İstanbul'da takvimler 28 Nisan 1993'ü gösterdiğinde Nurettin Sözen'in belediye başkanlığı döneminde Ümraniye'deki Hekimbaşı çöplüğü büyük bir gürültüyle patladı. Patlamanın nedeni, çöplükteki metan gazının sıkışmasıydı. Bölgede bulunan çok sayıda ev çöp yığınlarının altında kaldı.
Gazeteler, haberi "öldüren ihmal" ," Çöp dağı patladı" başlıklarıyla verdi. Çöp yığınının kısmi olarak temizlenmesi bir aydan fazla sürdü.
Faciada 39 kişi hayatını kaybetti, 12'sinin cansız bedenine ise hiç ulaşılamadı. Bugün isimleri bölgede yapılan anıtta yaşatılıyor. Patlamaya yaklaşık 4,5 yıl süresince çöplerin kontrolsüz bir şekilde biriktirilmesi neden oldu.
HARMANDALI'NDA YAŞAYANLAR DİKEN ÜSTÜNDE
Yaşanan bu facia hafızalarda yerini korurken, CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi Harmandalı'nda mahkeme kararına rağmen çöp depolamaya devam ediyor.
CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bir türlü çözemediği Harmandalı Çöp Depolama Alanı 32 yılda ekonomik ömrünü doldurmasına rağmen halen yerinde duruyor. Daha önceki İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Kapatıp bölgeyi yeşillendireceğiz" demesine rağmen söylenen sözler hep lafta kaldı.