Balyoz davasının dünkü 13'ncü duruşmasında 163 sanık hakkında tutuklama kararı verildi. Sanıklardan 133'ü tutuklanırken, 29'u hakkında ise yakalama kararı çıkarıldı. Başka davadan tutuklu olan Dursun Çiçek hakkında duruşmada hazır edilmesi kararı alındı. Tutuklama kararı verilen sanıklardan 30'u muvazzaf olmak üzere 59'u general ve amiral. Duruşmada hazır bulunan 27 muvazzaf ve 25 emekli general ve amiral tutuklanarak cezaevine gönderildi. 196 sanıklı Balyoz davasının 1 numaralı sanığı emekli Orgeneral Çetin Doğan duruşmaya katılmazken, emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ile emekli Oramiral Özden Örnek duruşmada hazır bulundu. İstanbul 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Cezaevi bitişiğindeki salonda dün görülen duruşmada, sanık ve avukatların talepleri alındı. Davaya müdahil olmak için talepte bulunanlara tepki gösteren sanıklar, Gölcük Donanma Komutanlığı'nda bulunan belgelerin sahte olduğunu ve delil olarak değerlendirilemeyeceğini savundu.
ŞOK ETKİSİ
Tek tek beyanda bulunan sanıkların ardından mahkeme heyeti, savcı Savaş Kırbaş'ın görüşünü sordu. Savcı Kırbaş, sanıkların aksine Gölcük belgelerini gerekçe göstererek 196 sanıktan 180'i hakkında tutuklama kararı verilmesini istedi. Çetin Doğan, Özden Örnek, İbrahim Fırtına'nın da aralarında bulunduğu sanıkların tutuklanmasını isteyen Kırbaş, 6 Aralık'ta Gölcük Donanma Komutanlığı'nda yapılan aramalarda 9 çuval içinde ele geçirilen belgeleri gerekçe gösterdi. Savcı Kırbaş, CMK'nın 100'üncü maddesinde belirtilen kuvvetli suç şüphesinin bulunmasını, kaçma ve delilleri karartma ihtimalinin de dikkate alınmasını istedi.
TERK ETMEYİN UYARISI
Duruşmaya karar arası veren başkan Diken, binayı terk etmemeleri için sanıkları uyardı. Mahkemenin kararını açıkladığı sırada sanık avukatları, "Tutuklama kararı verecekseniz bize de tutuklama kararına karşı diyeceğimizi sormak için ayrıca konuşma izni vermek zorundasınız" diye itirazda bulundu. Ancak Başkan Ömer Diken, duruşmanın bittiğini ve ara kararın okunacağını açıkladı. Avukatların, "Savunma makamı yok sayılmaktadır" şeklindeki ikinci itirazı üzerine Başkan Diken, "Savunma makamına yeteri kadar süre verilmiştir" ifadesini kullandı. Bunun üzerine avukatlar arasından, "Madem öyle, dışarı çıkalım" diyenler olsa da sessiz bir şekilde kararı dinlemeyi tercih ettiler.
SALON KARIŞTI
Mahkeme heyeti, 5 saat süren değerlendirme sonucunda, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski Özel Kuvvetler Komutanı emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri'nin de aralarında bulunduğu 133 sanık hakkında tutuklama kararı çıkarıldı. Duruşmaya katılmayan sanıklar eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, Orgeneral Nejat Bek, emekli Orgeneral Ergin Saygun ve Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu'nun de aralarında bulunduğu 29 sanık hakkında ise yakalama kararı çıkarıldı. Mahkeme kararı okunduktan sonra salon tamamen karıştı. Sanık yakınları arasında bayılanlar oldu. Başkan Ömer Diken, jandarmanın destek ekiplerle salonu boşaltmasını istedi.
TUTUKLAMA GEREKÇESİ
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, "Dosyadaki delil durumu, dosyada kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların bulunması, delillerin tam olarak toplanılmamış olması, sanıkların konumları itibariyle delillere etki yapma ihtimalinin olması, tanıkların henüz dinlenilmemiş oluşu, atılı suçun CMK'nın 100. maddesinde belirtilen katalog suçlardan olması, belirtilen bu sebeplerle adli kontrol hükümlerinin uygulanmasının yetersiz kalacağı'' gerekçeleriyle tutuklama kararı verdi.
Karar sonrası Harbiye Marşı
Savcının
tutuklama istemi, salonda adeta soğuk duş etkisi yarattı. İzleyici bölümünde oturan sanık yakınları "aaaa" diye şaşkınlığını gizleyemezken, mahkeme başkanı Ömer Diken de bir an savcı Savaş Kırbaş'a döndü. Bu sırada izleyiciler arasında ağlayanların olduğu gözlendi. Mahkeme heyetindeki hakimler, karar için odalarına çekilirken, sanıklar ve avukatları da koridorda ve kafeterya da bekledi. Sigara ve çay içerek zaman geçirmeye çalışan sanıklardan bazıları, cep telefonlarıyla ailelerini arayarak tutuklanabilecekleri için akşam eve gelemeyeceklerini söyledi. Bazı sanıkların gözleri dolarken, subay eşleri ve çocukları aylardır tutuklama korkusuyla yaşadıklarını söyledi. Gözyaşını göstermek istemeyen bazı sanık yakınları tuvalette birbirlerini sarılarak ağladı. Karar açıklandıktan sonra salonda olay çıktı. Hep bir ağızdan Harbiye Marşı'nı söyleyen sanıklar, "Bizi buradan kimse alamaz, orgeneral gelmeden çıkmayız" dedi. Silivri Cezaevi tabur komutanı binbaşıya "Sen bizi götüremezsin. Aramızda korgeneral var. Bizi burada ancak bir orgeneral götürebilir" denildi. Binbaşı rütbesindeki jandarma görevlis ise "Peki komutanım" yanıtını verdi.
Fırtına: 70 milyon müdahil olamaz
Duruşmada
söz alan Özden Örnek de, boş müdahil sırasını parmağıyla gösterip, "Katılmayı hak ettiklerine inansalardı orada olurlardı" dedi. Halil İbrahim Fırtına ise olasılığın sonunun olmadığını belirterek, "Böyle giderse suçtan zarar gördüğünü söyleyen herkes buraya gelir. 70 milyon da gelir. O zaman siz de müdahil olabilirsiniz" diye konuştu. Süha Tanyeri ise, "Onları mağdur etmiş olamayız. 2002-2003 ile ilgili olarak suçlanıyoruz. Oysa mağdur olduklarını iddia edenlerin isimleri 2005'e ait bir belgede geçiyor" şeklinde konuştu.
Cezaevi çıkışında araçlar didik didik arandı
Bina dışında ise tutuklama ihtimali üzerine araç giriş çıkışları yasaklanırken, bina önünde bekleyen 112 Acil Servis görevlilerinin sayısı artırıldı. Tutuklananları cezaevlerine götürmek için Emniyet araçları da hazır edildi. Kapılarda bulunan jandarmalara tutuklananların mahkeme kararı ve kimlik bilgileri ulaştırıldı. Bunun üzerine jandarma çıkan her aracın içerisini ve bağajını didik didik aradı. Araçlarda bulunanları kimlik kontrolünden geçirerek tutuklanma listesinde olup olmadıkları araştırıldı.
Fatih ULAŞ - Deniz DERİN - Veli SARIBOĞA / İSTANBUL - SABAH