Aile Nedir?
İnsan, kurumlarının en eskilerinden ve en sağlamlarından olan aile, genel olarak çocuk dünyaya getirmeleri, bu çocukları yetiştirmeleri ve kendi kültürlerine göre eğitmeleri beklenen bir erkek ve bir kadından oluşur.
"Karı-koca ailesi" "Öz aile"yada "Çekirdek aile" adları verilen bu basit aile, bütün toplularda fiilen vardır.
Kabile toplumlarının ortaya çıkmalarından çok önce, insanlar cinsel eşleşmeyi yöneten kurallar koyarak, ailenin temellerini atmışlardır. Söz konusu kuralların topluluktan topluluğa büyük ölçüde değişmesine karşılık,yakın aile bireyleri
arasında cinsel ilişki yasağı evrenseldir.
Yakın akrabayla cinsel ilişki yasağı, bireylerin kendi aile
gruplarının dışından eşler bulup evlenmelerini gerektirerek, hem aile içinde ciddi çatışmalara engel olur, hem de aile gruplarının arasındaki top
lumsal etkileşmeyi sağlar.
Genel olarak ele alındığında, bütün insanların ailesi vardır:"Yönelim ailesi"adı verilen doğdukları aile; evlenerek oluşturdukları,"yaratıma dönük aile" adı verilen ailedir. Akrabalık bağları, bu iki aileyi daha karmaşık aile sistemleri halinde bir araya getirir.
Sanayi öncesi toplumlarda,akrabalık bağları toplumsal örgütlenmenin birincil biçimlerini oluşturarak,mülkiyet aktarımını düzenlemiş,yetki yapıları sağlamış ve üretim ile dağıtımın örgütlenmesi için gerekli temeli oluşturmuştur. Bu tür toplumlarda çekirdek aile, daha büyük akrabalık ağının gölgesinde kalma eğilimi gösterir.
Modern sanayi devleti dahil öbür toplumlarda, akrabalığın insanların yaşamlarını biçimlendirmedeki
rolü daha azdır.
Bireyler, etkinliklerini düzenli ve toplumsal açıdan yararlı girişimler halinde örgütleyebilmek için, devlet, sanayi kuruluşları ve ticaret kurumları, din kurumları ve okullar dahil, daha karmasık bir kurumlar dizisine dayanırlar.Böyle toplumlar da, çekirdek aile birincil, akraba ilişkileride ikinci durumdadır.
Aile'nin Yapısı
Bütün aileler eşleşen bir çiftle başlar; ama çok ender olarak bu kadar basit bir yapıda kalırlar. Aile yapısında karmaşıklığın iki temel kaynağı vardır.
Birincisi birden çok eş alma geleneğinden kaynaklanır.
Dünyanın çeşitli yerlerindeki okur yazarlık öncesindeki az sayıda uygarlıkta, bir kadının birden çok erkekle evlendiği çok kocalık(poliandri) uygulanmıştır. Çok karılığa (poligami) yani bir erkeğin birden çokkadınla evlenmesi neyse çok sık rastlanır. Ve yalnızca okur-yazarlık aşaması öncesindeki toplumlarla sınırlı değildir.
Bir çok İslam Devletinde çok karılık günümüzdede uygulanır ve bunun bir sonucu olarak da aile yapıları oldukça karmaşıktır. Bununla birlikte, İslam ülkelerinde bile çokkarılı erkeklerin sayısı nispeten
azdır.