Anayasa
değişikliği ile yeniden yapılandırılan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) önce Anıtkabir'i ziyaret etti, ardından da Geçici Başkanvekili'ni seçti. Ahmet Hamsici yeni Kurul'un ilk başkanvekili oldu. Yargıdan doğrudan seçimlerin ardından, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün belirlediği dört üyeyle 22 asil, 12 yedek üye ataması tamamlanan HSYK, dün resmen çalışmaya başladı. Kurul'un asil üyeleri ilk olarak Anıtkabir'i ziyaret etti.
BAŞKANVEKİLİ HAMSİCİ
A Tipi devlet töreni düzenlenen ziyaret sırasında Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayan Kurul Başkanı Adalet Bakanı Sadullah Ergin, "Yargı bağımsızlığı ile yargı görevini tam ve doğru şekilde yerine getirilmesinin esasını oluşturan tarafsızlık, dürüstlük, mesleğe yaraşırlık, eşitlik, liyakat ve özen ilkelerinin korunması ve uygulanması konusunda HSYK olarak üzerimize düşen görevleri katılımcılık, şeffaflık, liyakat ve adalet prensipleri çerçevesinde yerine getireceğimizden kimsenin endişesi olmasın" yazdı. Kurul üyeleri ziyareti, yeni tahsis edilen makam araçları ile gerçekleştirdiler. Kurul, Anıtkabir'i ziyaretinin ardından yeni binasında ilk toplantısını gerçekleştirdi. Gündem gereği toplantıda başkanvekilliği seçimleri yapıldı. Seçimlerde, Ankara kulislerinde başkanvekili olacağı konuşulan, Adalet Akademisi Müdürü, Danıştay üyesi Ahmet Hamsici ile HSYK'nın seçilmiş 7 üyesiyle birlikte istifa etmeyip, "Kurul'un hafızası olacağım" diyen Ali Suat Ertosun aday oldu. Adana Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hüseyin Serter de aday gösterildi. Oylamada Hamsici 13, Ertosun 6, Serter de 3 oy aldı. Toplantı sonrasında soruları yanıtlayan Bakan Ergin toplantının 'güzel bir atmosferde' gerçekleştirildiğini söyledi. Ergin Hamsici'nin Bakanlar Kurulu'ndan imzaya açılan uyum yasası çıkıncaya kadar başkanvekilliğine seçildiğini belirtti. Hamsici'nin "geçici" seçilmesinin Anayasa değişikliğindeki geçici hükümlerden kaynaklandığı öğrenildi.
HSYK YASASI MECLİS'E
Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, HSYK yasasının Meclis'e gideceğini söyledi. Çiçek şöyle dedi: "12 Eylül günü yapılan halk oylaması sonucu kabul edilen anayasa değişikliği çerçevesinde uyum yasalarının çıkarılması gerekiyor. Müstakil göndereceğimiz yasalardan bir kaçının aciliyeti var. Bunların başında HSYK geliyor. HSYK'yla ilgili yasa tasarısını gönderiyoruz."