Resmi gazetede yayımlanan kararda, naylon poşet yasağının Eylül 2017'den itibaren uygulamaya konulacağı belirtildi.
Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) İcra Direktörü Erik Solheim, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Olağanüstü güzelliklere sahip Kenya, çirkin bir lekeyi gidermek için kararlı bir adım atıyor." ifadesini kullandı.
''YASAK HEM ÜRETİCİLERİ HEM ÇALIŞANLARI OLUMSUZ ETKİLEYECEK''
Kenya İmalatçılar Derneği (KAM) Genel Müdürü Phylis Wakiaga da gazetecilere, ülkede 176 plastik imalatçısı bulunduğunu ve sektörün en az 60 bin kişiye istihdam sağladığını anlattı. Wakiaga, yasağın hem üreticileri hem de çalışanları olumsuz etkileyeceğine dikkati çekti.
Kenya hükümeti önceki yıllarda söz konusu yasak gündeme geldiğinde, bunun ülkede milyarlarca dolarlık iş ve yatırım kaybına yol açacağına işaret etmişti.
''SAĞLIK PROBLEMLERİNİN TEMEL NEDENLERİNDEN BİRİ''
Birleşmiş Milletlere göre, ülkede yaygın kullanılan naylon poşetler, çevre kirliliğinin ve sağlık problemlerinin temel nedenleri arasında yer alıyor.
Özellikle sivrisineklerin yuvası haline gelen çöp yığınları, sıtma hastalığının yayılmasına sebep olurken Kenya'da sadece süpermarketlerin her yıl yaklaşık 100 milyon naylon poşet kullandığı tahmin ediliyor.
Ruanda, Burundi, Uganda, Güney Afrika, Botsvana, Senegal ve Somali gibi birçok Afrika ülkesinde de naylon poşet kullanımına izin verilmiyor.