Cumhurbaşkanı Gül, barışa katkıda bulunan devlet başkanlarına Kraliçe 2'nci Elizabeth tarafından verilen Chatham House Ödülü'nü almak için dün İngiltere'ye gitti. Gül uçakta ateşkes sürecinden, yargı ve YÖK atamalarına, asker sivil ilişkilerine ilişkin değin birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu. Ateşkes sürecinin seçim sonrasına bırakılması ve silahların susmasına ilişkin bir soruya şöyle cevap verdi. "Uzun vadede iyimserim. Kimi zaman iyi şeyler olacak dedim. Kimi zaman başka bir şey... Bu işler öyle bir günlük işler değil süreçle olur. Anlayışla olur. Silahla terörle hiçbir yere varılamayacağını herkes görüyor. Ayrıca Avrupalılar da gördü. Kendilerine çeki düzen veriyorlar. Türkiye de büyük bir olgunluk içinde özveriyle yoluna devam ediyor. Yeni bir dönem kaçınılmaz..." Gül şöyle devam etti: "Dağdaki insan sağlıklı düşünemez. Farkına vararak veya varmaksızın başkaları tarafından kullanılabilirler. Onların bu yoldan vazgeçmesinde de yol göstericiliği biz yapacağız." PKK'nın artık dünya tarafından da halk tarafından da izole edildiğini söyleyen Gül, yine de bir yanlışın düzeltilebilmesi için karşıdakilere fırsat vermenin önemli olduğunu kaydetti. Türkiye'de standartların yükseldiğini ifade eden Gül "Düşünün on yıl önce bir takım meseleleri konuşmak tabu idi. Türkiye bölünür diye korkuyorduk. Şimdi bunlar hayatımızın parçası oldu" dedi. Gül, gündemdeki konuya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
TAKSİM'DEKİ BOMBA: Taksim'deki bomba bir şeyi deşifre etti. Ne olursa olsun, hiç kimse, içeride veya dışarıda bu işleri tolere etmeyecek. Allah'a çok şükür ki, orada herhangi bir insan kaybı olmadı. Bunun da nereyle irtibatlı olduğu ortaya çıktı işte... Terörü ortadan kaldırmak için birtakım imkânları kullanmak gerek, bu muhakkak ki, kararlı biçimde devam edecek. Teröre bir gerekçe yok ki Türkiye'de. Beceri önemli... Yapılacak çok şey var.
ANADİLDE SAVUNMA: Anadili dışında başka bir dil bilmiyorsa tabii ki olur. Fakat mahkeme safahatı bir mücadele aşamasına dönüştürülüyorsa ona da kimse müsaade etmez. İçlerinde Türkçe bilmeyen varsa tabii ki dilinde yapacak. Ama mahkeme, mücadelenin bir parçası haline getirilmemeli. Hâkimler, kendi vicdan ve kanaatleri ile bakacak.
IRAK: Artık Irak topraklarında silahlı bir kamusal gücün olmaması gerektiğini herkes görüyor. Herkes ders almalı. Bu işin sonu yok. Ne pahasına olursa olsun, Türkiye bu konuda kararlı.
'ÜMİTLİYİM'
YÖK: Kesinlikle üniversite sistemi değişmeli.
BAŞÖRTÜSÜ: Bu konunun çözülmesi gerektiği konusunda kamuoyunda bir mutabakat oluştu sanıyorum. Fiili yanlış fiili olarak da çözülmüş durumda. Özel televizyon yayınında da böyle olmuştu. Fiili uygulama hukuki düzenlemeden önce gelmişti. İşte ileride bu konuda sıkıntı olmaması için hukuki düzenlemenin de yapılması doğru olur.
İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ: (Açılan davalarla ilgili olarak) Ben de dikkat çekmiştim bu dava artışına. Bunlarla ilgili düzenlemeler yapılır. Adalet Bakanı çalışıyor zaten. Ben öngörülen cezalara baktım. Bazıları akılalmaz şeyler.
TÜRKİYE'NİN GELECEĞİ: Ben çok ümitliyim. Yahu adamlar bana söylüyorlar BM genel kurulunda 'eskiden Avrupa'nın hasta adamıydınız, şimdi en sağlıklı adamısınız' diye. Daha ben niye ümitli olmayayım?
AB SÜRECİ: Fasıllar açılmasa bile Türkiye bu fasılları kendisi açıp kendisi kapayacak. Güney Kıbrıs ve Fransa'nın blokajı var biliyorsunuz. Buna bakmayıp tarama sürecinin gereklerini yerine getirmeliyiz. Daha hızlı yapmamız lazım bazı şeyleri. Şu anda tatmin edici bir durum yok.