Uzmanlar pandemi süreci nedeniyle yeniden online eğitime geçen çocuklar ve gençler için konsantrasyon ve zeka artırıcı besinlerin daha da önem kazandığını belirtiyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, "Pandemi süreci nedeniyle çocuklarda ve gençlerde stres ve kaygı oranı oldukça arttı. Stresli olduğumuzda iştahımızda çok etkilenir.
Bunun sonucunda çocuklarda öğünleri atlamak, konsantrasyon bozukluğuna neden olabiliyor. Dengesiz ve sağlıksız beslenmeyle birlikte çocuklar, yeteri kadar enerji alamıyor. Bu da çocuklarda halsizlik ile performans düşüklüğüne neden olarak, çocukların derslerindeki başarı düzeyini olumsuz etkiliyor" dedi. Dursun online eğitim döneminde çocukların günlük öğünlerine mutlaka zihin açan ve zeka geliştiren gıdalar eklenmesini tavsiye etti. Özellikle merkezi sınavlara hazırlanan öğrencilerin beslenmelerine daha çok dikkat etmesini gerektiğini söyleyen Dursun konsantrasyon ve zeka artırıcı besinlerin evlerde de kolaylıkla hazırlanabileceğini belirterek zihin açan besinleri şu şekilde sıraladı:
-C vitamini içeren kivi, portakal gibi meyveler ve E vitamini içeriği yüksek badem, ceviz, fındık gibi besinler, enerji vererek zihni açar.
-Protein kaynağı yumurta, içerdiği kolinle zihinsel performansı artırır, hafızayı güçlendirir.
-Susuz kalmak konsantrasyonu azaltır. Bu nedenle çocuğunuzun günde en az 10-12 bardak su tüketmesine dikkat edin.
-Yağlı balıklar, beyin gelişmesi ve fonksiyonu için önemli olan DHA ve EPA omega-3 yağ asitlerini içerir. Beslenme düzenlerinde bu yağ asitleri bol bulunan öğrencilerin genel yetenek testlerinde daha başarılı oldukları gözlenmiştir. Çocukların haftada 2 kez balık tüketmesine özen gösterin.
-Protein, kompleks karbonhidrat ve lif deposu olan baklagiller, bol miktarda vitamin ve mineral içerdiklerinden özellikle öğle yemeğinde tüketildiğinde çocuğun zihinsel faaliyetlerinin öğleden sonra yüksek düzeyde kalmasına yardımcı olur.
BU MEYVELER BELLEĞİ GÜÇLENDİRİYOR
-Çilek, yaban mersini, böğürtlen ve frenk üzümü gibi koyu renkli meyve ailesi, yüksek düzeyde antioksidan içermekle birlikte A ve C vitaminleri bakımından zengindir. Araştırmalar, bu meyvelerin belleği güçlendirdiğini ortaya koymuştur.
-Üzüm suyu da dopamin salgılanmasını arttırarak, problem çözme yeteneğini geliştirir.
-Badem, fındık, ceviz, fıstık gibi yağlı tohumlar, içerdikleri omega-3, omega-6, magnezyum ve çinko ile beyin gelişiminde ve hafızanın güçlendirilmesinde önemli rol oynar.
-Domates, bal kabağı, havuç ve ıspanak, beyin hücrelerine güç ve sağlık veren antioksidan kaynaklarıdır.
-Süt grubu besinler, D vitamini ve kalsiyum içermelerinin yanı sıra, beyin zarının esnekliğini sağlayarak, beyin gelişimimize katkı sağlamaktadır. Ayrıca yoğurtun içinde bulunan tirozin isimli madde, hafızayı güçlendirip, beyni uyarır
DEMİR ETTE SAKLI
-Ette bulunan demir, çocukların okuldaki enerjileri ve konsantrasyonları için temel öneme sahip bir mineraldir. Yağsız et, en iyi emilebilir demir kaynaklarından biridir. Ette ayrıca belleğe yardımcı olan çinko ve bazı B vitaminleri de bulunur. Bu nedenle çocukların beslenme düzeninde haftada iki kez et bulunmalıdır.
-Zerdeçalın içeriğinde yer alan kurkumin pigmenti beyin gelişimine yardımcıdır. Zerdeçal damak tadına göre istenen miktarlarda çorbalara, salatalara ve sebze yemeklerine eklenebilir.