Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 10 üyeli Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın (EİT) üyeleri arasında ticaretin sadece yüzde 7 seviyesinde kalmasını eleştirdi ve AB üyeleri arasındaki ticareti örnek gösterdi. EİT'nin 11'inci Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin açılışında konuşan Gül, EİT üyeleri arasında ticaretin geliştirilmesi hedefini hatırlatarak, şöyle dedi: "EİT Vizyon Belgesinde, 2005'te yüzde 6 olarak gerçekleşen bölge içi ticaretin, 2015'te yüzde 20'ye yükseltilmesi hedeflenmişti. Ancak 2010 yılı itibariyle, bu oranın sadece yüzde 7 oranında kaldığı görülüyor. Bunun hepimiz için bir başarısızlık olduğunu teslim etmeliyiz. Bu konuda bir mukayese yapmak gerekirse, Avrupa Birliği'nin blok-içi ticaretinin, toplam ticaret hacminin yüzde 65'ine tekabül ettiğini söylemek yeterlidir." Türkiye'nin bölgeye büyük önem verdiğini söyleyen Gül, 8 milyon kilometre karelik bir alan ve 400 milyondan fazla bir nüfusa sahip bölgeye şöyle seslendi: "Bölgemizde ekonomik işbirliğinin ve kalkınmanın desteklenmesinin kurumsallaşmış bir diyaloğu gerekli kıldığını düşünüyorum. Etkin ve adil bir dünya düzenine giden yolun aynı zamanda bölgesel alanda gerçekleştirilecek diyalog ve işbirliğinden geçtiği kanaatindeyim." İran'dan dönem başkanlığını devralan Türkiye'nin 2015'e kadar belirlenen Eylem Planı için öncelikleri şöyle:
EİT HEDEFLERİ
İstanbul'da 2008'de faaliyete geçen EİT Ticaret ve Kalkınma Bankası'nın katılımcıları arasına Türkiye-Pakistan ve İran'ın yanı sıra diğer üyelerin de eklenmesi,
Üyeler arasında tavize konu ürün listelerinin değiş tokuşunun sağlanması,
İpek Yolu'nun canlandırılması,
İstanbul-Tahran-İslamabad hattında oluşturulan demiryolunun, EİT ülkelerini Avrupa'ya bağlayan bir demiryolu ağı haline dönüştürülmesi,
EİT bölgesinin Doğu-Batı ticaretinde önemli bir transit güzergah haline getirilmesi,
EİT ülkeleri arasında bölgesel ticaretin ve özel sektör girişimlerinin artması,
Asya'da gıda güvenliğinin sağlanması,
EİT üyeleri arasında örgütlü suçlarla mücadele ve uyuşturucu madde kontrolü gibi konularda da işbirliğimizin güçlendirilmesi.
Sonuç bildirisinin büyük bölümü de üye ülkelerin ekonomik açıdan daha iyi bir işbirliğine gitmesine yönelik maddelere ayrıldı. Taraf olmayan ülkelere serbest ticaret anlaşmasına taraf olma çağrısı yapıldı.