Modem ve kullanımı nedir?
Günümüzde gelişen teknoloji bilgisayarların dışa açılmasını ve birbiri ile bağlanıp bilgi aktarımı yapabilmesini zorunlu kılmıştır. Bilgi transferinin bu kadar ön plana çıkmasıyla bilgisayarların haberleştirilmesi alanında baş döndürücü bir gelişme gözlenmiştir.

Bu haberleşmenin ilk planda yeni bir ağı kullanması, yaygınlık açısından hem çok kısıtlı hem de çok pahalı olacaktı. Bu yüzden haberleşmenin halen var olan telefon şebekeleri üzerinden yapılması düşünüldü. Ancak bu durumda da farklı bir problemle karşılaşıldı. Mevcut telefon hatları analog yani sürekli işaretler için tasarlanmıştı. Oysa bilgisayarın kullanmış olduğu veri işaretleri 0 ve 1 lerden oluşan ayrık veri işaretleri idi. Bu yüzden ayrık veri işaretlerinin telefon hatları üzerinden haberleştirilmesi için işaretlerin uygun bir biçime dönüştürülmesi gerekiyordu. Bu nedenle adını bir "Modülatör ve Demodülatör" çiftinin ilk hecesinden alan MODEM ortaya çıktı.
İlk çıktığı zamanlarda, kullanıcının klavye kullanım hızı esas alınarak 75 bps'lik (bit per second) bir hızın yeterli olduğu düşünülmesine rağmen (saniyede yaklaşık sekiz karakter), dosya transfer işlemleri ve uzaktan bilgisayar kontrolü gereksinimlerinin artması buna bağlı olarak teknolojinin de artması dolayısıyla günümüzde çeşitli sıkıştırma protokolleri ile çok daha yüksek hızlara ulaşılmıştır.
Modemlerin günümüzde çok yaygın bir kullanım alanı vardır. Bunlardan en önemlisi iki PC' nin haberleşmesidir. İki PC' nin haberleşmesi için sadece iki modem ve bir iletişim hattına gereksinim duyulur. Modemler RS-232 standardında birer seri kablo ile PC' lerin seri portlarına bağlanırlar.
PARELEL VE SERİ MODEMLER
Günümüzde eski tarz seri portların yerini yüksek hızlı iletişim cihazları için yeterli olmadığı ortaya çıkınca, bunu gören bazı üreticiler seri port yerine parelel portlara bağlanan modemler geliştirdiler. Seri portlar her seferinde bir bit ilettiği halde parelel portlar bir anda 8 bit (1 byte) iletirler. Parelel portlar seri portlara göre daha fazla veriyi daha kısa bir sürede iletirler. Ancak iki konuda problem vardır. Birincisi parelel portlara bağlı modemler bilgisayara bağlı olan yazıcılarda sorunlara neden olurlar. Ayrıca çok az sistemde hazır durumda bulunan birden fazla sayıda parelel port vardır.
SENKRON VE ASENKRON İLETİŞİM
Çalışma prensibi olarak veri iletiminde iki ana yöntem vardır. Bunlar: Asenkron ve Senkron iletim. Asenkron iletimde veriler, iletimm ortamına gönderilirken başlarına start biti sonlarına da stop biti koyularak gönderilir. Terminal veya aralıklı bilgi paketleri gönderme türünden uygulamalarda böyle bir yöntem idealdir. İletim hattında herhangi bir bilgi akışı yok iken gönderilen işaret 1 seviyesine karşılık gelen taşıyıcıdır. Herhangi bir verinin iletilmesi 0 seviyesine düşme (start biti) ile başlar; daha sonra belirlenmiş