Suriye'nin Cisr El Şukur kasabasında 120 polisin öldürülmesinin ardından güvenlik güçlerinin misilleme yapma ihtimali karşısında ülkelerinden kaçan Suriyeliler Türkiye sınırına gelmeye devam ediyor. Hatay'ın Yayladağı ilçesine Bağlı Güveççi köyü sınırında Türkiye'ye sığınmak için akın akın gelen Suriyelilerin sığınma talepleri geri çevrilmiyor. Sığınma talepleri kabul edilen Suriyeliler, askerlerin sınırdaki kontrolünden sonra minibüslerle sınır bölgesinden alınarak Yayladağı ilçesinde eski Tekel binasında bulunan çadır kente getiriliyor. Türkiye'ye sığınan Suriyeli sayısı, sadece dün gelen bini aşkın kişinin ardından 2 bin 400'ü buldu. Suriyelilerin Güveççi köyü sınırına gelmeye devam ettiği bildirilirken çadır kentin nüfusunun daha da artması bekleniyor. Çoğunluğunu kadın, çocuk ve bebeklerin oluşturduğu Suriyelilerin yerleştirildiği çadır kentten gazetecilerin görüntü almasına izin verilmiyor.
SINIRDA 6 BİN KİŞİ
Türkiye'ye sığınan Suriyeliler ise sınıra dayanan 6 bin kişi daha olduğunu söyledi. Hatay'ın iki farklı köyünden geçişler devam ediyor. Alınan son bilgiye göre Güveççi köyü sınırında bekleyen yüzlerce Suriyeli Hatay'a giriş yapmaya başladı. Sınırda bekleyen yaklaşık 20 otobüsün de çadır kente yönlendirildiği öğrenildi. Sığınma talebinde bulunan Suriyeliler 7 ayrı minibüsle güvenlik kontrolünün ardından Güveççi'den alınarak Yayladağı çadır kente yerleştirildi. Sabah saatlerinde sınır hattında bekleyen ve henüz sığınma talebinde bulunmayan Suriyelilere erzak yardımı yapılması için bir grup vatandaş, Yayladağı Kaymakamlığı'ndan yardım talep etti. Bugüne kadar kendi imkânları ile battaniye ve ekmek gönderen vatandaşlar, sayıları gittikçe artan Suriyelilerin açlık ve gece artan sert rüzgârlardan korunmak amaçlı taleplerini Türk makamlarına iletti.
Suriye'ye nükleer kıskaç
Uluslararası
Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Suriye'nin nükleer dosyasının BM Güvenlik Konseyi'ne gönderilmesini kararlaştırdı. ABD ve müttefiklerinin, UAEK yönetim kurulu toplantısına sunduğu karar tasarısı 17'ye karşı 6 oyla kabul edildi. Basına kapalı yapılan oylamada Azerbaycan, Rusya, Çin, Pakistan, Venezüella ve Ekvator'un karşı oy kullandıkları, oy hakkına sahip 11 ülkenin ise oylamaya katılmadığı öğrenildi. Türkiye 2010 yılı sonu itibariyle toplantıya gözlemci statüsünde katıldığı için oy kullanamadı.
BM'de kınama tasarısı
Birleşmiş
Milletler Güvenlik Konseyi üyelerinden İngiltere, Fransa, Almanya ve Portekiz, Konsey'e Suriye'yi kınayan bir karar tasarısı sundu. Çin, Rusya ve Lübnan'ın Suriye'ye yönelik bir BM yaptırımına karşı olduğu biliniyor. Önümüzdeki günlerde oylanması beklenen tasarıda, Suriye'deki şiddetin derhal sona ermesi istenirken, sistematik insan hakları ihlalleri kınanıyor. Suriye halkının meşru reform taleplerine yanıt verecek adımların atılması çağrısında bulunan tasarı, Suriye'ye silah gönderilmesini önleme çağrısı yapıyor.