Bebeklerin gelişim süreçleri farklılık gösterdiği için, bazı bebekler ilk dişlerini daha erken çıkarabilirken bazıları daha geç çıkarmaya başlayabilir. Ancak diş çıkarma dönemi her bebeğin yaşadığı zorlu bir süreçtir. Bu süreçte ebeveynlerin bebeklerde diş çıkarma belirtileri nelerdir sorusu ile bebeğimizin diş çıkarmak üzere olduğunu nasıl anlarız sorusunun yanıtını aramaları, bu sıkıntılı süreci daha iyi yönetmelerine yardımcı olacaktır.
Diş çıkarma süreci her bebeğin yaşadığı bir gelişim evresidir. Genellikle altıncı aydan itibaren başlayan bu süreç, bebeklerin diş etlerinden ilk dişlerinin çıkmasıyla birlikte çeşitli belirtilerle kendini gösterir. Bu süreçte dişler belirli bir sırayla çıkmaya başlar. İlk olarak alt ön dişler çıkar, ardından üst ön dişler gelir ve sonrasında yan kesici dişler, köpek dişleri ve azı dişleri sırasıyla çıkmaya devam eder. Ancak her bebeğin diş çıkarma süreci farklı olabilir, bu yüzden diş çıkarma belirtilerini bilmek sürece hazırlıklı olmak ve bu sıkıntı yaratan dönemi daha rahat atlatmak açısından oldukça önemlidir.
Bebeklerde diş çıkarma süreci başladığında aşağıdaki belirtiler sıkça görülür;
Bu belirtiler diş çıkarma döneminde bebeklerde yaygın olarak görülebilir. Ancak her bebekte belirtilerin şiddeti farklı olabilir. Diş çıkarma sürecinde bebeğinizi rahatlatmak için soğuk diş kaşıyıcıları kullanabilir, diş etlerine masaj yapabilir veya doktor tavsiyesiyle ağrı kesici jellerden faydalanabilirsiniz.