İstanbul'un yeni ilçelerinden Sancaktepe'nin Müftüsü Osman Barış'ın, 2 bin TL maaşla çalıştığı halde milyonlarca lira değerinde gayrimenkul satın aldığı ortaya çıktı. Bu serveti camilerde toplanan bağışları zimmetine geçirerek yaptığı ileri sürülen "emlak kralı" müftünün nasıl gayrimenkul zengini olduğu araştırılıyor. SABAH'ın edindiği bilgilere göre Osman Barış'ın serveti Adalar İlçe Müftüsü olduğu dönemde hissedilir biçimde artmaya başladı. Servet yapmaya başladığı 2007'de Müftü Bey, Adalar'daki camilerde "İslam'da Kul Hakkı" başlıklı konferanslar veriyordu. Tapu kayıtlarına göre Müftü Osman Barış'ın Sultanbeyli, Kadıköy, Bostancı, İçerenköy ve Maltepe semtlerinden arazi, arsa, bina ve daire olmak üzere 11 ayrı gayrimenkulü bulunuyor. Osman Barış, yine Bostancı ve İçerenköy'den ikisi arsa, biri daire, biri de bina olmak üzere dört gayrimenkul satmış. Osman Barış'ın önceden Kadıköy civarında gayrimenkul alırken Sancaktepe Müftülüğü'ne atanmadan hemen önce ve atandıktan sonra Sultanbeyli civarında gayrimenkul almaya başladığı görülüyor. Emlakçıların tahminlerine göre Barış'ın gayrimenkullerinin toplam değeri 3 ila 5 milyon TL arasında değişiyor. Müftü'nün, bu serveti Adalar'da görevli olduğu dönemde Heybeliada Kuran-ı Kerim Kursu Derneği ile Sancaktepe'ye tayin olduktan sonra kurduğu Sancaktepe Dini ve Sosyal Hizmetler Derneği'ne yapılan bağışlarla yaptığı öne sürülüyor.
HİBE BİNAYI EŞİNE VERDİ
Osman Barış, Heybeliada Kuran-ı Kerim Kursu Derneği'ne hibe edilen bir daireyi akıllara durgunluk veren bir yöntemle satmış. Fatih Camisi'ne 300 metre mesafede merkezi konumdaki bu daire Osman Barış'ın Adalar İlçe Müftüsü olduğu dönemde bir hayırsever tarafından Heybeliada Kuranı Kerim Kursu Derneği'ne bağışlanmış. Müftü Barış, eşinin daireyi 25 bin TL'ye aldığını ileri sürüyor. Barış'ın iddiasına göre bu daire 45 bin TL'ye elden çıkarılmış. Erzurum İspirli olan Osman Barış'ın ayrıca 21 Aralık 2009 tarihli mukavele ile Sultanbeyli Adil Mahallesi Eğitim ve Kültüre Hizmet Derneği'nin Sancaktepe Dini ve Sosyal Hizmetler Derneği'ne devrettiği 400 metrekarelik bir arsayı İspirliler Vakfı'na vererek kazanç sağladığı belirtiliyor. SABAH Özel İstihbarat Bölümü'nün, servetiyle ilgili tartışmalara ilişkin sorularını yanıtlayan Sancaktepe Müftüsü Osman Barış, bağışlanmış bir gayrimenkulü eşinin almasında dini ve etik açıdan hiçbir sakınca görmediğini söyledi. Serveti hissedilir biçimde artınca hakkında çeşitli suç duyurularında bulunulan Müftü Barış'ın sona ermiş ve devam eden davaları bulunuyor. Osman Barış, hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanmak ve suçu bildirmemek iddialarıyla Kartal 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandı. Barış, bu davadan beraat etti. Halen Kadıköy 4. Sulh Ceza, Fatih 4. Asliye Ceza ve İstanbul 16. Asliye Ceza mahkemelerinde çeşitli suçlardan yargılandığı halde görevine devam eden Barış, daha önce de Adalar Sulh Ceza Mahkemesi'nde basit tehdit, yaralama ve hakaret suçlarından da yargılandı. Müftü Osman Barış, malvarlığındaki artış ile ilgili olarak, "Dairelerim ve arsalarım var, doğru. Bunlar normal. Beş yıl Hollanda'da kaldığım için daire ve arsa alabildim. Fatih'teki yeri emlakçıya verdik. Kimse almadı orayı. Bari ben alayım dedim" dedi. Müftü Barış, bağışları neden Diyanet Vakfı şubesi üzerinden toplamayıp dernek kurup topladığı sorusuna ise "Diyanet Vakfı şubesi topladığı zaman Ankara'ya yüzde 30 pay göndermek zorundasınız. Bu yüzden ben kendim toplamak zorundayım" yanıtını verdi. Sorularımıza sanki memurluk değil, tüccarlık yapıyormuş gibi cevap veren Barış şöyle devam etti: "Şimdi burada para topluyoruz. Beş, altı bin lira civarında bir para var. Bunun yüzde 30'unu Ankara'ya gönderdiğiniz zaman size bir şey kalmıyor. Niye göndereyim, ben Ankara'dan beş kuruş para almıyorum. Diyanet Vakfı bana bir tane kalem göndermiş değil. Ayrıca Diyanet Vakfı şubesi kurmak müftülüğün şartlarından değil ki. Diyanet sadece maaşları gönderiyor."
SERGİ USULÜ PARA TOPLUYOR
Sancaktepe'deki Osmangazi Mahallesi Cami Dernek Yönetimi, kuran kursu binasına hemşehrisini yerleştirmek isteyen İlçe Müftüsü Barış hakkında kaymakamlığa şikayette bulundu. Şikayet dilekçesinde Müftü Barış'ın 2860 sayılı yardım toplama kanunun 5. maddesine göre camilerden "sergi usulü" para toplamak yasaklandığı halde özellikle Cuma namazı çıkışlarında "sergi usulü" para toplattığı belirtildi. Dilekçeye imza atan Sancaktepe Mahallesi sakinleri, Hazreti Ömer Camisi başta olmak üzere bölgedeki camilerden toplanan bağışlar karşılığında kesilen makbuzların sahte imzalarla yeniden düzenlendiğini öne sürdü. Şikayetçilerden Muzaffer Bodur, Hazreti Ömer Camisi'nde toplanan yardımların orijinal tutanaklarının da imha edildiğini, yerine sahte imzalarla yenilerinin düzenlendiğini iddia etti. Bir diğer şikayetçi Abdulmecit Zengin ise Samandıra Merkez Camisi Kuran Kursu'ndaki kombi ve kalorifer tesisatının tamamı bağış iken Osman Barış'ın piyasadan fatura temin ederek dernek hesabından harcama yapılmış gibi gösterdiğini savundu. Sancaktepe Kaymakamı Necmettin Kalkan, Müftü Barış'a 28 Haziran 2010'da bir yazı göndererek şikayetlerle ilgili bilgi istedi. Sancaktepe İlçe Müftülüğü ise bu yazıya tatmin edici bir karşılık veremedi.