ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Dünya'dan yaklaşık 1.5 milyon kilometre ötedeki James Webb Uzay Teleskobu'nun çektiği, evrenin şimdiye kadar yakalanmış en derin görüntüsünü paylaştı. Dünyanın en büyük ve en güçlü uzay teleskobu olan James Webb, "erken evrenin en derin ve en keskin kızılötesi görüntüsünü" kaydetti. Daha önce insan gözüyle görülmemiş galaksilerin bir fotoğrafı, dün Beyaz Saray'da ABD Başkanı Joe Biden'ın da katıldığı etkinlikte kamuoyuyla paylaşıldı. James Webb'in çektiği ilk tam renkli fotoğraf görenleri büyüledi. Söz konusu fotoğraf, bugüne kadar evrendeki galaksilere ilişkin çekilen en derin ve net fotoğraf olma özelliği taşıyor. Biden, evrenin yeni yayınlanan görüntüsünü sosyal medya hesabından 'Tarihi an' notuyla paylaştı.
4.6 MİLYAR YILLIK GÖRÜNTÜ
NASA'dan yapılan açıklamada, yakın-kızılötesi kamera (NIRCam) ile çekilen fotoğrafın, Webb'in 'İlk Derin Alanı' (First Deep Field) olarak bilinen galaksi kümesi SMACS 0723'ü 4.6 milyar yıl önce ortaya çıktığı şekliyle gösterdiği kaydedildi. Açıklamada, "Webb evrendeki en erken galaksileri ararken, araştırmacılar yakında galaksilerin kütleleri, yaşları, geçmişleri ve bileşimleri hakkında daha fazla şey öğrenmeye başlayacaklar" denildi.
YAŞAM İZİ ARAYACAK
Geçen yıl 25 Aralık'ta fırlatılan 10 milyar dolar değerindeki James Webb Uzay Teleskobu'nun çektiği görüntüler, evrenin oluşumu ve olası başka yaşanabilir gezegenlerin keşfi için önem taşıyor. Teleskobun, 13.5 milyar yıl önceki Büyük Patlama'dan sonra ilk oluşan yıldızların ışığını yakalayarak evren tarihinin tüm aşamalarını incelemesi amaçlanıyor. NASA Direktörü Bill Nelson, teleskobun gezegenler üzerinde yapacağı kimyasal incelemeler ile bu gezegenlerde yaşam olup olmadığının da belirlenmeye çalışılacağını söyledi.