Nato'nun
yeni füze savunma sistemi, ABD'nin hazırladığı 2011-2020 dönemini kapsayan dört aşamalı plana entegre edilecek. Konsey, Zirve'nin son gününde teknikerlere gerekli hazırlıkların yapılması talimatı verirken bu çalışma önümüzdeki ay, NATO Daimi Temsilcileri tarafından başlatılacak. Böylece komuta-kontrol konusunda müzakereler başlayacak.
İLK AŞAMA- 2011: Türkiye'de muhtemelen biri Doğu Karadeniz, diğeri Güneydoğu Anadolu'da olmak üzere iki radar (AN/TPY-2 radarı) istasyonu kurulacak. Böylece Türkiye'nin tüm toprakları olası bir saldırıya karşı güvence altına alınacak. Radar istasyonlarında NATO personeli görev yapacak. Radar istasyonunda ABD'li askerlerin yanı sıra Türk irtibat subaylarının bulunması bekleniyor. Her bir radar yaklaşık 1000 kilometre çapında alanı tarama özelliğine sahip. Radar Anadolu'da konuşlanırsa, Türkiye'nin tüm hava sahasını en ince ayrıntısına kadar gözetleyebilecek. Düşman füzelerine karşı koyacak SM-3 füze rampaları ise Akdeniz'de konuşlanacak olan ABD gemilerinde bulunacak. ABD'nin bu yeteneğe (AEGIS) sahip 70 gemisi var.
İKİNCİ AŞAMA -2015: SM-3 füzelerinin "Block 1B" olarak kodlanan yeteneği ile geliştirilmiş versiyonu devreye girecek. Bu sistem gemilere ek olarak karaya da konuşlandırılabilecek. Kısa ve orta menzilli füzelere karşı etkili koruma sağlanacak.
ÜÇÜNCÜ AŞAMA -2018: SM-3 füzelerinin "Block II-A" versiyonu devreye girecek. Bu sistem kısa ve orta menzilli füzelere ek olarak orta-uzun (intermediate) füzelere karşı da koruma sağlayacak. n
DÖRDÜNCÜ AŞAMA- 2020: SM-3 füzelerinin "Block II-B" versiyonu devreye girecek. Bu sistem İran'dan ABD'ye kadar ulaşabilecek kıtalararası balistik füzelere karşı koyma yeteneğine sahip olacak.