Türkiye, Suriye'deki çatışmaların Halep'te kitleselleşmesinden endişeleniyor. Sınır il valilikleri tarafından hazırlanan ön raporlarda Halep'te gösteriler artar ve Suriye askerlerinin sert müdahalesi olursa, Türkiye'ye 300 bin sığınmacının gelebileceği kaydedildi. Hatay sınırından Türkiye'ye sığınan Suriyeli sayısı 10 bini aşarken, sınırın karşı tarafındaki Suriyeli sayısının 10 bin civarında olduğu kaydedildi.
SURİYE ASKERİ SUYU KESTİ
Son olarak Suriye askerleri, Suriye tarafında ki çadır kentin suyunu kesti. Gıda ve su sorunu yaşayan mültecilerin Türkiye'ye geçmekten başka çaresi kalmadı. Türkiye ise yeni gelecek 10 bin kişi için hazırlığa başladı. Suriye askerlerinin sınıra giden yolları abluka altına alması nedeniyle Suriye tarafındaki çadır kente yeni sığınmacı gelmiyor.
TAMPON BÖLGE KURULACAK
Hatay Reyhanlı, Yayladağ ve Altınözü'nde çadır kent oluşturulacak uygun alan kalmadı. Bu nedenle sınır bölgesinde 2 kilometre genişliğinde 15 kilometre uzunluğunda bir tampon bölge oluşturulacak ve yeni gelenler buraya kurulacak çadır kente yerleştirilecek. Son dönemde Suriye'den Türkiye'ye gelenlerin verdiği bilgiye göre, isyanın yaşandığı kasabalarda 17-40 yaş arasındaki erkeklerin tamamı ayrım yapılmadan tutuklandı. Suriye, olaylar nedeniyle 5-6 bin kişinin tutuklandığını açıklasa da, tutuklu sayısının 35-40 bin civarında olduğu belirtiliyor. Tutuklananların ağır işkencelere maruz kaldığı, ölenlerin ise resmi açıklamadan en az 10 kat fazla olduğu belirtiliyor.
MEZHEP ÇATIŞMASI KORKUSU
Türkiye'nin en büyük korkusu ise Suriye'deki protestoların bir mezhep çatışmasına dönüşmesi. Nüfusunun büyük bölümü Sünni olan Suriye'de, iktidarı elinde bulunduran Şiilere yönelik saldırıların başlaması Türkiye'de özellikle Hatay ve Adana'da huzursuzluğa neden olabileceği ifade ediliyor. Esad yönetimine tepkisini artıran Türkiye'nin en büyük sorunu muhalefetin parçalı ve liderinin bulunmaması. Lider olarak adı geçenlerin güçsüz olması ve kendilerini gizlemesi Türkiye'nin muhalefetle Esad yönetimi arasında arabuluculuk yapma şansını azaltıyor.
7 YAZARDAN BM'YE MEKTUP
Öte yandan Orhan Pamuk, Salman Rüşdi, Umberto Eco'nun da aralarında bulunduğu dünyaca tanınan yedi yazar, BM Güvenlik Konseyi'ne gönderdikleri mektupta, Suriye'nin kınanmasını öngören karar tasarısının kabul edilmesi istendi.
'TÜRK KARDEŞLERİMİZ BİZİMLE İŞBİRLİĞİ YAPSIN'
Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, son gelişmelerle ilgili olarak Şam'da düzenlediği toplantıda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Devlet Başkanı Beşar Esad'ın yaptığı reformlarla ilgili "Yeterli değil" açıklamasını gözden geçirmesini istedi. Muallim, "Kamplarda kalan Suriyelilerin evlerine dönmesi için Türk kardeşlerimizin işbirliği yapmasını bekliyoruz" dedi. Cumhurbaşkanlığı kaynakları ise Muallim'in eleştirilerini dikkate almayarak tepkide bulunmayacaklarını söyledi. Muallim, ülkesine yönelik bir askeri müdahalenin söz konusu olamayacağını, çünkü zengin petrol kaynaklarına sahip olmadıkları yorumunu yaptı. Suriye'ye yaptırım uyarısında bulunan AB'nin, ülkesinde kaos ortamı yaratmak istediğini ileri süren Muallim, "Haritada Avrupa'yı unutacağız. Dünya sadece Avrupa değil" dedi.
 KAMPLARDAKİ 428 SURİYELİ EVİNE DÖNDÜ
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın genel af açıklamasının ardından, Hatay'ın Yayladağı, Altınözü ve Reyhanlı ilçelerinde kurulan Kızılay çadırlarındaki 428 Suriyeli ülkelerine geri döndü. Beş geçici çadır kentte kalanların sayısı 10 bin 290'a düştü. Suriye'deki olaylardan kaçarak Yayladağı'na gelen bir asker, Esad'ın 12 yıldır reform sözü verdiğini ancak bu sözlerin her zaman havada kaldığını söyledi. Ankara'daki bazı büyükelçiliklerin yetkilileri de çadır kentlerde inceleme yaptı.