Türkiye
, Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'nin başı çektiği önceden planlanmış Libya Operasyonu'na kendi damgasını vurmaya kararlı. Paris'te Gönüllüler Koalisyonu'na davet edilmeyen Türkiye, Libya'ya yönelik operasyonun sürdürülmesi için NATO'daki şartlarını belirledi ve "Artık hukuka uyun" dedi. Türkiye'nin bu yaklaşımına karşılık Brüksel, operasyonun NATO olmadan devam edemeyeceğini Ankara'ya resmen iletti. NATO'nun askeri planlaması bu hafta içerisinde güncellenerek tamamlanacak ve operasyonda nasıl bir görev alacağı belirlenecek. Bu planlama da operasyonun komuta kontrolünün NATO'da olmasını gerektiriyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Her şeyden önce böyle bir koalisyonun oluşması için uluslararası hukukta prosedür vardır. Biz bu prosedüre yeterince uyulduğu kanaatinde değiliz" dedi. Davutoğlu, Türkiye'nin NATO'nun katılımını engellemediğini de belirtti. Türkiye'nin NATO çerçevesinde üstlenebileceği roller ise şöyle:
Uçuş yasağının denetlenmesi: 1973 sayılı karar ışığında Türk savaş uçaklarının uçuşa yasak bölge sağlanması için Libya hava sahasında denetim ve hava koridorunda devriye uçuşu yapmak
Deniz ablukası: BM kararı doğrultusunda silah ambargosunun uygulanması ve operasyona NATO'nun lojistik ve teknik destek vermesi. Bu amaçla Bingazi açıklarındaki iki fırkateynin operasyonda kullanılması
İnsani yardım
Barışı koruma
Türkiye'nin 8 şartı:
BM'nin
1970 ve 1973 sayılı kararları doğrultusunda Türkiye'nin NATO'nun Libya Operasyonu'nda üstleneceği rol için öne sürdüğü şartlar şöyle:
BM kararlarının dışına çıkılmamalı.
NATO'nun varlığına görünür bir ihtiyaç olmalı, koalisyon bu ihtiyacı hissetmeye başladı.
Sadece NATO adı değil, Afrika Birliği veya Arap Ligi gibi bölgesel örgütler de operasyona katılmalı.
Operasyonun amaçları iyi tanımlanmalı ve süresi uzamamalı.
İşgale dönüşmemeli ve ülkenin toprak bütünlüğünün korunmasına destek verilmeli.
İttifak silah ambargosunun denetlenmesinde görev üstlenmeli.
İnsani yardımın ulaştırılması için hava koridorunun açık tutulması sağlanmalı.
Uçuşa yasak bölgenin uygulanmasının denetlenmesi.
Gönül: Fransa'yı anlamıyoruz
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Libya'ya müdahale konusunda Fransa'nın tavrını "anlamadıklarını" söyledi. Gönül, "Bu faaliyette Fransa'nın çok önde olmasını bizim anlamamız pek mümkün görünmüyor. BM'nin kararının icracısı gibi olmasını anlamakta güçlük çekiyoruz" dedi. Gönül, Türkiye'nin tavrıyla ilgili olarak da olayın başından beri Bakanlığın ve Genelkurmay Başkanlığının sürekli olarak muhataplarıyla görüştüğünü belirtti.