TEOG'UN kaldırılması oldukça hassas bir süreç olan ergenlik döneminin başındaki öğrencilerde sınav kaygısını azalttı. Artık öğrenciler liseye yerleşmek için zorunlu bir sınav stresinden kurtuldu. Öte yandan isteğe bağlı olarak girilen Liselere Giriş Sınavı'na (LGS) bu yıl 1 milyona yakın 8'inci sınıf öğrencisi başvuru yaptı. Bir kısmı sırf şansını denemek için de olsa bu sınava katılırken bazı öğrenciler de ciddi bir hazırlık yaptı. Bu hazırlığın öğrencilerde yoğun sınav kaygısına neden olabileceğini hatırlatan uzmanlar kaygıyla birlikte veli baskısının çocuklarda kalıcı psikolojik sorunlara neden olabileceğine vurgu yapıyor. LİV Koleji PDR Uzmanı Sadiye Akbulut "Hiçbir şey çocuğunuzun ruh sağlığından daha değerli değildir. En önemli destek sevgidir" uyarısında bulundu. Akbulut sınav sonrası öğrencilere nasıl yaklaşmak gerektiğini şöyle özetledi:
Sınavdan çıkan öğrencinin sınavını nasıl geçtiğini merak ediyor olmanız çok doğal bir süreç. Öğrenciden karşılık olabilecek her türlü tepkiye de hazırlıklı olmak gerekebilir.
Biz öğrencinin sınav sonrası tutumuna neden olan durumu doğru tespit edersek, nasıl daha sağlıklı yaklaşabiliriz karar vermemiz de kolay olur.
Kişiliğin, değerliliğin başarıya bağlı olmadığını çocuğunuzla konuşun.
Sınav öncesinde ve sonrasında çocuğunuza destek olun.
Sınava hazırlık süresinde ettiğiniz tüm yardımları, sadece onu sevdiğiniz için yaptığınızı öğrenciye hatırlatın.
Tüm geleceğinin bir sınava bağlı olmadığını, başarıya giden yolda bunların birer basamak olduğunu konuşun.
Sınavların, zekâyı ya da kişiliği ölçmediğini, bilgiyi değerlendirdiğini söyleyerek motive edin.
Sevginizin bir koşula bağlı olmadığını ara ara tekrar edin.