlanan bildiride, Kaddafi'nin meşruiyetini kaybettiği belirtilirken Libya'daki geçici Ulusal Konsey ve aşiret liderlerine siyasi yapılanma içerisinde devreye girme çağrısında bulunuldu. Bakan Davutoğlu, temaslarının ardından düzenlediği basın toplantısında Kaddafi'nin görevi kendi isteği ile bırakması gerektiğini şu sözlerle ifade etti: "Kaddafi görevi halkın seçtiği birine devretmeli. Bu sürecin sağlıklı işlemesi için ne adım atılması gerekiyorsa atılsın." Bir sonraki temas grubu toplantısının Katar'da yapılmasına karar verildi.
MÜSLÜMAN ÜYELER
Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'nin Paris'te operasyon ile birlikte eş zamanlı düzenlediği konferansın ardından dün Londra'ya gelenler arasına yeni Müslüman ülkeler de eklendi. Arnavutluk, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Türkiye ve Tunus da Londra'daki toplantıya katılan isimler arasında yer aldı. Türkiye'nin girişimiyle İKÖ Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'nun yanı sıra gözlemciler arasında Vatikan ve Endozya temsilcileri de bulundu. Libya'daki Geçici Ulusal Konseyi Özel Temsilcisi Mahmud Jabril de Londra'da görücüye çıktı.
Türkiye Paris'te dışlanmıştı
Londra'da toplanan Libya Zirvesi'ne katılan Türkiye, Paris'te 19 Mart 2011'de gerçekleştirilen Libya toplantısına davet edilmemişti. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin damgasını vurmaya çalıştığı konferansta alınan kararlara Türkiye tepki göstermişti. Türkiye'nin Libya'ya yönelik operasyonların NATO bünyesinde olması gerektiğine ilişkin ısrarının kabul görmesinden sonra İngiltere, dün başlayan konferansa Türkiye'yi de davet etti.
İsrail, Rusya, Çin ve Brezilya katılmadı
Londra konferansına 37 ülke temsilcisi ve aralarında Genel Sekreterliğini Ekmeleddin İhsanoğlu'nun yaptığı İslam Konferansı'nın da bulunduğu 6 uluslararası organizasyon temsilcisi katılırken, Rusya, İsrail, Brezilya ve Çin'den katılım olmadı. Katılımcı listesindeki Uluslararası Organizasyonlar ve temsilcileri şöyle: nBirleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon. n İslam Konferansı Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu. nNATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen. n AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Ashton of Upholland. nArap Ligi Büyükelçisi Hesham Youssef nBirleşmiş Milletler Libya Özel Temsilcisi Abdelilah Mohamed Al Khatib.
İngiltere, Fransa ortak çağrısı
İngiltere Başbakanı David Cameron ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, yayınladıkları ortak bildiriyle konferansın hedeflerini anlatırken, Libya'nın askeri işgalini tasarlamadıklarını vurguladı. Askeri işgalin BM kararı şartlarına karşı olacağı belirtilen bildiride, "Libya'nın egemenlik, bağımsızlık, toprak bütünlüğü ve ulusal birliğine güçlü taahhüdümüzü tekrar teyit ederiz" denildi.