CHP genel başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu, yeni dönem hedeflerini SABAH'a anlattı. Seçimi kazanması halinde 81 ili kapsayan "Türkiye Yürüyüşü" başlatacağını söyleyen ve "CHP artık kendi rutinine dönmeyecek" diyen Kılıçdaroğlu, anayasa referandumunda "Hayır" çağrısında bulunacağını açıklarken Başbakan Erdoğan ve AK Parti ile ilişkiler konusunda şu mesajı verdi: "Ülke çıkarları varsa, ortam olursa, AKP Genel Merkezi'ne giderim." SABAH Gazetesi Ankara Bürosunu ziyaret eden Kılıçdaroğlu, CHP muhabiri Şenol Ateş'in de bulunduğu sohbette sorularımızı şöyle yanıtladı:
Deniz Baykal'ın il başkanlarına mesajını ve gelinen noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Kendisiyle görüşmemizde uzlaşma ile aday çıkarsa destekleyebileceğini söylemişti. Bugün uzlaşma zemini yakalandı. Deniz Bey'in beklentilerine uygun olması benim memnun etti. Partide ayrışma olmadı. İl başkanları görüşlerini ortaya koydu. Bundan sonra hedef CHP'yi iktidar yapmak.
Kurultayda en net mesajınız ne olacak?
Önce "Biz" diyeceğiz. "Türkiye'nin sorunlarını çözmeye talibiz" diyeceğiz. Bütün coğrafyaya yayılacağız. Hakkari ve Edirne'yi birlikte düşüneceğiz.
CHP'de, Önder Sav'ın liderliğindeki bir politbürodan söz ediliyor. Bu durumda CHP yeniden rutine mi dönecek?
CHP hiçbir zaman kendi rutinine dönmeyecek. Değişimin adresi olacak. Birlik ve beraberlik içinde çalışılacak.
Genel Başkan seçilince ne yapacaksınız?
"Türkiye Yürüyüşü" başlatacağız. 81 ile gideceğiz. Bütün illerde kendimizi anlatacağız. İktidarı sorgulayan, aynı zamanda CHP iktidar olduğunda yapacaklarını anlatan bir tarzımız olacak.
"AK PARTİ'YE GİDERİM"
AK Parti Genel Merkezi'ni ziyaret eder misiniz?
Sayın Erdoğan daha önce Meclis Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı seçiminde söz verdi. "Bir değil birkaç isim getireceğim, görüşünüzü alacağım" dedi. Buna rağmen hiç gelmedi.
Yeni bir dönem başlamıyor mu, onlar geride kalmadı mı?
Evet geride kaldı. Diyalog, uzlaşma olacak. Ülke çıkarları varsa, ortam olursa, AKP Genel Merkezi'ne giderim.
Deniz Bey'in, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile ilişkileri mesafeli idi. Sizin ilişkileriniz nasıl olacak?
Aynı mesafeyi koruyacağız.
"Ordu+CHP=İktidar" algısı var. TSK ile ilişkileriniz ne yönde gelişecek?
CHP=Halk=Demokrasi=Eşitlik=Kardeşlik. Biz sandıkta CHP'yi iktidar yapmalıyız. Halka kendimizi anlatıp, sandıktan çıkıp sorunları çözmeliyiz.
"TÜRBANI BİZ ÇÖZERİZ"
Muhafazakar kesimle CHP arasında uyuşmazlık olduğu kanısı yaygın. Ne yapacaksınız?
Bu algıyı kıracağız. İnançları ve etnik kimliği siyasi malzeme konusu yapmayacağız. İkisine de saygıyla bakacağız.
Türbanlı kızlar randevu ister ve "üniversite okumak istiyoruz" derse, tutumunuz ne olacak?
Elbette randevu veririm. Onları dinlerim. Sorunları anlamaya çalışırım. Bu sorunu çözecek olan parti CHP'dir. Biz bu sorunu çözeriz.
Referandum stratejiniz ne olacak?
"Bu Anayasa'ya 'hayır' deyin. Çünkü bu Anayasa 12 Eylül'ün sivil uzantısı" diyeceğiz. "Bizi iktidara getirirseniz, toplumsal uzlaşmayı sağlayarak AKP'yi de içine alarak anayasa değişikliğini yapacağız" diyeceğiz. Bu pakete destek veren tek sivil toplum kuruluşu duymadım. Karşı çıkmayanlar ise korkuyorlar.
Sizce Türkiye'nin öncelikli sorunları neler?
Temel sorun işsizlik ve üretime dayalı bir politika yürütülmemesi. Refahı tabana yayan sosyal devlet politikalarını işler hale getireceğiz.
İş dünyasına bakışınızın ip uçlarını verir misiniz?
İş dünyasının önündeki yasal engelleri tamamen kaldıracağız. Çünkü bürokrasiye boğulmuş ülkede işler iyi yürümez. Gerek yerli gerek uluslar arası hukukta ortaya çıkan sorunları ortadan kaldıracağız.
KÜRT SORUNU VE DIŞ POLİTİKA
Kürt sorununa bakışınız ve çözüm öneriniz...
"Önce iş ve aş" diyeceğiz, yoksulluğu ortadan kaldıracağız. Yatağa aç giren insan bırakmamak lazım. İş ve aş, temel sorun. Bunların çözümü sorunları büyük ölçüde ortadan kaldırır.
Dış politikanın yürütülmesini nasıl buluyorsunuz?
Oldukça hareketli bir dış politika var. Örneğin, İran'daki son hamle doğru. Suriye ile vizelerin kalkması yerinde gelişme. Yunanistan'la da aynı diyalog sağlanırsa güzel olur. Rusya ile ilişkiler önemli ancak nükleer enerji olayında sorun var. Meclis'e gelirse tartışılır.
Kuzey Irak yönetimine, Barzani'ye bakışınız nedir?
Dış politikayı iç politikadan soyutlamak lazım. Türkiye'nin çıkarları üzerine dış politikamızı inşa etmeliyiz. Tek gözetilmesi gereken olay, Türkiye'nin çıkarlarıdır.