Kasım ayında açıklanacak olan AB İlerleme Raporu'nda Türkiye'nin karnesine bir artı bu defa muhalefetteki değişim ile giriyor. AB'nin henüz taslak aşamasında olan raporunda muhalefetteki değişim ile birlikte başlayan açılım sürecinin olumlu ifadelerle yer aldığı öğrenildi. Referandumun ardından ana muhalefetin benimsediği pozitif muhalefet anlayışı, türban ve Kürt sorununa yaklaşımdaki değişime dikkat çekiliyor. Ana muhalefetin AB'ye yakınlaştığına işaret ediliyor. AB referanduma gidiş sürecinde muhalefet ve sivil toplum ile işbirliğinin tam yansımamasından duyulan rahatsızlık vurgulanırken, bundan sonraki değişiklikte daha şeffaf ve katılımcı olunmasının önemine işaret ediliyor.
KÜRTÇE ELEŞTİRİSİ
Raporda, sivil asker ilişkilerindeki değişim de yer alacak. Ancak raporun bu bölümünde yazım çalışmalarının sürdüğü öğrenildi. Yüksek Askeri Şura kararlarına yargı yolunun açılması, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanabilmeleri, bilgi edinme kanunu ve Anayasa Mahkemesi'ne kişisel başvuru hakkı gibi düzenlemeler olumlu karşılanırken, YAŞ sürecinde ordunun yönetim kademesinde yaşanan değişim ve sivil iradenin ordu üzerinde hakimiyetinin arttığına vurgu yapılıyor. Taslak raporda Kürtçe konusunda devletin yaklaşımında değişim olmadığını kayıtlara geçirdi.
WSJ: KURALLAR KİTABINI YIRTIYOR
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, ABD'nin saygın ekonomi gazetelerinden Wall Street Journal'e mülakat verdi. Kılıçdaroğlu mülakatta, partisinin çok yakında, Türkiye'nin büyük kayıt dışı ekonomiyle mücadele amacıyla tek oranlı düşük gelir vergisi oranına ilişkin bir teklif açıklayacağını söyledi. İsrail ile ilişkilerin iyileştirilmesini, Türkiye'nin hem İran hem de Hamas ile arasına daha çok mesafe koymasını isteyen Kılıçdaroğlu, türban konusunda "Herkes (üniversitede) istediği kıyafet giyinmede serbest olmalı" dedi. WSJ ise, "Türkiye'nin ana muhalefet lideri, Erdoğan hükümetine inandırıcı bir alternatifi yaratmaya çalışırken, Atatürk'ün tesis ettiği partinin kurallar kitabını yırtıyor" yorumunu yaptı.