KYK borçları silinecek mi? Gündemde sıkça araştırılan konu ile alakalı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ardından Bakan Berat Albayrak KYK borçlarıyla alakalı güncel açıklamada bulundu. Bakan Albayrak borçlarla ilgili çalışmalar yaptıklarını duyurdu. Yüzbinlerce kişi geri ödemesiz burs alırken, geri ödemeli burs alan öğrenciler gözlerini borç yapılandırmasına çevrildi. Devlet tarafından üniversite eğitimi sırasında öğrencilere maddi destek sağlanması amacıyla verilen krediler, mezun olunca da iki yıla kadar geciktirilebiliyor ve sonrasında ise ödeme işlemleri taksit ya da peşin olarak alınıyordu. Peki KYK borçları silinecek mi? Af gelecek mi? 2020 KYK borç yapılandırma işlemi nasıl yapılır? İşte konu ile ilgili detaylar…
KYK borç yapılandırma ve erteleme ile ilgili güncel bilgiler haberimizde yer alıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yapılan açıklama ile ilgili tüm detayları haberimizin devamından öğrenebilirsiniz.
Berat Albayrak, öğrencilerin KYK borçlarına yönelik şu ifadeleri kaydetti;
"KYK yurtları borçları ile ilgili çalışma yapıyoruz. İktisadi ve İdari Bilimler mezunlarının gelir uzman yardımcısı olarak KPSS ile atanması için çalışma yapıyoruz." diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, KYK borçlarının silinmesinin gündemde olup olmadığı yönündeki soruya ise, şöyle yanıt verdi:
"Bu, şu anda bizim gündemimizde. Değerlendirmesini bütçe müzakeresinden sonra inşallah masaya yatıracağız. Öğrencilerimizin lehine olacak bir adımı da tabii inşallah atacağız. Şimdi bu atılacak adımda bütün borçlu olanların beklentisini biliyorum. Tamamıyla bu borçların silinmesi süreci olacaktır. O zaman burada bir başka tercih gündeme gelecektir. O da nedir? Demek ki o zaman kredi olayı ya kalkacaktır, sadece burs verme noktasına gidilecektir. Onun çalışmasını, değerlendirmelerini yapıp adımımızı atacağız."
Kredi borcu, öğrenim kredisi olarak verilen miktarlara, Türkiye İstatistik Kurumu'nun toptan eşya fiyat endeksindeki artışlar uygulanarak hesaplanacak miktarın ilave edilmesiyle tespit ediliyor. Öğrenciler ödemelerini, öğrenim süresinin bitiminden 2 yıl sonra yapmaları gerekiyor. Sorun da burada başlıyor. Üniversite mezunu gençler, uzun yıllar iş bulamıyor, iş bulanlar ise asgari ücret ya da asgari ücretin biraz üstü ücretlerle çalışıyorlar. O nedenle gençler, aylık ortalama 400 ile 600 TL'lik taksitleri ödemekte zorlanıyorlar.
Bakan Albayrak'ın açıklaması sonrası internette en çok araştırılan konu "borçlar nasıl yapılandırılacak? Faizler silinecek mi? Ana para duracak mı?" soruları oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı uzmanlarınca yürütülen çalışma kapsamında birkaç formül üzerinde çalışılıyor. Edinilen bilgiye göre, yeni bir yapılandırma ve faizlerin düşürülmesi ya da silinmesi seçenekler arasında yer alıyor. Her birinin maliyeti çıkarılırken, anaparanın silinmesi ise kesinlikle söz konusu değil.
KYK kredi borçlarını birer yıllık süreyle ertelemek mümkün. Borç ödeme vadesi henüz başlamayanlar ile borçlarını aksatmadan ödeyenler "turkiye.gov. tr"'den e-devlet şifreleri ile erteleme talebinde bulunabiliyor. Erteleme başvurusunda bulunmak için işsizlik, askerlik durumlarının oluşması ve yüksek lisans ya da doktora eğitiminin devam etmesi gerekiyor.
Öğrenim veya katkı kredisinden borcu bulunanlardan; tam teşekküllü bir hastanenin sağlık kurulundan "hayatını çalışarak kazanamaz" ibaresi bulunan bir sağlık raporu alanların kredi alırken veya aldıktan sonra, vefat edenlerin borçları siliniyor.
Sigortalı bir işe başlayana kadar KYK borcunu ödeyemeyecek olan kişiler aşağıdaki adımları takip ederek borcunu erteleyebilir. E devlet kapısı üzerinden yapılan başvuru için , e Devlet şifresi olmayan vatandaşların PTT 'ye giderek şifrelerini alması gerekmektedir. Aşağıdaki e devlet linkine tıklayarak borcunuzu erteleyebilirsiniz...