Milli Güvenlik Kurulu (MGK) bildirilerine ilk kez yansıyan "siber tehdit"le mücadele etmek için topyekûn harekat başlatılıyor. Kamuoyunda "Kırmızı Kitap" olarak adlandırılan Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'ne (MGSB) tehdit algısı olarak giren siber terörizme karşı 20 kurumun ortak hazırladığı "Ulusal Sanal Ortam Güvenlik Politikası" hayata geçirilecek. TÜBİTAK başkanlığında Cumhurbaşkanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Başbakanlık gibi kurumların katılımıyla geliştirilecek strateji, yerli hackerlerin yanı sıra küresel ölçekli siber tehditlerden de korunmayı öngörüyor.
MGK'DA GÖRÜŞÜLDÜ
Siber tehdit, önceki gün düzenlenen MGK Toplantısının ardından yayınlanan bildiride "Global düzeyde ulaştığı boyut ve bu tehdidin ulusal güvenliğe etkileri kapsamlı surette ele alınmıştır. Bu bağlamda, siber tehdidin engellenebilmesi açısından milli düzeyde yürütülen çalışmalar değerlendirilmiştir" ifadeleriyle yer almıştı. Çalışmanın ilk hedefi, yasal mevzuatın hayata geçirilmesi olacak. Daha sonra tüm kurumların bilgi işlemcilerine bilinçlendirme ve bilgilendirme brifingleri verilecek. Bilgilendirme çalışmaları kapsamında bilgisayar korsanlarının şirket ya da kurum bilgilerine nasıl ulaşabildikleri, hangi programları kullandıkları anlatılacak. Kötü niyetli hackerlerin metodolojisi konusunda bilgilendirme yapılarak "beyaz hackerler" yetiştirilecek.
BEYAZ HACKERLAR
Beyaz hackerler, önlem alabileceği gibi karşı saldırı da yapabilecek. Çalışmanın en büyük ayağını "uluslararası eşgüdüm" bölümü oluşturacak. Çalışma, Başbakanlığın onayının ardından hayata geçecek. Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın ön çalışmalarını başlattığı Siber Ordu'nun önceki gün düzenlenen MGK Toplantısı'nda da gündeme geldiği belirtiliyor. Pentagon'daki 15 bin bilgisayarın korunmasından sorumlu olan Siber Komutanlığın bir benzeri Türkiye'de kurulursa, başta TSK olmak üzere birçok kurum ve kuruluşun bilgisayarlarına, hackerların sızmaları önlenebileceği gibi, siber alemde de karşı operasyonlar yapılabilecek. Siber Komutanlığı, diğer komutanlıklar gibi kendi doktrinlerini geliştirebilecek, kendi bütçesine ve özerk bir komutaya sahip olacak.