Kırımoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yalta yakınlarında, Kızıltaş köyünün bulunduğu yerdeki Sovyetler Birliği'nin eski nükleer tesislerine Rusya'nın yeniden nükleer silahlar yerleştirmeye başladığını iddia etti.
Kırımoğlu, şunları söyledi:
"Aldığımız bilgiye göre, Ruslar bölgede gece gündüz inşaat çalışmasında bulunarak yeniden bir nükleer depo yapıyorlar. Kırım şu anda nükleer silah üssüne dönüşmekte. Yalta yakınlarındaki Kızıltaş bölgesinde Sovyetler Birliği zamanında nükleer silahlar vardı. 1994'te bu nükleer malzemeler kaldırılmıştı. Şimdi tekrar aynı bölgeye nükleer silahlar yerleştirildi, roketler nakledildi. Kırım'ın bir bölümü Rusya kontrolünde nükleer silahlara tekrar ev sahipliği yapıyor."
-"Sovyetler'den daha baskıcı bir rejim"-
Bu arada, Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım'daki işgal ve Kırım Tatarlarının yaşadığı zorluklara ilişkin Birleşmiş Milletler'de basın toplantısı düzenledi. Kırımoğlu, basın toplantısında da Rusya'nın işgal etmesiyle Kırım'a, Sovyetler Birliği dönemindekinden daha baskıcı bir rejimin gelmesine neden olduğunu ifade etti.
İşgalden önce bölgenin önemli bir turist destinasyonu olduğunu bildiren Kırımoğlu, Rusya işgalinde Kırım'da hayat şartlarının ve yaşam gereçlerine ulaşmanın da zorlaştığını anlattı. Kırımoğlu, Kırım Tatarlarının işgalin en kısa sürede sonlandırılması için tüm zorluklara katlanmaya kararlı olduklarını ve ana vatanlarını terk etmeyeceklerini söyledi.
Kırım'da halen 280 binden fazla Tatar bulunduğunu vurgulayan Kırımoğlu, evlerini terk edenlerin sayısının 10-15 bin civarında olduğunu belirtti.
Kırımoğlu, işgalin sonlandırılması için askeri bir eylem arzu etmediklerini de kaydederek özellikle Rusya'ya uygulanan ekonomik yaptırımların işgalin sonlandırılmasında önemli olacağını dile getirdi.
Demokratik ülkeler arasında yaptırımlar konusunda birlik olmamasından yakınan Kırımoğlu, bazı ülkelerin ambargolardan faydalanarak Rusya'ya pahalıya mal satıp ucuz mal almaya çalıştıklarına dikkati çekti.
Rusların Sovyetler dönemindekinden daha kötü bir yönetim sergilediklerini bildiren Kırımoğlu, Rusya'nın baskısı nedeniyle Kırım'da durumun uzun süreli çatışmaya dönüşebileceği uyarısında bulundu.
Kırımoğlu, "Mevcut rejim, Sovyet rejiminin tüm özelliklerini taşıyor. Bu aynı zamanda baskıcı. Sovyet döneminde en azından insanların zorla ortadan kaybolması yoktu" dedi.
İşgalden sonra Kırım'da hiçbir şeyin eskisi olmayacağını belirten Kırımoğlu, şunları söyledi:
"Ukrayna Kırım politikasında çok büyük yanlışlıklar yaptı. Sistematik çok büyük bir milli siyaseti yoktu. Ukrayna'nın bütünlüğünü düşünen Kırım Türk halkıydı. Ama Ruslar tarafından Türkler bağımsız bir devlet kuracağı şeklinde propaganda yapıldı. Daha sonra Ukrayna yönetimi de bunu gördü. Dediler ki orada 'abstrak' hiçbir şey ifade etmeyen otonom bir cumhuriyet değil de bölgede yaşayanların otonom cumhuriyeti olması lazım. İşte bu yönde parlamentoda gerekli kanunları kabul edeceğiz. İşgalden sonra bu yönde adım atacağız."