Amerikan Türk Konseyi toplantıları için Washington'da bulunan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, füze kalkanı projesi, tek tip askerlik modeli çalışmalarının detayları, Çankaya resepsiyonu konusunda pek çok merak edilen konuyla ilgili SABAH'a özel açıklamalar yaptı. Gönül, sorularımızı şöyle yanıtladı:
Füze kalkanı konusunda ABD'nin beklentisi nedir?
Destek vermemizi bekliyorlar.
Füze savunma sistemleri Türkiye'de konuşlanacak mı?
ABD Savunma Bakanı Gates açıkladı. Polonya ve Romanya'da olacağını söyledi.
KARAR NATO ZİRVESİ'NDE
Türkiye bu projeye nasıl katkı sağlayacak? Rusya rahatsız olmaz mı?
ABD projesi değil, NATO projesi olacak. O zaman biz de söz sahibi olacağız. Bütün bunlar önümüzdeki ay Lizbon'daki NATO Zirvesi'nde kararlaştırılacak.
Çin'le yapılan tatbikat ABD'yi rahatsız etmiş görünüyor mu?
Çin'le yapılan ortak askeri tatbikat değil. Türkiye'de yapılan tatbikata Çin'in gözlemci olarak katılması. Çin kendisini komünist olarak tanımlamasına rağmen bir dönem aynı kampta görüldüğü Rusya ile bile daha yeni ortak tatbikat yapabildi. Tatbikatları da içerecek şekilde, savunma alanında Çin'le işbirliğinin seyrini zaman gösterecek.
RESEPSİYON VE ASKERİN TAVRI
Komutanlar, Çankaya Köşkü'ndeki 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonuna katılacak mı?
Asker tek başına hareket etmez. Komuta kademesi 29 Ekim'e yakın bir tarihte toplanıp karar verirler. Bana ulaşan, benim duyduğumu bir karar yok.
GATA'YA BAŞÖRTÜLÜ GİRİLİYOR
Türkiye, bazı zihni engelleri nasıl aşacak?
Pek çok zihni engel aşıldı aslında. Tabii asker için şekli unsur hayatın bir parçasıdır. Düğmesi sallanan bir asker göremezsiniz. Ama engeller giderek kalkıyor. Örneğin, Gülhane Askeri Hastanesi'ne gitseniz, bu farkı görürsünüz. Eskiden hasta yakını bile başörtüsü ile giremezdi. Şimdi, emekli subayın eşi veya hacca gitmiş yakını başını örterek hastaneye gidebiliyor.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç "tek tip askerliğe" sıcak bakmadığını söyledi. Hükümette tek tip askerliğe karşı bir yaklaşım mı var?
Tek tip askerlikle ilgili konuşanların bir kısmı olayın teknik tarafını bilmiyor.
MUTLAK ANLAMDA TEK TİP OLMAZ
Farklı süreli askerliğe standardizasyon getirilmek istenirken okuma yazma bilenle doktora yapmış insanı aynı kefeye koymak tartışma yaratmaz mı?
Başbakanımız, Genelkurmay'dan gerekli bilgileri alsın bir bakalım. Ama mutlak anlamda tek tip askerlik olmaz. Farklı askerlik tiplerinin bazılarının gerekçeleri ortadan kalkmış değil. Örneğin, yurtdışı dövizli askerlik devam edecek. Doktor, mühendis gibi meslek grupları için yedek subay ihtiyacı da devam edecek. Eskiden yedek subaylar lise mezunlarından seçilirdi. Rahmetli Bülent Ecevit de yedek subaylık yaptığını söylerdi. Sonra ihtiyaçlar değişti. Bunun ötesinde 5 bin civarında öğretmen şu anda asker. Milli Eğitim, bu askerlerin gittiği yerlere öğretmen gönderebilecek durumda mı bakmak lazım. Asker, o mahrumiyet bölgelerinde hizmet verebiliyor, kendi adamının güvenliğini sağlayabiliyor, kalacağı yeri gösteriyor.
Savunma sanayiinde dinamizm sürecek mi?
Ben göreve geldiğimde TAI sadece CASA uçaklarının civatasını sıkıyordu. Hangarlar bomboştu. Yeni parti F-16 alımı için anlaşma imzalanmıştı. Bunun yerine Türkiye'de üretimi gündeme getirdik. ATAK helikopterini Türkiye'de üretmek yerine hazır alsaydık bu tesisler çalışmazdı. Türkiye'nin geçmişte de uçak fabrikası denemesi olmuş, sonra tencere üretilmiş. Savunma sanayii ve üretim kültürünün devamı Türkiye için çok önemli bir konu.