NASA Perseverance'ı Mars'a gönderiyor! Perseverance saat kaçta fırlatılacak? NASA canlı yayını nereden nasıl izlenir?
NASA (Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi), bilindiği üzere uzun süre üstünde çalıştığı Perseverance (Sebat) isimli yeni Mars keşif aracını Kızıl Gezegen'e göndermeyi planlıyordu. Perseverance normalde 17 Temmuz'da fırlatılacaktı, ancak NASA fırlatılışı birkaç kere ertelemek zorunda ve Perseverance'ın 30 Temmuz'da Mars'a gönderileceğini belirtti. Sonunda tarihi gün geldi çattı. Perseverance bugün fırlatılıyor. Peki fırlatış Türkiye saati kaçta gerçekleşecek? NASA canlı yayını nereden nasıl izlenir? Perseverance'ın tam olarak özellikleri ve görevi nedir? İşte tüm detaylar...
![NASA Perseverance’ı Mars’a gönderiyor! Perseverance saat kaçta fırlatılacak? NASA canlı yayını nereden nasıl izlenir?](https://iasbh.tmgrup.com.tr/c729e6/0/0/0/0/0/0?u=https://isbh.tmgrup.com.tr/sb/album/2020/07/30/nasa-perseverancei-marsa-gonderiyor-perseverance-saat-kacta-firlatilacak-nasa-canli-yayini-nereden-nasil-izlenir-1596091603763.jpg&mw=856&mh=448&l=1)
Amerikan uzay ajansı NASA'nın tarihi Mars görevi Perseverance için artık geri sayım resmen başladı. Perseverance misyonu, yaklaşık yedi aylık ve 480 milyon kilometrelik dev bir yolculuğun ardından Şubat 2021'de Kızıl Gezegen'e ulaşacak. Perseverance görevinde NASA adeta bir teknoloji şovu yapmaya hazırlanıyor.
MARS'TA BİR ZAMANLAR YAŞAM OLUP OLMADIĞINI ARAYACAK
NASA'nın Perseverance görevindeki en büyük hedefi, "Mars'ta yaşam var mıydı?" sorusuna yanıt bulmak olacak. Mars'ın bundan milyarlarca yıl önce tıpkı Dünya'ya benzediği; güçlü bir atmosfere ve okyanuslara sahip olduğu tahmin ediliyor. Perseverance gezgini Kızıl Gezegen'in geçmişini araştırarak bu dönemlerin izlerine ulaşmaya çalışacak.
Perseverance gezgini, 49 kilometre genişliğinde olan Jezero Krateri'ne indirilecek. Jezero Krateri'nin milyarlarca yıl önce büyük bir nehir ve göle ev sahipliği yaptığı biliniyor. Yani yaşam izleri aramak için çok uygun bir ortam. Perseverance, üzerindeki çeşitli ekipmanlarıyla birlikte buranın jeolojisini ve toprak yapısını inceleyecek.
![NASA Perseverance’ı Mars’a gönderiyor! Perseverance saat kaçta fırlatılacak? NASA canlı yayını nereden nasıl izlenir?](https://isbh.tmgrup.com.tr/sb/album/2020/07/30/nasa-perseverancei-marsa-gonderiyor-perseverance-saat-kacta-firlatilacak-nasa-canli-yayini-nereden-nasil-izlenir-1596091611155.jpg)
Perseverance görevinin en önemli kısımlarından birisi SHERLOC (Scanning Habitable Environments with Raman & Luminescence for Organics & Chemicals) isimli yeni mor ötesi spektrometre olacak. Gezginin robotik kolunda yer alan SHERLOC, mor ötesi lazer kullanarak Mars yüzeyinin mineral ve kimyasal yapısını tespit edecek. SHERLOC haricinde ayrıca PIXL (X-ışını spektrometresi) ve SuperCAM (Lazer mikro-görüntüleyici) gibi ekipmanlar da yaşam izleri arayışında önemli roller oynayacak.
MOXIE NEDİR?
NASA Perseverance görevinde önemli bir ilke daha imza atmaya hazırlanıyor. Perseverance gezgini üzerinde MOXIE (Mars Oxygen ISRU Experiment) isimli, karbondioksiti doğrudan oksijene çevirebilen deneysel bir cihaz yer alıyor. NASA'nın MOXIE'deki hedefi saatte 22 gram %99,6 saflık oranına sahip oksijen üretmek olacak. MOXIE deneyi geleceğin insanlı Mars görevleri için hayati bir öneme sahip.
NASA, MOXIE deneyinin başarıyla sonuçlanması durumunda gelecekte çok daha büyük ölçekli cihazların da Mars'a gönderilebileceğini ifade etti. MOXIE'nin 100 katı büyüklüğünde bir karbondioksit-oksijen dönüştürücülerinin 2030'lu yıllar için planlanan insanlı Mars görevleri için hazır hale getirilebileceği söyleniyor. Bu dönüştürücülerin sadece bir tanesi saatte iki kilogram oksijen çıkışı verebilecek.
![NASA Perseverance’ı Mars’a gönderiyor! Perseverance saat kaçta fırlatılacak? NASA canlı yayını nereden nasıl izlenir?](https://isbh.tmgrup.com.tr/sb/album/2020/07/30/nasa-perseverancei-marsa-gonderiyor-perseverance-saat-kacta-firlatilacak-nasa-canli-yayini-nereden-nasil-izlenir-1596091614527.jpg)
Perseverance gezginin üzerinde tam 23 farklı kamera (çoğunluğu renkli) bulunuyor. Bu kameralardan bazıları, gezginin yörüngeden yüzeye inişi sırasında da aktif olacak. NASA tarihinde bir ilki yaparak yüzeye iniş sürecinin yüksek kalitede videosunu çekmeye hazırlanıyor. İnişin canlı yayınlanması elbette mümkün değil, ancak uzay ajansı inişten birkaç hafta sonra videonun paylaşılacağını duyurdu.
YÖRÜNGEDEN YÜZEYE ARAÇ İNDİRMEK 7 DAKİKA SÜRÜYOR
Mars'ın yörüngesinden yüzeyine bir araç indirmek yaklaşık yedi dakika sürüyor. Bu süreç sırasında herhangi bir insan müdahalesi yapmak mümkün değil (Mars-Dünya arasında 3-22 dakika arasında gecikme var), yani her şey tamamen otonom olarak gerçekleşiyor. Uzay aracının bu yedi dakika içerisinde, saatte 20 bin kilometreyi aşan hızını sıfıra kadar düşürmesi ve bunu kusursuz bir zamanlama ve koreografide gerçekleştirmesi gerekiyor.
NASA, Mars'a bir araç indirmeyi "yedi dakikalık terör" sözleriyle anlatıyor. Uzay ajansının ifadelerine göre herhangi bir Mars görevinin en zor, en tehlikeli ve en stresli kısmı işte bu yedi dakika.