Hepimizin hayatı, birçok deneyimden oluşur. Bu deneyimler hayatımızı şekillendirir; mutluluğumuzu ve mutsuzluğumuzu ortaya çıkartır. Bu noktada bazen psikolojik desteğe ihtiyaç duyarız. Peki bu desteğe ihtiyaç duyduğumuz zamanda kime gitmemiz gerekir; psikoloğa mı, psikiyatriste mi?
PSİKOLOG NEDİR?
İnsanların düşüncelerini ve düşünceleri ile gelişen duygularını, davranışlarını birbirinden farklı disiplinler ile inceleyen kişilere psikolog adı verilir. Bu incelemeler sırasında psikologlar tanı koyup ilaçsız bir şekilde terapi uygulayabilirler. Klinik psikolog olan uzmanlar, genelde bireylerin, hayatlarını kötü etkileyen olumsuz düşünceleri bulmalarını ve bu düşünceleri bulduktan sonra daha kontrollü yaşamalarını amaçlar.
PSİKOLOG NASIL OLUNUR?
Psikolog olmak için, psikolog olmayı hedefleyen kişilerin üniversitelerin ilgili fakültelerindeki psikoloji bölümüne girmeleri gerekir. Temel ve teorik eğitimlerini lisans düzeyinde bu fakültelerde 4 yıllık bir eğitim süresince aldıktan sonra yüksek lisans yaparak klinik psikolog olabilir ya da lisans eğitimi sonrasında psikolog olarak çalışmaya başlayabilirler.
Klinik psikolog olabilmek için klinik psikoloji ya da klinik psikolojinin alt dallarından birine yönelmek ve bu konuda 2 senelik bir yüksek lisans eğitimi tamamlamak gerekmektedir.
PSİKİYATRİST NEDİR?
Kişilerde görünen ve ortamla ya da kendileriyle uyumsuzluk yaşamalarına neden olan ruh ve sinir hastalıklarını önlemek için tanı koyan ve tanıya göre tedaviler uygulayan psikiyatri konusunda uzmanlaşmış doktorlara psikiyatrist adı verilir. Psikiyatristler, gerektiği zaman ilaç tedavisi uygulayabilmektedir.
PSİKİYATRİST NASIL OLUNUR?
Psikiyatrist olabilmek için öncelikle 6 yıllık tıp fakültesi eğitiminin tamamlanması gerekmektedir. Tıp fakültesinin bitimi sonrasında bazı sınavlara girerek psikiyatri ya da diğer bir adıyla ruh sağlığı ve hastalıkları alanında uzmanlık eğitimine hak kazanılması gerekir.
Tıp eğitimi bittikten sonra Tıpta Uzmanlık Sınavı yani TUS'a girmek ve TUS'tan psikiyatri üzerine uzmanlık eğitimi alabilmek için gerekli puan barajını geçmek gerekir. Psikiyatri tıpta uzmanlık gerektiren alanlar arasında en yüksek puana sahip olan alanlardan biridir. Eğer TUS'tan yeterli puanı alırsanız, psikiyatri uzmanlığına başlamak adına bir devlet hastanesi ya da üniversite hastanesine yönlendirilirsiniz. Bu hastanelerde 5 yıllık hekimlik eğitime devam ettikten sonra belirlenen bir konuda araştırma yapmak ve bu araştırma konusunda bir tez yazmak zorundasınız.
Tez aşamasından sonra son bir sınava daha girer ve sınavı geçtikten sonra Psikiyatrist unvanını alırsınız.
PSİKOLOG VE PSİKİYATRİST ARASINDAKİ FARK
Psikoloji alanında görev alan, benzer disiplinlere dayanarak çalışan psikolog ve psikiyatristler sıklıkla birbirleri ile karıştırılmaktadır. Aslında psikoloji ve psikiyatri arasındaki fark gibi psikolog ve psikiyatrist arasında da belirgin farklar bulunur. İşte bu farklar;
TERAPİST NE ANLAMA GELİR?
Terapistler, bireylerin ruhsal ve davranışlar bozukluklarını teşhis ve tedavi eden uzmanlardır.
Psikoloji veya rehberlik ve psikolojik danışma lisans eğitimlerinden mezun olan terapistler, depresyon, fobi, Anksiyete veya psikosomatik bozukluk gibi birçok hastalığın tedavisinde aktif rol alırlar.