İstanbul'da okullara yemek hizmeti sağlayan bir firma çocukların yemek yeme alışkanlıklarıyla ilgili gözleme dayalı bir inceleme çalışması yaptı. Sonuçlar pek de iç açıcı değil. Evlerde dijital ekrana bakarak yeme yeme alışkanlığı oldukça yaygın bir sorun teşkil ediyor. Bu alışkanlık özellikle anaokulu ve ilkokul öğrencilerinde sıklıkla görülüyor. Mönü ne olursa olsun öğrenciler ancak öğretmenlerinin ikazı ya da birkaç kaşık yedirme çabasıyla yemek yiyebiliyor. Öğretmeninin dikkatinden kaçan ve kendi kendine yemek yiyemeyen öğrenciler en iyi ihtimalle arkadaşlarını izlerken eline aldığı bir ekmeği tüketiyor.
YETERLİ BESLENEMİYORLAR
Hareketli bir ekrana bakarken ebeveynlerin çocuklarına yedirdikleri yemeklerin, okul süreçlerinde yalnız başına yemeğini tüketmesi gereken öğrencilerde oldukça olumsuz sonuçlar doğuruyor. Günlük gerekli kalori ihtiyacını karşılayamayan çocuklar bu nedenle okul saatlerindeki eğitim ve aktivitelerden de yeterince faydalanamıyorlar.
ÇATAL, BIÇAK VE KAŞIK KULLANAMIYORLAR
Özellikle ilkokullarda bu sayının artış göstermesiyle birlikte birbirlerinden etkilenen çocuklar yemek tüketiminden uzaklaşıyor. Fast-food kültürünün de artmasıyla birlikte özellikle çalışan anne babaların çocukları yavaş yavaş tencere yemeği alışkanlığından uzaklaştı. Bu değişim, yalnızca tencere yemeklerinin yerini fast-food ürünlerinin almasından ibaret olmadı. Ebeveyni tarafından sürekli yemek yedirilmeye çalışılan çocukların çatal, bıçak, kaşık kullanma alışkanlıkları da zayıfladı.
MASADA TABLET OLMAMALI
2022-2023 eğitim öğretim yılı boyunca yemek hizmeti verdikleri tüm okullarda gözlemler yapıp geri bildirimler aldıklarını anlatan söz konusu firmanın sahibi Gürcan Karadut, "Bu konudaki nihai çözüm, küçük yaşlardaki bu deneyimi ailelerin daha sağlıklı bir şekilde yapılandırmasından geçiyor" dedi. Karadut, ailelere şu önerilerde bulundu:
Yemek esnasında evde televizyon, telefon vb. dijital araçların açık olmamasına dikkat edilmeli.
Özellikle çatal, bıçak, kaşık kullanılan geleneksel tencere yemekleri evdeki sofralarda da sunulmalı.
Oyun esnasında çocuğun peşinden koşarak ısrarcı bir yaklaşımla yemek yedirmekten vazgeçilmeli.
Tüm aile bireyleri belirlenen saatte aynı sofrada toplanmaya özen göstermeli. Aileyle birlikte yenen yemekler, çocuklara olumlu yeme alışkanlıkları kazandırmada iyi bir fırsat olacaktır.
Yemek zamanı oluşan stres, besin tüketimine olumsuz yansır. Bu nedenle ana ve ara öğün beslenme zamanları çocuğu sıkmayacak şekilde olmalı.
Çocukların kendi besin seçimini yapmalarına izin verilmeli. Çocuklara neyi ne kadar yiyeceklerini karar verme konusunda şans tanınmalı.