Bor rezervleri ülkemizin birçok bölgesinde bulunur. Temizlik ürünlerinden otomotiv sektörüne kadar birçok sektörde kullanılan bor elementi 1808 yılında Fransız bir kimyager olan J. L. Gay – Lussac ve Baron L. J. Thenard tarafından keşfedilmiştir. Yazımızda bor madeni ile ilgili merak edilen soruları yanıtladık.
BOR MADENİ ÖZELLİKLERİ
Atom numarası 5 olan Bor madeninin simgesi "B" olarak karşımıza çıkmatadır. Bor, yarı metaller grubuna yer alır ve metaloidlerden biridir. 10,811 g/mol ağırlığına sahiptir. Doğada katı fazda bulunan bor yarı metali 2076 °C derecede erir ve 3927 °C derecede ise kaynar. Yoğunluğu 2,34 g/cm3 olan borun sıvı haldeki yoğunluğu ise 2,08 g/cm3 olmaktadır.
Bor madeni ile neler yapılır sorusuna, bor mineralleri endüstride sayılamayacak kadar çok alanda kullanılır diyerek cevap verebiliriz.
BOR MADENİ HANGİ ALANLARDA KULLANILIR?
Bor mineralleri kullanılarak elde edilen borik asit ve boraks; nükleer alanlarda, savunma sanayiinde, jet ve roket yakıtı, deterjan, sabun, lehim, fotoğrafçılık, tekstil boyaları, kağıt endüstrisi ve cam elyafı olarak çok farklı alanlarda kullanılmaktadır.
Bor madeninin sabun, deterjan ve bilimum birçok farklı temizlik malzemesinin içinde bulunması, Bor madeni temizlik ürünlerinde kullanılır mı sorusuna cevap olacaktır.
BOR MADENİ NEREDE BULUNUR?
Dünya üzerindeki bor rezervinin yaklaşık yüzde 72 – 73'lük kısmı Türkiye'de bulunmaktadır. Türkiye'den sonra en çok bulunduğu bölgeler ise Amerika, Güney Amerika ve Rusya'dır. Bor madeninin en zengin olduğu bölgeler, Türkiye'nin orta ve batı kısımlarıdır. Özellikle Eskşehir Seyitgazi, Balıkesir Sultançayırı ve Kütahya Hisarcık, Türkiye'de en çok bor çıkarılan bölgeler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bor madeni nerede çıkarılır sorusuna da böylece cevap vermiş oluruz.
TÜRKİYE BOR MADENİ HARİTASI
Türkiye'de bor, en fazla İç Anadolu bölgesinin batısı ve Ege bölgesinin doğusunda bulunmaktadır.
Türkiye'de bor çıkartılan yerler ise: