Bingöl'de dört askerin şehit olduğu saldırıda teröristlere muhbirlik yaptığı gerekçesiyle yargılanan çoban da, kamuoyunda "taş atan çocuklar yasası" olarak bilinen Terörle Mücadele Yasası'nda yapılan değişiklikten yararlandı. Özel Yetkili Mahkeme' de dört kez müebbet istemiyle yargılanan çobanın dosyası görevsizlik kararıyla Bingöl'deki Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Çocukların terörle mücadele kanunu kapsamında Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri'nde yargılanamayacaklarına ilişkin yasanın yürürlüğe girmesi, müebbetle yargılanan çocukları da etkiledi. Bunlardan biri de Bingöl'ün Yedisu İlçe Jandarma Komutanlığı'na 31 Ağustos 2008'de iftar vakti saldırarak dört askeri şehit edip, dört askeri de yaralayan PKK'lılara, askerlerin mevzilerini ihbar ettiği için hakkında dört kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen çoban C.Ü. oldu. O tarihte 18 yaşından küçük olduğu belirlenen çoban C.Ü., yeni düzenlemeden faydalandı. Diyarbakır Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dosyası "görevsizlik" kararıyla Bingöl'e gönderildi.
TERÖRİSTLERLE BULUŞUYORDU
Bingöl Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen dosya ile ilgili verilen "görevsizlik" kararında, saldırıya ilişkin detaylar en ince ayrıntılarına kadar anlatıldı. Buna göre çoban C.Ü. hayvanlarını genellikle Yedisu Yaylası'nda otlatıyor, sık sık Yedisu İlçe Jandarma Komutanlığı binası yanından gidip geliyordu. C.Ü. bu süre içinde yaylada dolaşan yedi kişilik PKK'lı grup ile sürekli irtibat halindeydi. Hayvan otlatmak bahanesiyle ormanlık alanda sık sık buluşarak onlara askerlerin operasyona çıkıp çıkmadığı konusunda bilgi veriyordu. C.Ü. ormanda Derya kod adlı kadın teröristle, onun isteği üzerine ilişkiye girdi. Tam bu sırada diğer teröristler yanlarına gelerek ikiliyi bastı. Teröristler, çobandan askerlerle ilgili tüm bilgileri istedi. Çoban, askerlerin nöbet mevzilerini, içlerinde kaç asker olduğunu, ağır silahları olup olmadığını öğrenip PKK'lı gruba anlattı. Olay günü de hava karardıktan sonra hayvanlarını toplama bahanesiyle ormanlık alana giden çoban, buradaki teröristleri, askerlerin kaldığı nöbet mevzisinin yakınına kadar getirdi.
MEVZİNİN İÇİNE KADAR GİRMİŞLER
Teröristler, tam iftar vakti Yavuztepe ve Fatihtepe adı verilen yakın emniyet mevzilerine iki ayrı koldan roketatar, bomba ve silahlarla saldırdı. Ardından ağaçlık bölgeden makineli tüfekle ateş açtı. İki mevzinin içine kadar giren PKK'lılar dört askeri şehit edip dört askeri de yaraladı. Çatışmada 2 PKK'lı ise ölü ele geçirildi. Saldırı sonrası yapılan soruşturmada açığa çıkan gerçekle birlikte çoban C.Ü. yakalanarak tutuklandı. Doğrudan "ülke birliği ve bütünlüğünü bozmak" fiilini gerekçesiyle hakkında Diyarbakır Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'nde 4 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 85 yıl hapis istemiyle dava açıldı. C.Ü.'nün dosyasına bakan mahkeme, "Her ne kadar sanık hakkında ülke birliği bütünlüğü suçundan dava açılmış ise de, bu konuda yargılama yapma yetkisinin değişen ilgili yasa kapsamında kaldığı, sanığın kemik yaşının küçük olması nedeniyle bu konuda yargılama yapmaya Bingöl Ağır Ceza Mahkemesi'nin yetkili olduğu"na karar vererek dosyayı buraya gönderdi.
ÇOCUK SAYILIYOR AZ CEZA ALIYORLAR
Ceza Hukukçusu Prof. Dr. Süheyl Donay, 22 Temmuz'da yapılan değişiklikle 18 yaşından küçüklerin çocuk sayıldığını ve tüm çocukların Çocuk Mahkemeleri'nde yargılanması gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi: "Çocuklar, bu değişiklik hükümleri uyarınca ağırlaştırılmış özel mahkemelerde yargılanmayacağı gibi, bu mahkemelere özgü kovuşturma hükümleri de bu çocuklar hakkında uygulanmaz. Yani çocuk yaştaki şüpheli kişisel, tek başına işlediği bir suçtan yargılanacak. Çocuk mahkemelerinde 3'te 2 indirimle daha çabuk tahliye olabilecek. Diyelim ki 18 yıl ceza verildi, 12 yıl yatıp çıkacak. Dava süresince ağırlaştırılmış müebbet ceza alan bir çocuk 26 yıl , müebbet hapis cezası alan bir çocuk 24 yıl yatarak şartlı tahliyesi gerçekleşir."