Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirilen Türkiye-Pakistan-Afganistan Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail ile askeri anlaşmaların iptal edilip edilmeyeceğiyle ilgili soruyu yanıtladı.
Davutoğlu, "Biz başından itibaren söylüyoruz. Türkiye bu meselenin takipçisi olacak. Bu problem sadece Türkiye ile İsrail arasında değil. İsrail ile uluslararası toplum ve hukuk arasındadır. Bunun doğru anlaşılması lazım. Bugün, uluslararası toplum ciddi bir sınavla karşı karşıya. Bir ülkenin uluslararası sularda seyretmekte olan sivil bir gemiye müdahale hakkı var mıdır? 9 insan ölmüştür. Bu 9 insanın hukukunu kim ve nasıl takip edecek" dedi. İsrail'in Gazze'ye insani yardım taşıyan Türk gemisine yönelik saldırısının üzerinden bir hafta geçtiğine dikkat çeken Davutoğlu, "Bir hafta içinde biz bütün dünyayı harekete geçirdik. BM Genel Sekreteri Sayın Moon, son derece aktif bir yaklaşımla kısa sürede bir uluslararası komisyon kurulması teklifinde bulundu.
Biz bu teklifi kabul ettik. İsrail bunu reddederse, İsrail bu komisyonun çalışmasını engellerse, bunun sonuçlarını görmezden gelirse, İsrail'in uluslararası hukuk karşısında hesap verme sorumluluğu var. Eğer çekilmiyorlarsa, suç işledikleri kanaatindelerse, çıksınlar bu komisyonu kabul ettiklerini deklare etsinler. Eğer etmezlerse, bu sakladıkları bazı gerçekler var demektir. Türkiye bu konuda her türlü soruna cevap vermeye hazır. Cevap vermesi gereken taraf esas itibariyle İsrail'dir. Kaçma şansları yok. Yaptıkları eylem, insanlığın vicdanına aykırı bir eylemdir" diye konuştu. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye'nin sadece kendi vatandaşlarının değil, bütün insanlığın hakkını, uluslararası hukukun hakkını savunduğunu söyledi. Ortaya çıkacak sonuca herkesin katlanmak zorunda olduğunun altını çizen Davutoğlu, şunları söyledi:
"Biz sadece Türkiye'nin haklarını değil, bütün insanlığın hakkını, uluslararası hukukun hakkını savunuyoruz. Eğer bazı ülkeler uluslararası hukukun üstündelerse, dışındalarsa, bu uluslararası toplum tarafından böyle görülüyorsa çıkıp söylensin. Eğer açık denizlerdeki uluslararası hukukun temel ilkeleri geçerli olacaksa bunu da bilelim. İki ülke arasındaki konular gündemdedir. Biz hiçbir ülkenin bizim vatandaşlarımızı bilerek ve kasıtlı zarar vermesine izin vermeyiz. Askeri anlaşmalar gündeme gelmiştir,
değerlendirmeye devam ediyoruz. Bu konuların nasıl seyir alacağı İsrail'in tutumuna bağlı. İsrail, uluslararası hukukun ön gördüğü komisyonun kurulmasına yeşil ışık yakar ve komisyonun soracağı soruları cevaplamaya hazırsa, Türk-İsrail ilişkileri başka türlü seyreder, kaçınmaya devam ederlerse, Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesi söz konusu olmaz."