Ekran kartı nedir?

Ekranda oluşacak görüntü;işlemci ile monitör arasında bir Arabilim olan ekran kartı tarafından toplanır.Bilgisayarın oluşturduğu bilgiler, ekran kartı tarafından monitöre video sinyali olarak gönderilir.

Ekran kartı nedir?

Ekran kartları genel olarak 4 bölümden oluşur. Bunlar;

• Ekran Belleği

• Video Denetleyicisi

• Video RAM

• Karakter Üretici

Video RAM' de saklanan bilgiler, video denetleyicisi tarafından düzenli aralıklarla okunarak bu bilgiler monitöre gönderilir.

Ekran kartları 18.4 khz-56 khz arasında yatay tarama, 50 hz-70hz arasında düşey tarama frekanslarında çalışmaktadırlar. Bu tarama hızları kullanıldıkları monitörle uyumlu olmak zorundadır.

Düşey tarama hızı, ekranın ne kadar sıklıkla yenileneceğini, yatay tarama hızı ise, piksel satırlarının ne kadar hızlı oluşturulacağını belirler.

Ekran kartları, çözünürlük, renk ve hızlarına göre çeşitlere ayrılmaktadır. Bazıları şunlardır:

MDA ( Monochrome Display Adapter):

PC' lerin ilk yıllarında en çok kullanılan kartlardır. Bu kartlar, sadece harfleri, sayıları ve ASCII karakter setinde bulunan özel simgeleri gösterebiliyordu. Çözünürlüğü, 720*350 piksel' dir.

80 karakter alabilen, 25 satır görüntüleyebilen, 4 KB' lık bir Video RAM' ı vardır. 18.4 KHz yatay, 50 Hz düşey frekanslardadır.

CGA (Color Graphics Adapter):

IBM tarafından üretilen ilk renkli ekran kartıdır.16 renk gösterebililen CGA monokron ekranlara da uyumlu çalışmaktadır.

16 renkte 160*100 piksel, 2 renkte 640*200 piksel çözünürlüğü vardır. 15.7 KHz yatay, 60 Hz düşey frekaslardadır. 64 KB video RAM' ı vardır.

EGA (Enhanced Graphics Adapter):

EGA kartı, CGA' den sonra çıkarılan ve çok daha gelişmiş olan bir karttır. 16 renkteki ekran çözünürlüğü, 640*350' ye yükselmiştir.

64 KB ile 256 KB arasında video RAM' a sahip olabilmektedir. 640*350 piksellik çözünürlükte 80 karakter 43 satır görüntülenebilir.düşey frekanslardadır.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.