Suriye'nin Dostları Grubu, bugün Amman'da 2'nci Cenevre Konferansı'nın toplanması için şartlarını belirleyerek muhalefet ile koordinasyonu sağlayacak. Toplantı sonunda yayınlanacak bildiride Esad'ın tüm yetkilerini geçiş yönetimine devretmesi halinde Cenevre 2'ye yeşil ışık yakılması bekleniyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da günübirlik ziyaret için Amman'a gidiyor. Muhaliflerin perşembe günü İstanbul'da bir araya gelmesi bekleniyor. Aynı gün Arap Birliği de Kahire'de, Amman'dan çıkan karara destek amacıyla bir araya gelecek. Cenevre 1'deki muğlâklığın giderilmesini isteyen Davutoğlu, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Washington ziyareti sırasında ABD Başkanı Obama ile anlaştığı yol haritası hakkında Çekirdek Grup üyelerine bilgi verecek. Türkiye'nin yaklaşımını da anlatacak olan Davutoğlu'nun vereceği mesajlar şöyle:
2'nci Cenevre toplanmadan önce, Esad'ın yönetimi bırakacağı net olarak belli olmalı. Geçiş Yönetimi için ortak rıza oluşmalı.
Esad'ın ülkeyi terk etmesi şart değil; 2014'te yapılacak seçimlerde hala destek bulacağına inanıyorsa seçime girebilir ancak seçime giderken hiçbir yetkisi olmamalı. İster Başkanlık sarayında, ister sade bir vatandaş olarak bu süreçte yetkisiz olmalı.
Esad, şu an var olan hükümetin yetkilerini değil, icra yetkilerini tamamen devredecektir.
1'incisinde olduğu gibi ucu açık bir süreç olmamalı, eli kana bulaşmış isimler geçiş yönetiminde görev almamalı.
Toplantıda Suriye muhalefetini Suriye Ulusal Koalisyonu temsil edecektir.
2'nci Cenevre Toplantısı'na Esad yönetimini temsilen Ulusal Uzlaşı Konseyi katılabilir.
Kurulacak olan geçiş yönetimi tam yetkiye sahip olacak. 2014 için Meclis ve Başkanlık seçimlerini koordine edecektir.
İRAN FAKTÖRÜ
Türkiye, 2'nci Cenevre toplantısına İran'ın katılmasına karşı değil. İran'ın rızası olmayan bir çözümün de işlemeyeceği görüşünde. Ancak İran'ın Cenevre toplantısına katılması halinde de bir karar çıkması beklenmiyor. Rusya yönetimi ise "Esadsız geçiş" için 'evet' demedi. Ancak son dönemde en fazla dikkat çeken nokta Moskova'nın, "Esadlı geçiş" söylemini geri plana itmesi. Erdoğan'ın Gürcistan krizi sırasında Moskova'ya ani ziyaret yaptığına işaret eden üst düzey bir diplomatik kaynak, Moskova'nın Suriye'deki sürece, "Böyle sürmeyeceği açık" yaklaşımında olduğunu belirtti.