İŞTE UZMAN PSİKOLOG SERPİL SARE EMEK'İN AÇIKLAMALARINDAN BAŞLIKLAR
HER KARNE ÇOCUĞUNUZA ÖZELDİR
Öncelikle "Karne İçeriği" çocuğa aittir. Çocuğunuzun özelidir..!
Zorlu bir pandemi sürecinde 2020 bahar döneminde bir eğitim-öğretim yılının daha sonuna geldik. Hem tek çocuklu, hem de çoğul çocuklar velisi olan ailelerimizi tebrik eder, böyle bir dönemde verdikleri emeğin sabrın sonucu; gösterdikleri performansın emeğini aldıklarını ümid ederek; tüm velilerimizi de canı gönülden takdir ederim.
Öncelikle karne; çocuğunuzun bireysel olarak emek verdiği, kazandığı bilişsel bilgi ve deneyiminin karnesidir! Asla onu başka bireylerle ve çocuklara kıyaslama hatasına düşülmemelidir.
Çocuğunuzun aldığı karneyi hiç bir şekilde bir başka çocuğun karnesi ile kıyaslamayın. Aynı şekilde kendi çocukluğunuzun karneleri ile de kıyaslamayın. Bunun yerine çocuğunuzun kendi içindeki gelişimini görmeye çalışarak, kendi akademik gelişiminde nerede olduğunu sorgulamasına yardım edebilirsiniz. Aldığı karnenin ona ait olduğunu unutmayın.
OLUMSUZ MESAJLARA DİKKAT
Çocuğunuzun aldığı karne, çocuğunuza aittir. Karnede sizin çabanız ya da tutumunuz değil, çocuğunuzun çabaları ve takıldığı tutumu değerlendirilir. Aldığı tüm notlar onun sorumluluğundadır.
Karnedeki notların, bir dizi değerlendirmenin sonucu verildiğini unutmayın. Bu değerlendirme aşamalarının sonunda çocuğunuz notu ile ilgili haksızlığa uğradığını düşünüyorsa, öğretmeni ile diyaloğa geçmeniz uygun olanıdır. Onu olumsuz etkileyecek yorumlarda bulunmaktan kaçınılması da önemlidir. Karnedeki notların "çocuğunuzun kişiliğine yönelik bir değerlendirme olmadığının" altını çizin.
KARNE NE OLURSA OLSUN SEVGİNİZİN EKSİLMEDİĞİNİ BİLMELİ
Çocuğunuz, karnedeki notu ne olursa olsun, ona olan sevginizden hiçbir şeyin eksilmediğini bilmelidir. Çalışma alışkanlıkları hakkında konuşabilirsiniz ama düşük not almasına onun zekasının ya da başka bir kişilik özelliğinin sebep olduğu gibi ruhsal bir mesaj vermekten kaçınmalısınız. Çocuğunuzun kendi öz Duygularını içten paylaşmasına fırsat yaratın.Asla baskı uygulanmamalıdır.
Karneye verilen ilk tepkilerden biri de "daha da iyi" olmak için alınması gereken önlemleri dile getirmektir. Oysa ki çocuğunuzun ihtiyacı bu konudaki duygusunun fark edilmesidir. "Bugün karneni aldın. Neler hissettiğini benimle paylaşmak ister misin?" ya da "Şu anda neler hissediyorsun?" gibi sorular, çocuğa notları nasıl olursa olsun kendisine değer verildiği mesajını verir. Duygusunu dinledikten sonra alınacak önlemler üzerinde konuşmak ilişkinize de olumlu yansıyacaktır.
KARNE SONUCUNU MADDİ ÖDÜLLENDİRMEYİN
En çok yanıldığımız durumlardan biri; Karne sonucunu maddi olarak ödüllendirmeyin. İçten bir takdir, sıcacık bir dokunuş her türlü maddi ödülün üstündedir. Ayrıca ders çalışmak ve ödevlerini yapmanın onun sorumluluğu olduğu mesajını vermeyi unutmayın.
Son olarak unutulmamalıdır ki, akademik başarı her zaman hayattaki başarıyı göstermez. Bu konudaki geleceğe yönelik kaygılarınızı bir kenara bırakabilirseniz, çocuğunuzun bugünkü yaşantısına daha çok katkıda bulunabilirsiniz. Sevgili öğrencilerimize istedikleri gibi gönüllerince şen bir tatil diler; sabırlı ebeveynlerimize de sağlıklı,mutlu, huzur dolu günler dilerim.